Bästa bären

7/22/2011

Har ni plockat några blåbär ännu? Blåbär är både ett av de godaste bären som finns och dessutom ett av de nyttigaste. Så passa på att frossa nu när det finns gott om dem i skogen. Jag menar, finns det något godare än en iskall blåbärssmoothie eller att slänga i några i morgonyoggin. För att inte tala om blåbärspaj... Jag gjorde en med smultäcke och serverade med hemgjord vaniljvisp. Har ni ännu inte testat vaniljvispen så bara måste ni göra det, lova!

Blåbärspaj med smultäcke
5 dl blåbär
½ dl strösocker
1 msk potatismjöl

100 g smör
1 ½ dl grahamsmjöl
1 ½ dl havregryn
½ dl strösocker

Sätt ugnen på 225°. Lägg blåbär i botten på en pajform eller flera små. Blanda strösockret med potatismjölet och strö det över bären. Smält smöret i en kastrull och blanda ned mjöl, havregryn och socker. Rör till en smulig massa. Strö smulorna över bären och sätt in i ugnen i 20 minuter.

Jag är så lyckligt lottad som har en mamma som far fram värre än en inhyrd bärplockare i skogen. Hon är så snabb att det är liksom ingen lek att plocka bär med henne, för jag hinner knappt böja mig ned förrän hon har fyllt ett spann. Ännu mer glädjande är att hon vill inte ha några bär själv! Vi barn och barnbarn får dem mot att vi rensar dem och så klart äter upp dem. Gissa om vi gärna gör det. Så kan jag lägga krutet på att leta svamp i skogen istället ;-)


Vill även passa på att tipsa om en tävling hos Erika - Bakglädje där man kan vinna fina saker från Bagaren och Kocken!

11 kommentarer:

 1. Jag saknar bärplockning. Tyvärr kan man inte plocka bär i Singapore. Blåbär och andra bär importeras främst från usa, och då är det inte riktiga vilda blåbär :( Men jag kan köpa, hör och häpna, frysta finska blåbär, hallon, vinbär i mataffären :) Så det är jag glad över!

 2. Så gott med blåbär och inte helt fel att ha en mamma som gillar att plocka bär :-), var många år sedan jag plockade blåbär sist, men som barn gjorde jag det varje sommar

 3. Anonym sa...

  Ååååååå, har du sagt till ´Berra att bygga ut så kan jag flytta in till er. Jag tvättar städar passar barn diskar..... bara jag får äta av din goda mat!!!! Kram Marija

 4. Självplockat smakar alltid godast! Mums!!

 5. Tror att jag plockat två blåbär i år änsålånge. Stoppade dem direkt i munnen!:) Men hoppas att det blir fler. Är ju så gott!!!

 6. Nu är de bestämt, ja måste ut och plocka blåbär!

 7. Jodå :-) här har vi plockat ganska mycket blåbär!
  Så gott med blåbärspaj

 8. Nä, jag har inte hunnit :( Och risken är att jag inte kommer att hinna innan de trillar av. Snyft!

 9. Nix, inga blåbär ännu. Hjortrontider är det här uppe nu, men jag plockar faktiskt hellre blåbär även om det är jättegott med hjortron.

  Er fiskgrillning ser helt underbar ut!!

 10. Blåbär är ju så gott. Har inte gjort någon blåbärspaj i år... än! :-)
  Kul att du vill vara med och tävla. :-)

 11. jag har faktiskt inte ens sett några blåbär ännu i år, men det brukar finnas gott om dem i skogen bredvid elljusspåret där jag joggar. måste vara för att jag springer så fort som jag inte sett skymten av dem i år, hehe ;)

  åh! ja, det hade varit väldigt fint att varit hos er i kalmar i kväll. hemgjord glass och håkan hellström, det var inga dåliga grejer du frestas med. men men... vad är väl en bal på slottet?

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.