Konditori Fenix

9/17/2014

Jag tycker det är mysigt att gå på kondis någon gång ibland och då menar jag riktiga gamla hederliga konditorier där kakorna är hembakade och inte kommer i en liten plastförpackning. När jag och min familj var på utflykt i somras hamnade vi på detta annorlunda kondis i Emmaboda, Konditori Fenix, som på utsidan inte ser så speciellt ut.

... men inne är det som att resa tillbaka 40-60 år i tiden! Överallt är det fullt med saker från 50-, 60- och 70-talet. Ni får ursäkta den dåliga bildkvalitén, men jag hoppas ni får en känsla av detta coola ställe.

En ljuvlig disk för ett småkaksmonster som mig med betydligt fler än sju sorters kakor. Och det är kakor (i pluralis) eller bakelse som gäller även att det finns även glass att välja på.
 
Många av sakerna minns jag från både mitt barndomshem, men även från andra släktingars och vänners hem. Jag spanade runt och kikade närmare på varenda liten pryl. "Åh, kolla denna! Minns ni? En sådan hade farfar! Lampan! En sådan lampa hade vi fast orange! Och spelet!..."


 
TV-apparaterna såg lite annorlunda ut jämfört med idag. Jag minns den bruna TV vi hade och även hur snygg vi tyckte efterföljaren var. För att inte tala om den som hade en fjärrkontroll som följde med. De mindre modellerna är väl idag ett minne blott.
 
En likadan väska med skivspelare i hade min mamma och den finns säkert kvar hemma i mina föräldrars källare. Långt före Spotify och MP3-spelare... På bilden nedan ses en tavla fylld med filmisar. Samlade ni på det? Jag gjorde det en kort period även om jag förstod på mamma att de var betydligt mer poppis när hon var ung.


Stringhyllor i olika storlek som fanns i många hem har nu börjat dyka upp igen, om än i modernare tappning. Telefonhyllor är också något som har dött ut allteftersom de trådlösa telefonerna kom och nu står knappt en människa still och pratar enbart i telefonen längre. Men när jag växte upp fanns det telefonhyllor eller -bänkar  i närheten av kanske det enda telefonjack som fanns i hemmet och intill telefonen ett telefonblock. Så när man blockerade linjen (till det enda telefonnumret familjen hade) med extremt viktiga samtal med sina kompisar kluddade man allt möjligt klotter på blocket.  Kobratelefonen har säker de flesta av er stött på och kanske rent av pratat i.

Inne i ett av rummen finns dessutom en fungerande jukebox! Så vi passade på att lyssna på gamla hits med Elvis, The Beachboys och andra artister som mina föräldrar lyssnade på när jag växte upp under tiden vi fikade.
På flera ställen hängde gamla planscher och reklamskyltar. Man visste redan "förr i tiden" att det var viktigt att röra på sig och få frisk luft, vilket många ungdomar skulle behöva påminnas om idag.
 
En del av dryckerna finns fortfarande även om flaskorna har ändrat utseende. Det syns också hur exotiskt apelsiner en gång i tiden ansågs vara. Det var väl samtidigt som alla maträtter med banan eller curry i heter exotisk någonting.


Min dotter som älskar burkar, och gärna färgglada sådana, att fylla med småsaker blev helt till sig när hon såg hyllan med de coola burkarna. På hyllan ses också en röd gammal telefon med nummerskiva och jag minns fortfarande känslan när man stoppade pekfingret i hålen för att slå numret och hur telefonen lät.

Så har ni vägarna förbi Emmaboda, passa på att besöka Konditori Fenix för en fika och en nostalgitripp! Eller så gör ni en avstickare, men se till att vara riktigt fikasugna så ni kan njuta av sju sorters kakor samtidigt som ni lyssnar på sköna gamla rocklåtar.

11 kommentarer:

 1. Ååååh, Konditori Fenix! Jag åkte inte 40-60 år tillbaka i tiden, men 15-20 år. Min moster bodde i Lindås precis utanför Emmaboda förr och jag och min syster brukade sova över hos henne. Då brukade vi gå till Fenix och fika. Minns att det var mysigt där... Nostalgitripp i dubbel bemärkelse :)

 2. Vilket mysigt konditori.

 3. kajomida sa...

  Verkligen mysigt och mycket känner jag igen från min egen barndom... Disken med kakorna påminner om "forna" tider när man tryckte näsan platt mot glaset och ville ha alla plus ett wienerbröd eller så ;-)

  Har faktiskt ärvt boken "Sju sorters kakor" från min mamma, den är väl från 60-talet eller så och fylld med papperslappar och anteckningar med egna recept - mycket värdefull alltså :-))

 4. Åh fantastiskt! Älskar när någon går "all in" på koncept!
  See you soon! Very very soon! Kram.

 5. åh, så mysigt! det är ett sånt här konditori jag vill jobba på, och som jag tycker det borde finnas många fler av. varför förstår inte folk att det är såhär det ska vara? nej, istället ploppar det upp jädra espresso house och wayne's coffee i varje gathörn. i göteborg har de börjat öppna espresso house inne i klädaffärer, jag fattar inget? nej, fram för fler mysiga konditorier!

  kram till dig!

 6. Kul ställe!

 7. Jag vet! Jag hoppas trenden vänder och fler såna här fik poppar upp.

 8. VI är visserligen inga frekventa fikbesökare men ett ställe som detta skulle till och med lockat oss! Så många grejer vi känner igen, en exakt lika dan kobra står fortfarande hemma hos Ankis far och den pratas det fortfarande i:) Och stinghyllor, förra helgen tog vi ner en från vinden och smällde upp på väggen, snacka om sammanträffande! Tänk att man kan bli så otroligt nostalgisk redan vid 25-års ålder:) :) :)!

  Kram

 9. Åh, så retro och coolt!

 10. Tack för tipset Emmy! I början av oktober ska jag bege mig till Stockholm. Undrar vad vi hittar på!
  Hälsningar
  Gosia

 11. เว็บไซด์เกมออนไลน์มหาสนุก pgslot โบนัส100 เครดิตฟรี
  https://www.slotv9.com/pgslot

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.