Flygande favorit som fått sig ett dopp

11/11/2014

Rätten Flygande Jacob vars recept dök upp första gången i Allt om Mat på 70-talet är en favorit från min ungdom (det får man lova att säga när man har passerat 40 år, ho ho...). Många tycker att det är en konstig blandning med kyckling, chilisås, banan, bacon och jordnötter, men jag tycker det blir så gott ihop. I originalreceptet kryddas kycklingen även med italiensk salladskrydda vilket också är en lite märklig smaksättning på gratängen. Kanske just därför finns det många varianter av denna rätt. Det fyndiga namnet har rätten fått från receptets påhittige upphovsman Ove Jacobsson. Och inte bara det att han använder kyckling i receptet utan han arbetade även inom flygfrakt. Nu hittade jag en annan variant hos Coop med fisk istället som då passande hade fått namnet simmande Jacob. Och tänka sig att det blev gott det med!


Simmande Jacob, 4 pers.
600 g vit fiskfilé, tex sej
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
1 tsk italiensk salladskrydda
2 bananer, delade på mitten och på längden (i 4 bitar vardera)
3 dl vispgrädde
1 dl chilisås
1 pkt bacon, strimlat och knaperstekt
1 dl salta jordnötter

Sätt ugnen på 225°. Krydda fisken med salt, peppar och italiensk salladskrydda och lägg den i en ugnsform. Lägg bananerna ovanpå. Vispa grädden och blanda med chilisås. Bred över fisk och bananer. Gratinera i ugnen i 20 minuter. Knaperstek under tiden baconbitarna och låt rinna av på hushållspapper. Strö över bacon och jordnötter vid servering. Servera tillsammans med ris och/eller någon grönsak.

6 kommentarer:

  1. Smart och kul! (fast jag tar bort bananen - huuuu)

  2. Vi gjorde flygande jacob med quornfiléer för något år sedan och det var inte så tokigt, faktiskt! Är ju lite svag för de här 70-talsrätterna, hoho. Kram!

  3. Alltså jag är helt klart för banan i mat och Flygande Jakob, men banan och fisk? Nä, där går min gräns :)

  4. kajomida sa...

    En simmande Jacob har jag aldrig testat, men om du säger att det smakar bra så får jag väl tro på det ;-) För länge sedan - i min ungdom ;-) - blev jag bjuden på flygande jacob och den varianten gör jag än idag, fast den är annorlunda mot din och andra recept: bryn skivor av fläskfilé, lägg i smord form, skiva och stek bananerna och lägg dem ovanpå, vispa grädde och sen i med massor av curry. Bred "gräddcurryn" över det hela och sen in i ugnen. I släkten kallas rätten även mumsfillibabba :)

  5. Ser snyggt ut som vanligt när du gör mat!
    Måste nog testa att göra en vego variant på flygande Jacob!

  6. Tack! En vego-variant med sojabitar tror jag skulle smaka gott!

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.