Chili con carne eller sin carne

5/22/2012

Idag hade vi sotaren hemma på förmiddagen och bara en liten stund innan han dyker upp så målar Milia sig med en svart kajalpenna i hela ansiktet. Inte för att se ut som sotaren (till och med han var renare i ansiktet) utan bara för att det är kul. Det är inte för inte som detta barn har Pippi Långstrump och Lotta på Bråkmakargatan som sina favoriter. Say no more... Vet inte om sotaren trodde jag eller Mila var mest tokig. Nu är det i alla fall rent i skorstenen så nu blir det en långt väntan på att tomten ska komma, för det är väl därför som man sotar, eller?

Det som stod på dagens meny var idag var chili con carne till lunch. Nope, jag har inte börjat skriva veckomatsedel, vi kör nämligen Middagskorgen denna vecka. Det är så smidigt att kunna kolla in deras menyer i förväg och så väljer man en vecka där rätterna faller en i smaken. Vilket denna veckas meny gjorde för vår del. Så nu kan ni klura på vad vi kommer äta för gott resten av veckan... Jag älskar olika sorters chili för det är en oerhört tacksam vardagsrätt. Jag hade i mer grönsaker än vad som stod i receptet och kryddade med mer chilihetta för vi gillar ju som bekant starkare mat, men ni får krydda efter eget tycke så klart. Äter ni inte kött så ta quornfärs, men i så fall tycker jag definitivt att ni ska krydda lite extra. Jag vill bara ha sallad till min chili och kanske lite matyoghurt, men familjen vill även ha ris till.


Chili (con carne) med grönsaker, 4-6 pers.
500 g nötfärs (quornfärs funkar lika bra)
1 gul lök, hackad
1½ tsk salt (jag skippade buljongtärningen i receptet och tog salt och pepparmix istället)
½-1 tsk pepparmix
(½-) 1 tsk sambal oelek
1 burk/pkt krossade tomater
1 dl vatten
2 msk ketchup (jag tog chilisås)
2 paprikor, i bitar
1 squash, i bitar
1 burk/pkt valfria bönor, låt dem rinna av
2 vitlöksklyftor, rivna/pressade

Fräs färsen tillsammans med löken i en gryta. Krydda och tillsätt krossade tomater, vatten och ketchup/chilisås. Låt allt koka några minuter. Vänd ned grönsaksbitarna och låt dem puttra någon minut och vänd sedan ned bönorna. Servera med yoghurt och sallad samt ris för de som vill ha det till.

Glöm inte att imorgon är sista dagen att tävla om bönor från ZOÉGAS Limited Blend No 1 och en egen kaffekvarn!

5 kommentarer:

 1. Det här låter väldigt gott och jag kan tänka mig att soyakross passar också mycket bra! Här gillas det också starkare mat :)

 2. Marija sa...

  Hej

  Tänkte bara höra om din syrensaft, måste det vara blåa klasar eller funkar det med vilken syren som helst?

  Kram Marija

 3. Chili är alltid gott! Jag vill helst ha creme fraiche och kanske en bit bröd till, men ris behövs inte.

 4. Jättegott! För den som är vegan funkar inte quorn men då har i alla fall COOP en bra torkad färs som fungerar alldeles utmärkt.

  Jag har alltid mer grönsaker i min chili, och gärna en pytteskvätt liquid smoke. Det gillar jag och min familj! Kram!

 5. Soyakross har jag aldrig testat, men tror du att det funkar så gör det säkert det. Erika, näe, veganerna får byta ut färsen. Kanske mot soyakross som tipsas om.
  Marija, det funkar med alla syrenblommor. Det är bara färgen på saften som blir olika.

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.