Sommar vid slottet

7/23/2010

Igår var jag tillsammans med Berra, min äldsta väninna Nettan (vi har varit vänner sedan lågstadiet) och hennes sambo Markus på teater på Kalmar slott. Vi fick skratta en hel del och fräscha upp våra kunskaper om Kalmars historia. 1000 år på 100 minuter! I pausen kunde man köpa en liten picknickkorg innehållande ost, kex, päron, en liten flaska vin och 2 glas. Vem kan motstå ett sådant erbjudande när kvällen är varm och man kan sitta på slottsvallen i trevligt sällskap :-D
Slottsvallen är ett underbart ställe om somrarna inte bara för picknick. Utsikten är så fin över sundet och Kalmar stad. Så mycket kungligheter kan man dock inte se, men varje sommar anordnas slottskampen för barn, där de bland annat kan dubbas till riddare och hjälpa till att rädda slottet från danskarna. Och under dessa dagar kan man se en hel del prinsessor och andra kungligheter!Nu hoppas jag inte att det var sista varma sommarkvällen för jag tänkte bjuda på ett recept på en riktigt sommarsangria. Jag tror att många inte är så glada i sangria för man har druckit en dålig variant eller till och med de hemska färdiga på flaska som systembolaget har i sitt sortiment. Brr... Denna sangria blir lite friskare eftersom det röda vinet är utbytt mot rosévin istället. Hittade receptet i min dagstidning och ändrade lite på mängderna tills jag tyckte det blev gott. Charlotta på Matrepubliken hade ett annat spännande recept som jag inte testat ännu, men som låter gott. Receptet finner du här.

-->

Sommarsangria med rosé och jordgubbar, 2-4 pers. (ger ca 5 dl dryck)
10 jordgubbar, i små bitar (eller ta hallon)
6 stora myntablad
1 nektarin, i små bitar
½ apelsin, i tunna skivor
½ lime, i tunna skivor
2 ½ dl rosévin
1 ½ dl Sprite
2-3 msk konjak
3 msk apelsinjuice (färskpressad)

Lägg fruktbitarna, myntablad och eventuellt is i en karaff eller kanna. Godast blir det om du blandar allt utom is och Sprite och låter det stå i kylen en timme eller två. Lägger i is och slår över Sprite vid servering. Men hinner man inte det, så slå över all dryck över frukten, rör om och servera.
Gör du en sats på en hel flaska vin så dubblera fruktmängden och ta tre gånger så mycket av dryckerna.

6 kommentarer:

 1. Mmmmm...det här lät ju jättegott!! Har en flaska från systemet som jag fått som prov men inte testat än. Är också skeptisk mot färdig sangria på flaska....

 2. Vilken härlig kväll på Kalmars slott och en himla bra idé att sälja picknickskorgar!
  Sangiran lät jättegod, den ska vi garanterat prova!
  Kram Malin

 3. Tack för rödbetstipset - nu är jag ännu sugnare! Väx, väx, väx!

 4. Anonym sa...

  Sommarsangria låter verkligen inte dumt någonstans! :-)
  Du har en award att hämta på min blogg! Den har du förtjänat! Ha en skön helg!

  Kram Karin

 5. Finns det nåt bättre än att umgås med vänner och äta och dricka gott?
  Näh skulle inte tro det! Å dessutom sitta och fnissa över den underbara
  Sangrian du gjort, låter ju verkligen underbart! Hade gärna gjort er sällskap :-) Kram på dig!

 6. Tror faktiskt inte jag druckit sangira..hör och häpna! så det kanske får bli av snart. Drack en väldigt god Kir från systembolaget som jag kan rekommendera. Kalmar slott är ju så fint, så härligt ni ser ut att ha det. Jag var på stor festmiddag på slottet i maj men skådespel och musik. Jättekul.

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.