Tävling!

5/16/2012

Gillar ni kaffe? Då måste ni vara med och tävla! Jag är en riktig kaffekärring, men jag är också nästintill en kaffesnobb. Får jag inte gott kaffe så hoppar jag många gånger hellre över kaffet. Livet är för kort för att dricka tråkigt kaffe. Och när jag blir riktigt sugen på kaffe, så är det ett smakrikt fylligt kaffe jag vill ha. ZOÉGAS har länge varit en favorit hos oss just för att deras kaffe är så smakrikt. Eftersom jag dricker mitt kaffe med mjölk (mycket mjölk) så krävs det ett kraftfullt kaffe för att inte smaken helt ska försvinna i mjölken.

ZOÉGAS lanseraren nu en exklusiv kaffeserie med hela bönor under namnet Limited Blend. Gemensamt för blandningarna är att de innehåller kvalitetskaffe från små skördar som mörkrostas i begränsad upplaga. Första blandningen, ZOÉGAS Limited Blend No 1, är en kaxig och fyllig mörkrost med toner av vita vinbär, fikon och lakrits. Bönorna är en blandning av arabicabönor från Kilimanjaros sluttningar i Tanzania och högvuxna bönor från Colombia.
Och nu har ni har nu möjlighet att vinna kaffebönor från den första blandningen, ZOÉGAS Limited Blend No 1 och en kaffekvarn från Wilfa! Säg är det inte bara för bra!

För att vara med att tävla ska ni svara på två frågor:
1. Vilket år grundades ZOÉGAS?
2. Hur njuter du bäst av ditt kaffe? (Att jag helst intar dagens första kopp kaffe efter frukosten på kökstrappan vet ni ju redan...)

Tävlingen avslutas på onsdagen 23/5 klockan 12:00.
Vill ni lära er mer om kaffe eller bli bättre på att servera gott och vackert kaffe så spana in ZOÉGAS kaffeskola.

Del 1, fördelen med färskmalet kaffe. Jag kan intyga att det gör mycket stor skillnad att mala bönorna själv och njuta av kaffe på den medan de är nymalda.

Del 2, kaffekvarnens ABC. Här får ni lära er hur grovt eller finmalet era kaffebönor ska vara beroende på hur du gör ditt kaffe. Ni får även se kaffekvarnen från Wilfa som ni kan vinna.

Del 3, en perfekt espresso. Det kan vara mycket trixigt att få till en bra espresso och här får ni lite tips om hur ni kan lyckas.

Del 4, snyggt med latte-art. Vem vill inte kunna bjuda på en snygg latte toppad med en blomma eller ett hjärtan?!

Del 5, det lilla extra. Här får ni tips på kaffedrink, kaffedressing på salladen och kaffe ringlat över desserten.

Om ni inte var sugna på kaffe innan, så kommer ni definitivt vara det efter att ni kikat igenom alla filmerna, jag lovar.

Om ni inte har turen med er och vinner hos mig, så kan ni även tävla på ZOÉGAS facebooksida. Där en vinnare dras varje dag hela vecka 20.

31 kommentarer:

 1. Hej,

  På 1800-talet grundades Zoega, 1881 öppnade Carlos Zoega en kaffehandel men 1886 är födelseåret för företaget.

  Jag är egentligen ingen kaffetant, men har från andra icke-kaffedrickande- vänner, blivit kallad svikare. Jag har nämligen börjat dricka Kaffe Latte. Starkt kaffe med mycket varm skummad mjölk, gärna tillsammans med vänner och massa skvaller.

  Kram Malin

 2. Oj vilken tur! Första gången jag besöker den här sidan (men inte sista : )!!) och möter då den här tävlingen : ) !!! Hoppas på tur!
  Brukar testa olika kaffesorter men har aldrig malt egna bönor!
  Svårt val att bara välja ett ställe att njuta på! När vädret tillåter sitter jag gärna på en granitklippa på västkusten och under vinterhalvåret väljer jag nog en kopp på ett fik med fönster mot gatan där jag kan sitta och titta på människor som passerar förbi.
  Kaffehandeln öppnades 1881 men 1886 ses som födelseåret för Zoegas.

