Nyårslöften

1/04/2014

Har ni avgett några nyårslöften? Jag brukar inte göra det. Inte för att jag inte kan hålla dem, för har jag bestämt mig för något så brukar jag göra det också. Jag är lite av en antingen eller person. Antingen går jag all-in eller så struntar jag helt i det. Det beror på att jag i grund och botten är lat, så om jag ger efter minsta lilla för min lathet så tar den överhand. Det positiva med att vara lat är att jag är väldigt bra på att koppla av. Alltid något.
Men jag vet att många har bestämt sig (som i början på varje nytt år) att ta tag i sin hälsa och antingen börja träna eller äta hälsosammare eller både och. Eftersom det är lite av ett krig i sociala medier där alla tycker att just deras sätt att leva är det bästa och kanske enda rätta. Paolo Roberto förespråkar pasta för att orka träna, Leila Lindholm mår bra med ViktVäktarna, Roy Fares visar att du kan vara fit och frossa i bakverk, någon annan kör 5:2, någon säger nej nej 16:8 är bättre, andra hyllar lchf... Ja, ni vet, listan kan göras lång. Det jag vill att ni ska fundera över är vad som passar just dig. Vad vill du uppnå? Vad vill du inte vara utan? Eller kanske, vad vill du äta för att må bra? Hur mycket tid har du eller vill du lägga på träning? Alla är vi olika och vad som passar för just dig funkar kanske inte för mig eller för Paolo. Och är du nöjd med dig själv så kanske du inte ens ska ändra något, men är du inte det så fundera på vad du vill ändra och sätt upp realistiskta mål.
Själv bor jag ihop med en man som jobbar på kontor (stillasittande jobb), knappt kommer iväg på någon träning och kan äta vad som helst och ändå är smal och vältränad och så är jag precis tvärtom på alla punkter. Orättvist, ja. Men det är precis så här det ser ut. Vi är alla OLIKA.


Något som inte är ett nyårslöfte utan mer något som jag försöker tänka är att äta mer vegetariskt, men det är inte alltid så lätt att få inte det tänket när man är uppvuxen på kött, sås och potatis. I och med att äta mer grönsaker (vilket även min lågkolhydratskost bidragit till) så blir jag också tvungen att tänka lite mer på valet av grönsaker. Men det är banne mig inte lätt att veta vad man ska köpa för grönsaker. Vi försöker köpa ekologisk så långt som det är möjligt, men sedan är det där med vad som är i säsong. I säsong i Sverige eller i säsong i andra länder? Om ni någon gång står där och funderar på om du ska välja eko eller inte, läs detta.

Idag får ni inget recept utan mer ett tips, att panera fetaost och steka. Supergott! Ni bara panerar den som ni panerar schnitzel eller fiskfiléer. Går att använda vanligt ströbröd, mandelmjöl eller fröer så som sesamfrön. I denna salladen hade jag mixad, kokt blomkål, kokta rödbetor, belugalinser och pumpakärnor tillsammans med den panerade stekta fetaosten.

12 kommentarer:

 1. jag tror mest på roy fares-dieten, känns som den passar mig bäst ;)

  jimmy är också precis som berra, sitter still hela dagarna och kan ändå äta vad som helst och inget händer, så kan han strunta i att träna i ett år och sen gå ut och springa en mil utan några problem. mmmpff. denna orättvisa värld!

  mitt nyårslöfte är iaf att börja köpa bättre kött, mindre titt på prislappen och mer titt på var det kommer ifrån alltså! tänker att det är bättre att äta mer vegetarisk och så satsa rejält på ett fint kött när man väl äter det än att slöäta falukorv och mamma scan köttbullar...

  gott nytt år till dig kära remsan!

 2. Inga löften här inte. Jag fortsätter som förut, regelbunden träning och närinsgsrik mat. Kram!

 3. Jag läser boken "Åldrandets gåta" som inspirerar mig till att helt enkelt äta mindre mängder mat. Jag skulle aldrig följa någon diet som utesluter något eller som innehåller mängder av något specifikt. Jag tror på det Stephan Rössner och många långt före honom har sagt om man vill må bra, att äta lagom mycket och röra på sig. Och så måste jag se till att sova mer och bättre. Bra sömn glöms ofta bort som en viktig ingrediens för att må bra och dessutom för viktminskning om man är ute efter det. Inga nyårslöften egentligen, men en inställningsfråga för mig.

  Det ska bli mer grönsaker och frukt, mer av lågkolhydrater, mindre animaliskt protein (tror vi äter alldeles för mycket kött - protein får vi i oss på så många andra sätt). Just kolhydrater med högt GI stressar kroppen med insulin och den går på högvarv. Det blir som en motor som kör på max och till slut, tar slut... Om man låter kroppen gå mer på lågvarv så håller den längre.

  Tack för påminnelsen om att panera fetaost - det har jag fortfarande inte testat - det verkar ju så gott!

  God fortsättning och kram till dig!

