Äta blommor?

5/03/2012

Jag brukar vara med på ett hörn i KalmarPosten som delas ut på torsdagen varje vecka till hushåll runt om Kalmar. Ni som inte bor in my neighborhood har sådan tur att ni kan läsa tidningen på näten. Jag brukar ha med ett recept varje vecka för att inspirera och försöka få fler att laga mer mat. Någon gång ibland ger de mig friheten att få breda ut mig lite mer i tidningen, så som denna vecka.

Veckans nummer har tema hus, hem och trädgård. Även att jag har alla tre kanske jag inte är den bäst lämpade att komma med tips vare sig när det gäller heminredning eller trädgårdsskötsel. Vad är jag då bra på? Laga mat :-) och använder mig då gärna av det (lilla) som växer i min trädgård.


Ni behöver inte ens äga varken hus eller trädgård för att piffa till maten med lite blommor! Det gäller bara att hålla koll på vilka blommor som går att äta och det är betydligt fler än vad jag har trott.


Här är de vanligaste, men det finns fler och är ni osäkra kan ni kika in här. Även om gästerna inte vågar äta upp blombladen så är det ett mycket enkelt sätt att dekorera maten med.

Blommor vars kronblad är ätbara:
Nejlika, ringblomma, solros, stockros, rosor, pelargon, daglilja och tulpan.

Hela blomman är ätbar:
Malva, kryddtagetes, blomsterkrasse, viol, ringkrage, gurkört, maskros, tusensköna, temynta, syren och lavendel.

Det var väl ett fint tips så här när våren börjar blomma som bäst!

17 kommentarer:

 1. Så vackra och färggranna bilder! Mycket bra tips :)

 2. Oj, vad fint du har gjort! Å värsta lokalkändisen är du också :-) Den översta bilden med hallonen ser helt gudomlig ut. Finns det något recept till det?

 3. kajomida sa...

  Det är väl sällan eller aldrig man tycker isbitar är vackra ;-)

  Ett tips med is och blommor, fast man inte äter/dricker dom är att göra en sekt/vin/champagnekylare... Fyll en rymlig bunke (med fin rund form i botten) med vatten. Ställ i en TOM flaska i samma storlek som den som sen ska kylas. Lägg i fina blommor (utan stjälk). Ställ in allt i frysen, ibland maste man ta ut en korg eller sa pga höjden. Kolla sedan "timme för timme" hur det börjar frysa, peta pa blommorna sa de ligger som du tycker det ser bra ut. Dom ska ut mot kanterna och ner mot botten. När allt vatten är fruset är det bara att spola lite varmt vatten utanpa bunken och du far ut isklumpen. Flaskan kanske maste fa lite varmvatten den ocksa... Vänd sedan pa isklumpen och du har en otroligt vacker kylare till flaskan som även haller längre än man tror!

 4. Jösses så vackra bilder! Nu måste jag ut och riva i trädgården och frysa in alla mina panseér;-)

 5. vad fint det var med isbitarna med blommor i! kanske någonting för midsommarfesten :) nu vet jag visserligen inte ens vilka hälften av de där blommorna du skrivit upp är men maskros, syrén och lavendel känner jag ju ialla fall igen!

 6. Lotta, det är bara ruccola, hallon och halloumi.
  Kajomida, tack för tipset!
  Pernilla, jag lovar att de finns fler blommor än dessa som är ätbara. I alla fall inte giftiga.

 7. Men oj vilket underbart inlägg! Jag ska spara detta tips och kanske jag lånar lite av det framöver och länkar till dig - är det okej i så fall? Hur bra som helst ju! Och vilka fina bilder! Kram!

 8. Underbara bilder! Är så snyggt med blommor som dekoration. Maskrosor trodde jag var giftiga?! Grymt bra lyxigt piff!!

 9. Vilka bra tips! Det är så fint med blommor i mat. Och vilka iskuber!

 10. Vilka härliga bilder, blommor i is var ju kusligt finurligt!

  Kram Malin

 11. Jättefin artikel vännen!!!
  Ha en härlig helg=)
  Kram Anna

 12. Nä nu blommar det! Så himla fint du har fått till det, ljuvliga blommor. Nästan så man går loss på rosenbuketten som står på bordet... men bara nästan för där är väl en "anings" sprutemedel i dom...

  Funderar på om vi ska ta med autografblocket till vår date?

 13. Tack Anna!
  Mårtenssons, Ha ha... Vem vet, i framtiden kanske vi sitter på samma ställe och signerar en gemensam kokbok...

 14. Helt grymma bilder du fått till och så härliga färger. Min svägerska har sagt till mig ett otalt gånger att jag ska garnera med ätbara blommor på mina rätter... ska göra det i sommar om jag vågar!

 15. Så fyndigt! Måste jag prova! Kramis

 16. åh va fint de blir.fiffig idè med isen,de måste ja testa.jättevackra bilder och säkert supergott

 17. Vilken bra ide med blommorna,så fint.

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.