 3. Terese sa...

  1. Vilket år grundades ZOÉGAS?
  ZOÉGAS grundades 1881, men det är 1886 som de räknar som deras födelseår.

  2. Hur njuter du bäst av ditt kaffe?
  Jag njuter bäst av mitt kaffe en varm sommarmorgon på balkongen tillsammans med morgontidningen och min pojkvän. Fortfarande i min pyjamas och i rufsigt hår. Åhh.. sommar, kom!

 4. 1. Carlos Zoéga öppnade kaffehandel 1881, men företaget räknar 1886 som sitt födelseår, då de flyttade till Helsingborg. (Och numera ägs de av Nestlé.)

  2. Det är faktiskt eftermiddagsfikat jag njuter mest av - en kopp starkt varmt kaffe med mjölk, och gärna något litet gott till... Allra helst ute på altanen, en lagom varm sommardag, men soffhörnet är inte så dumt det heller.

 5. 1
  Zoegas har funnits sen 1800-talet, första kaffehandeln grundades 1881, men 1886 räknas som födelseåret : )

  2
  Morronkaffet i lugn och ro på helgen, helst ensam med radion på lite tyst och en tidning eller korsord till hands, då jag har druckit the och ätit en god macka, helst nybakt nattjäst bröd.
  Till kaffet vill jag ha något sött, en smoothie, fil med bär eller en macka med marmelad eller honung.
  Ett starkt och fylligt, varmt svart kaffe får dagen att gry på ett helt annat sätt!
  Mums

 6. 1.
  1881 startades kaffehandeln men 1886 räknas som deras födelseår.

  2. Här har du en riktig kaffekärring med. Har lyckats gifta mig med en kaffegubbe också. Det är alltid min man som fixar kaffet på morgonen och har han inte gjort det så blir det ljud i huset må jag lova. Jag måste ju få mitt kaffe! Jag tar gärna min termorsmugg full med kaffe gärna med skummad mjölk om orken vill och sätter mig ute läääääänge. Annars på vardagarna är jag nöjd om jag får dricka mitt kaffe i lugn och ro över huvud taget!

 7. Jag säger som de andra: 1881 öppnade kaffehandeln, men födelseåret räknas som 1886.

  Mitt bästa kaffe: Svart i stor mugg. En helgmorgon. GP. Killen som sällskap. Trots att vi brukar vara rätt tysta och läsa tidningen är sällskapet ovärderligt.

 8. Firmans födelseår är 1886 men Carlos Zoéga öppnade en kaffehandel i Landskrona redan 1881.

  Allra bäst gillar jag morgonkaffet på våren. De dagar då jag hinner dricka en kopp Zoegas ekologiska kaffe i solen på verandan medan barnen leker i trädgården innan de ska lämnas på dagis. Då vet man att det blir en bra dag.

 9. ZOÉGAS grundades 1881, men det är 1886 som de räknar som deras födelseår.

  Kaffe med mjölk. Lugn och ro. Tidning och en stor frukost. Kaffet börjar jag med och fortsätter med långt efter frukosten är avklarad.

  Fick en pressbryggare i födelsedagspresent och funderade faktiskt på att köpa en kaffekvarn så håller verkligen tummarna!!!:)

 10. Som alla andra svarar jag 1881/1886 på första frågan.

  Min favoritkaffestund hade jag idag. Efter en jobbig och sömnlös natt med en vaken och pigg bebis längtade jag efter lite andrum och lugn och ro. Min dotter somnade i vagnen på altanen och jag smög in och satte igång kaffet. En nybryggd kopp med mjölk och en mörk ruta choklad till detta i soffan med fötterna på bordet. Lugnet sprider sig i huset...