 4. Bra skrivet! Jag tror mycket på gluten, stärkelse- och mejerifri kost för min del! Så jag fortsätter på denna väg. Bara ekologiskt! Jag har också gått ännu mer fram i min hälsosamma livsstil där jag "plastbantat" mitt hem och där jag använde bara rena/ekologiska hygienprodukter till hela familjen!
  Ha en fin trettondagsafton!
  Kram kram
  //Lana

 5. Man kanske inte ska vara så avundsjuk på de där som kan äta hur de vill utan att det syns (jag bor med en sån, jag också). Det syns inte utanpå, men maten sätter sina spår inne i kroppen ändå, får man anta. Bättre då att det syns utanpå också så man blir peppad på att äta nyttigt :) Eller hur? :)

  Just det du nämner om att alla är så olika tror och hoppas jag kommer bli nästa grej - efter att hajpen kring fasta och lågkolhydratkost har lagt sig. När alla testat och vissa insett att det funkar för dem och vissa testat men inte mått alls bra.

  Låter klokt att äta mer vegetariskt! Torkade bönor är ju alltid i säsong (köp torkade och koka själv så blir de miljösmartast och godast!) och innehåller bra, långsamma kolisar.

 6. Jag äter också mycket vegetariskt, bra mål tycker jag! Jag har inte heller några löften, utan mer några ambitioner att sträva efter :)

 7. Länge var vi båda (även om Håkan har ett väldigt rörligt jobb och alltid har cyklat sina mil varje dag) som Berra men något hände när 40-årsstrecket hade passerats... Nu syns den minsta lilla utsvävning!

  Men så länge man bara jämför med sej själv, och inte mer andra, på ett sunt sätt och känner hur man mår och vill må så blir det nog bra. Som du skriver, det som passar en passar inte någon annan. Och för kvinnor som nått en viss ålder passar plötsligt inte samma som tidigare (det kan en av oss intyga!)... tyvärr.

  För oss är det viktigt att njuta av livet och allt det goda som det bjuder, men det behöver ju inte betyda gräddstinn, översaltad, översockrad mat. Det finns så mycket gott som dessutom är nyttigt och bra för kropp och själ samtidigt!
  Men vi äter mycket grönt, oftast fullkorn istället för vitt, långa kolisar istället för snabba, ja lite GI-tänk på det hela egentligen, speciellt mitt i veckan. Fast utan att för den delen må dåligt när vi äter popcorn på bion, lösgodis någon lördag, njuter risotto och sippar bubbel då och då:) Att skambelägga och tänka i tankar som att man ska "unna sig" är aldrig bra.

  Och nyårslöften? Nope, inte ett enda ger vi:)

  Kramar på dej, Emmy!

 8. Ja, visst blir man lite trött på alla bantningsknep i media. Tyvärr lockar det många som vill hitta den snabbaste och enklaste genvägen att tappa några kilo.
  Jag brukar inte heller ge några nyårslöften utan bara andas in djupt och ta nästa steg in i nästa år. Det känns ofta ganska naturligt att ta tag i träning, kost mm efter många helger med frosseri. Vi är alla olika och min "diet" innehåller: inga förbud, god mat och motion.

 9. Jag har inga nyårslöften det här året mer än att jag ska försöka tänka lite mer på mig själv. Säga nej till sådant jag inte vill göra och försöka vara gladare och fylla livet med roliga saker.

  Banta är ingen idé för mig. Sånt gör mig bara tjockare eftersom jag då springer runt och "tjuv-äter" :)

  Ha nu en skön måndag! KRAM

 10. Jag har inte ett enda nyårslöfte faktiskt, förutom att försöka vara så nöjd jag bara kan när dagen är slut. Fundera ut något som jag gjort bra, helt enkelt. Idag köpte jag till exempel en råsaftcentrifug, det har jag velat ha länge! Och så hade jag en väldigt bra dag på jobbet, sådant känns också bra. Har läst på många ställen att flera väljer att äta mindre kött i år, det tycker jag låter jättebra! Alla mår bättre av lite mer grönt. Träningen känns som ett klassiskt nyårslöfte, men den håller jag ju igång med ändå (trots att det varit en månads ofrivilligt uppehåll i sjuk-december, grrr). Men, jag har alltid gillat början av ett nytt år. Man får ju liksom en nystart! KRAM!

 11. Hmm, jo att jag ska vara lite mer rädd om mig själv och lite snällare mot mig själv.
  Jag behöver inte banta för jag tillhör inte skaran som går upp under jul.
  Nästan tvärtom. Överflödet ger mig nästan avsmak.
  Jag gillar inte att blanda utan vill äta en rätt för sig. Det här med julbord är ju synnerligen märkligt egentligen.
  Så nu skall tösen o jag njuta av sista lediga dagen i morgon, sen ska klockan ställas igen..
  Ha de fint och god fortsättning på 2014!
  Kram Anna

 12. Redan när jag läst frågan tänkte jag att jag skulle svara "jag har inte avgett det som någon form av nyårslöfte, men ett löfte till mig själv och min familj och allas vår framtid har sedan en tid tillbaka varit att så ofta som möjligt köpa ekologiskt, därför att....blabla". Och så skriver du om just det! Fantastiskt!
  Tips: Om du inte gjort det - läs lite om GMO.
  Ha det fint.

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.