Tapas och jag, vi har en speciell relation

5/25/2014

Ni som följt mig en tid vet ju att det finns vissa saker jag älskar lite mer i matväg. Som till exempel tapas. Finns det något bättre än att sitta och plocka i sig olika godsaker och sippa lite vin till det?! Nu behöver det inte nödvändigtvis vara vin till, för vi tar gärna med oss olika tapas i picknickkorgen när vi ska på utflykt eller till stranden. De andra barnfamiljerna brukar snegla lite trånande när de sitter och knaprar ballerinakex på strandfiltarna. Vår familj är rörande överens om att det är perfekt lunch varma dagar. Vad vi dukar upp för tapas brukar variera, dels beroende på vilka som ska äta och vad vi har hemma. Oftast finns där olika sorters charkuterier, både kryddstarka och milda korvar/salami och olika sorters lufttorkat fläskkött (skinka, karrè, kotlett/fläskytterfilé) eller nötkött. Har vi tur får vi tag på rökt viltkött. Äter vi hela familjen blir det oftast mer frukt och grönt att plocka och även gärna färskt bröd. Sommaren är bästa årstiden på så vis, när det finns jordgubbar, späda morötter, rädisor och annat gott. Oliver, marinerade kronärtskockshjärtan, soltorkade tomater, cornichons
är exempel på färdiga tapas som och som brukar gillas av de flesta och dessutom är smidiga att ta med sig. Ost är ett måste på tapasbrickan! Allt från mjuka dessertostar, minimozzarella, babybell, färskostar, skivor av parmesan (barn trycker lätt i sig 100 g var...) machego eller gruyère.

Tapasbrickor kräver ju några recept direkt utan kika under fliken tapas i receptskafferiet ifall ni vill ha mer inspiration. Där finner ni gratinerade musslor, både lax- och se4rranorullar med goda fyllningar, smördegsnittar och en massa andra goda små rätter som till viss del har recept.


Angående jordgubbarna så brukar vi inte tjuvstarta jordgubbssäsongen förrän den drar igång på riktigt framåt midsommar, men jag föll till föga när barnen önskade jordgubbar. Vi har testat svenska växthusodlade och spanska ekologiska. Barnen tyckte att de svenska var helt klart godast, även om jag personligen faktiskt inte tyckte det var så stor skillnad. Jag blev förvånad hur goda de spanska var eftersom jag brukar tycka att de utländska smakar mindre, sedan om det var för att de var ekologiska låter jag vara osagt. Våra egna jordgubbar blommar för fullt just nu i trädgårdslandet, så det är tveksamt om vi kan ha egenodlade (ekologiska) på midsommartårtan.

5 kommentarer:

 1. blir ju inte alls hungrig när man läser och ser allt gott
  Provade din citronsås som du gjorde i förra inlägget.... gott Hade pastasallad och grillat till

 2. åh vad gott, gillar när man kan plocka lite av varje ;) Kram

 3. VIlken fest, så gott det ser ut! Finns inga som helst tveksamheter över att den brickan lika gärna kunde stått i vårt kök, vi delar verkligen smak både på det ena och det andra. Charkuterier kan vi sätta i oss hur mycket som av, precis som osten...

  Vi är faktiskt på jakt efter en ny skärbräda och funderar lite på en sådan som du har lagt upp alla godsakerna på här. Tycker att det är så dålig kvalité på de flesta trävarianter som bara spricker och slår sej. Hur är det med denna, håller den lika bra som den ser ut att göra?

  Kramar till dej

 4. Kan inte annat än att hålla med! Tryffelsalami är min nya drog....

 5. Plockmat överlag - tapas, meze eller vanligt smörgåsbord - är ett mysigt sätt att äta. Lite av varje, sådär. När mamma och pappa har rester hemma brukar de kalla det för buffé, det låter roligare än en repris på veckan som gått ;)

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.