 11. Erika Skalman (norsbronx@hotmail.com) sa...

  Zoéga grundades år 1881,
  sedan dess har de oss kvalitetskaffe gett,
  När jag på morgonen upp stiger,
  finns ingenting som min dåliga morgonhumör beskriver,
  jag sätter mig på balkongen med en kopp,
  känner värmen i hela min kropp,
  allting blir enklare att hantera,
  jag hämtar lite mera,
  av underbar kaffe som är så gott,
  med en chokladbit blir de så flott,
  jag tar ett djupt andetag och njuter,
  sitter själv mina femton minuter,
  innan jag går och väcker barnen,
  oj vad jag nu önskar jag vinner kvarnen,
  Nu jag på mina knän står och ber,
  att Zoega mig bästa morgonen ger,
  Sist men inte minst,
  tack för tävlingen med drömvinst!

 12. Zoegas, grundat 1886.

  Den bästa koppen med kaffe tar jag på min franska balkong, en tidig morgon (tidig låter jag vara relativt, det kan ju vara allt mellan 7 och 11 beroende på vad jag gjort dagen innan) i solens ljumma sken, tillsammans med en Prince "in Sweden we call it vit hårdpack" begrundandes allt som sker på gatan nedanför då jag bor i princip så centralt man bara kan bo i min stad.

  Folk som stressar med sin "Made to go" från Statoil,

  Människor på väg i sin "walk of shame"

  Och längst bak i hjärnbarken; "Borde inte min pressokanna göra bäst ifrån sig med nymalet kaffe, även om Zoegas Presso Gentile gör rätt bra ifrån sig?"

  Känns som en rätt typisk söndag, så det är nog 11-kaffet jag nyss beskrev.

 13. 1. Zoegas grundades 1881
  2. Mitt kaffe avnjuts allra helst riktigt mörkrostat med en rejäl skvätt ljummen mjölk i, i solen på terassen och så en liten liten bit mjölkchoklad till... Fast en kopp cappucciono i Italien är inte fy skam det heller...
  Kram Anna

 14. Anonym sa...

  Mitt favoritkaffe är sådant där jag kan vara säkert att kaffeodlarna fått ordentligt betalt, att inga barn har fått arbeta och där bönorna inte sprutas med gift. Så absolut in det kaffe som man kan vinna här. Vi har verkligen en möjlighet att förändra människors liv genom att köpa etiskt märkt kaffe som är ekologiskt odlat. I Sverige finns ca 200 kaffesorter som är fairtrademärkta, så visst finns det ngt för alla! Peace, Emma

 15. Anonym sa...

  Fråga1:4.1. Carlos Zoéga öppnade kaffehandel 1881, men företaget räknar 1886 som sitt födelseår, då de flyttade till Helsingborg. (Och numera ägs de av Nestlé.)

  Fråga 2:Mitt bästa kaffe är att efter att ha ätit lunch ( Remsan recept förstås) sedan en kopp kok kaffe med mörk choklad i sängen. Sedan kommer John blund en stund och man är så pigg igen.Anita Jonsson

 16. Anonym sa...

  Döden är död - Länge leve livet!

  http://bit.ly/JVy35d

 17. Emma, det är riktigt att detta kaffe inte är fairtrademärk, tyvärr. I min butik finns endast två sorters fairtrade märkt kaffe, varav det ena kommer just från Zoegas. Zoegas fairtrademärkta tycker jag är mycket god, dock inte det andra märket som också finns.

 18. Paulina sa...

  1. 1881/1886
  2. Bästa kaffestunden är efter middagen då alla sitter mätta och jäser i soffan, då passar kaffe perfekt som återhämtning =)

 19. Weeho, jag är med! :)

  1. 1881 öppnades kaffehandeln, 1886 'föddes' firman, så årtal 1881/1886. En kuggfråga? :)

  2. Morgonkaffet (eller dagens först kopp kaffe iallafall) är det godaste kaffet på hela dagen. Gärna med en god smörgås i handen, avnjutes på trappan i strålande sol. Men en nybryggd kopp kaffe efter en fin middag med kära nära sitter också fint.

