En doft från Mellanöstern

5/14/2014

Det kanske är helt fel av mig att få associationer till mat från Mellanöstern, men så var det i alla fall. Jag har tidigare gjort liknade färsbiffar i tomatsås, men denna gången blev det ännu bättre och riktigt gott ihop med det gula blomkålsriset. Gillar ni inte blomkål så byt ut det mot bulgur och blanda gärna ned lite russin. Middagen fick tummen upp av samtliga runt bordet. Det var till och med så jag funderade på hur det kommer bli när barnen blir större så mycket som de ibland äter idag. Lowe kommer äta oss ur huset, ha ha...

Vet ni att bistron kommer bli som i Råttatouille (filmen alltså)! Okej, jag överdrev kanske lite men vi har blivit med tamråttor. Nu är de inte så tama ännu så att de hjälper till att laga mat, men vem vet. De ska vara lätta att dressera. Så nästa år i Mästerkocken är det jag och två råttor innanför kockmössan!
Även om råttor låter otäckt så är middagen allt annat än det.


Spiskumminbiffar i chilihet sås, 4 pers.
600 g köttfärs, gärna av lamm
1 ½ tsk spiskummin
1 ½ tsk salt
1 ½ krm svartpeppar
1-2 vitlöksklyftor, rivna/pressade
½ dl finhackad färsk bladpersilja

1 gul lök, finhackad
1 burk krossade tomater
1 ½ msk köttfond
2 tsk chipotlepasta
1 vitlöksklyfta, pressad/riven
1 lite squash, i bitar
1 paprika, i bitar
½ dl finhackad bladpersilja

Blanda färsen med kryddorna och forma till avlånga biffar. Stek dem i olja i en panna och när de har fått färg tillsätter du den hackade löken. Häll efter en stund i de krossade tomaterna och till sätt chipotlepasta, vitlök, squash och paprika. Låt allt småkoka en liten stund. Strö över bladpersilja vid servering.


Blomkålsris med gurkmeja, 4 pers.
1 blomkålshuvud
1-2 tsk gurkmeja
½-1 dl finhackad bladpersilja
ev. russin

Koka upp vatten i en gryta. Jag brukar inte salta, men det gör ni som ni vill. Mixa blomkål fint och häll i det kokande vattnet. Låt koka ett par minuter. Slå av lite av vattnet och blanda ned gurkmejan. Låt sedan blomkålsriset rinna av i en sil. Blanda med bladpersiljan. Tycker ni om torkad frukt i mat så blandar ni ned lite russin i riset.

5 kommentarer:

  1. Vilka färger - det ser supergott ut!

  2. Ser jättegott ut! Men tamråttor, huva... Inte min grej! :) Kram och trevlig helg!

  3. Blomkål är fina grejer! Kram!

  4. Jag hade en typ av ökenråtta när jag var yngre, hon är än idag (trots att vi tog bort henne för många herrans år sen) ett kärt minne. Hon var en suverän vän när livet inte var så lätt. Det är underskattade sällskapsdjur! :)

  5. Tack! <3
    Vi hoppas ju att de ska bli riktigt tama och att vi ska ha mycket glädje av dem.

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.