Våffeldagen och trandagen

3/24/2014

Om man bor i vår del av landet så kommer i natt tranan och lämnar någon överraskning till barnen ofta i en strumpa de hängt fram. Jag var ute en vecka för tidigt och lurade barnen förra veckan eftersom jag trodde tranan skulle dyka upp natten till tisdagen. En kompis till sonen upplyste oss om hur fel ute vi var när vi tjuvstartade med våfflorna dagen innan vad jag trodde var våffeldagen eftersom den alltid är samma dag som trandagen. Ja ja, snurrigt värre... Vi åt våfflor då och kommer göra så även imorgon. Eller kanske rent av idag igen... Och i natt lovar jag att tranan kommer på riktigt!

Jag testade att göra mjölfria och även ett par mejerifria våfflor. De blir inte fullt lika frasiga som vanliga frasvåfflor vilket jag älskar och föredrar framför vanliga våfflor med ägg i smeten, men ändå goda. De blir bäst om man gör dem tunna.

Glutenfria (och mejerifria) våfflor, 4-5 tunna våfflor
3 ägg
1 ½ dl valfri mjölk alt. vatten (kokosmjölk, mandelmjölk, komjölk)
2 msk smält kokosolja (alt. smör)
1 ½ dl mandelmjöl (byt gärna ut hälften mot kokosnötsmjöl)
1 msk fiberhusk
1 tsk bakpulver
1 ½ krm salt

Vispa ägg och mandelmjölk luftigt. Häll i den smälta kokosoljan. Blanda de torra ingredienserna och tillsätt dem i smeten. Pensla våffeljärnet med kokosolja. Eftersom smeten blir tjockare än vanlig smet får du bre ut den i våffeljärnet.

Godast tycker jag våfflor är tillsammans med vispad grädde med lite vaniljpulver i eller vaniljglass och halvtinade frysta bär som blir aningen mosiga.


Ät nu en massa goda våfflor imorgon eller i flera dagar om ni så önskar. Vissa traditioner är lite mer ruckbara känns det som. Men ikväll och ingen annan kväll lägger vi ut tidningar framför öppna spisen för den där tranan han stökar till och smutsar ned när han krånglar sig ned genom skorstenen. 

15 kommentarer:

 1. Ååååå, våffeljärnet är någonstans i packningen... Drömmer om frasiga våfflor med vispad grädde och nykokt körsbärssylt!

 2. Yummy! Trandagen är nytt för mig, inget vi firar i Finland, vad jag vet :) Kram!

 3. Självklart blir det våfflor i morgon!

 4. Självklart blir det våfflor i morgon!

 5. Här blir det också våfflor imorgon, men först ska jag tvinga i barnen lite soppa :-)
  Tranandagen har jag aldrig hört om tidigare. Men låter som en kul tradition!

 6. Vilken häftig tradition med tranan, den har vi aldrig hört om förut! Kanske vi också ska lägga ut lite tidningar vi också, man vet ju aldrig...:)
  Våfflor både här och där, gott att se. Får se om kvällen räcker till i morgon för våffelgräddning, annars kör vi en våffelfrukost på lördag igen:)
  Kram på dej

 7. Hoppas bara inte tranan bytt bort sitt pass, och storken kommer i stället... Men det hade väl barnen uppskattat har jag förstått. ;-)

  Pöss

  Se så, boka nu in Glommen i sommar! :-)

 8. Så gott med våfflor! Det blir kanske till helgen, för idag hinner jag inte...
  Kramar!
  //Lana

 9. Tranan besöker en mycket liten skara av barn just i vår lilla del av landet. Och det är en högst udda tradition. Men gud nåde den som missar att tranan ska komma!
  Malin, någon stork hoppas i alla fall inte vi föräldrar på att det dyker upp någon! Även om lillspöket här hemma gör det, men hon är som fyra barn så det räcker gott med dem vi har, ha ha...

 10. våfflorna skippar jag helst, men den där tranan får gärna komma hit och lämna en present eller två! måste vara eftersom vi inte har någon öppen spis som han inte kommer hit...

  kramar!

 11. Våfflor är ju så gott!

 12. Våffeldagen är hundra gånger bättre än semledagen om du frågar mig! Jag fick snott till mig en våffla på jobbet idag och tur är väl det för jag har inget våffeljärn jag... Vad är jag för en matbloggare egentligen!?

 13. Pernilla, tranan kommer även genom köksfläktar! Du går kanske lägga ut lite frön och hänga upp en strumpa nästa år.
  Kim, jag håller med dig. Men en matbloggare utan våffeljärn, den blir det bakläxa på! Vi använder vårt främst till annat som toast och rösti. Min kollega "grillar" korv i sitt! Du ser, bara fantasin sätter gränser :-)

 14. Det där med tranan har jag inte hört förut faktiskt. Trots att jag bor i närheten. Jag ska absolut föra den vidare till eventuella avkommor i framtiden.

 15. Gott med våfflor alltså. Den där traditionen med tranan känner jag inte till alls haha. Men rolig verkar den ju vara :)

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.