  Ha en fin dag! Mvh Jessica

 20. Diana sa...

  1881 öppnade Zoega kaffehandel men 1886 så flyttades firman och räknas som födelseår.

  jag vill ha nymalet kaffe ifrån min espressommaskin och varm ångad mjölk toppat med lite kanel eller kardemumma...
  helst ska jag sitta på balkongen en varm sommardag och bara njuta.

 21. Anonym sa...

  1881 öppnades Zoega kaffehandel men 1886 flyttades firman och räknas då som födelseår!

  Jag vill ha gott Zoegakaffe från Underbara Helsingborg en lördagsmorgon med nybakat bröd och dagens tidning det är livskvalitet för mig : )

  kramar Sofia i Hjo

 22. 20.1881 öppnade Zoega kaffehandel men 1886 så flyttades firman och räknas som födelseår.

  Mitt kaffe ska vara hett och starkt. Intas i arla morgonstund i ensamhet i mitt lilla stugkök från trettiotalet, med en hund i knäet och en på min fot. Ute ska fåglarna kvittra och morgonsolen lysa in mellan de rutiga gardinerna. Resten av familjen ska sova en bra stund så att jag kan sitta och läsa bloggar (bland annat din) och bara få rå mig själv. Kram!

 23. Anna Askelin sa...

  1881 öppnade Zoega kaffehandel men 1886 så flyttades firman så du får bägge årtalen.

  Det absolut bästa kaffet är på morgonen, gärna ensam med dagstidningen på verandan och man känner solen sakta stiger upp mellan träden.
  Härligt!!!

 24. Jag säger 1881/1886 som de andra.

  Favoritkaffet serveras efter en god middag med en liten bit mörk choklad till. Det är inte riktigt färdigt förrän jag får kaffe!

 25. Anonym sa...

  År 1881/1886! Efter en lång arbetsdag varvar man ner och avnjuter en stor kopp kaffe med mjölk :)

 26. Anonym sa...

  Vilken härlig tävling!
  * Zoegas grundades år 1881, men 1886 räknas som firmans födelseår då verksamheten flyttade till Helsingborg
  * Dagens första kopp på morgonkvisten är det bästa. Allra helst framför min dator då jag kan surfa runt på internet i lugn och ro och njuta av kaffet.

  Ha det gott! mvh
  emely.drugge@hotmail.com

 27. Anonym sa...

  Zoegas grundades 1881/1886.
  Bästa koppen avnjuts efter lunchen i solen på vår gäststugetrappa.

  Åsa / teasa

 28. 1881 öppnade kaffehandeln, men födelseåret räknas som 1886.

  Kaffet ska vara svart som natten och smaka ljuvligt och aromatiskt som katten!

 29. 1. 1881 öppnade Zoega kaffehandel men 1886 så flyttades firman och räknas som födelseår :):)

  2. Helt klart den bästa koppen avnjuts ju på morgonen!!!
  OCH detta ännu mer med nymalda bönor, mums

  Tack för en trevlig blogg, vi använde några av dina recept när vi senast hade temakväll och lagade mat från Libanon,mycket gott måste jag säga. Bilder från detta finner du i min blogg :)

  Ha det gott hälsning Sara
  sara.sturegard@gmail.com

 30. Det egentliga årtalet då Zoéga öppnade sin kaffebutik är 1881 men många räknar 1886 som födelseår då firman flyttade till Helsingborg.

  Jag avnjuter mitt kaffe utan någonting till, "bara en slät kopp", i lugn och ro, gärna uppkrupen i soffan i mitt kök njutandes av rapsfälten utanför fönstren!

  Kram

 31. ZOÉGAS grundades 1881, men det är 1886 som räknas som födelseår.

  Den bästa koppen kaffe fick jag härmodagen. Hade befunnit mig i Holland hela helgen utan kaffe ( helt galet!). Efetr en dag av resande och tre timmar på Schiphols flygplats klev jag döstrött ombord på ett varmt plan. Uppe i luften meddelar då SAS att de bjuder på gratis kaffe. Vilken himmelsk(!) upplevelse, har nog aldrig längtat efter en kopp kaffe så mycket som då!

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.