Glutenfri nypongranola

11/22/2014

Mitt första recept här på bloggen var pepparkaksmüsli, som fortfarande är en frukostfavorit här hemma även om det rostats många olika sorter och blandningar sedan dess. Det har gått mer än 5 år sedan jag gjorde inlägget, så det har ätits sisådär 1800 frukostar under dessa år och många skålar med yoghurt, keso eller kesella toppad med müsli har slunkit ned. Den rostade müslin/granolan har också  flera gånger varvats med frukt eller bär samt yoghurt smaksatt med vaniljpulver i glas och ätits som en enkelt dessert eller mellanmål. Och som om det inte vore nog har jag använt den i smuldeg till paj och som crumble på toppen av muffins, så det går hela tiden åt en massa müsli hemma hos oss! Denna gång testade jag att göra en müsli/granola med smak av nypon som inte innehåller några gryner alls (glutenfri mao) och den blev riktigt god den också. Passa på och gör en laddning imorgon om ni är lediga och har tid. Ha en fortsatt skön helg!


Nypongranola
200 g hasselnötter och/eller mandel, hackade
2 dl riven kokos
2 dl hela linfrön
2 dl solrosfrön
1 dl pumpakärnor
½ dl sesamfrön
1 dl nyponskalmjöl
1 dl ljummet vatten
½ dl kokosolja eller rapsolja
Sätt ugnen på 175º. Hacka nötterna och blanda med kokosflingor alla frön och nyponskalmjöl på en pappersklädd plåt. Blanda vatten och kokosolja så att oljan smälter. Blanda sedan vattnet med nöt- och fröblandningen. Sprid ut det i ett jämt lager. Rosta i ugnen i 20-30 minuter så att granolan torkar, men rör om 2 gånger under tiden så att den inte bränns. Låt svalna och blanda ned torkad frukt och/eller kokoschips om så önskas.

6 kommentarer:

  1. Hemmagjord granola är så gott! Jag tror jag snart måste göra en med pepparkakskrydda, för det börjar närma sig jul :)

  2. Vi köpte hem nyponpulver i Köpenhamn, men det har vi inte använt än. Kanske får ta och prova slänga ner det i nästa laddning granola... Pepparkakskrydda i blir gott, det vet vi i alla fall:)

  3. Verkligen på tiden att jag gör nu müsli eller granola nu. Har inte gjort på länge och Ella älskar det. Det bör uppmuntras.

    Det väntar en utmaning på min blogg. Om du har tid och lust!

    Kram kram

  4. Tack för tipset, den här ska jag göra på jobbet!

  5. Mmm, allt med nypon går hem hos mig, kan jag lova! Ska göra en sats idag tror jag! KRAM!

  6. Men. Jag som bara trodde man gjorde nyponsoppa av nyponmjöl? Se, där lärde du mig något nytt! Tänkte eventuellt göra granola i helgen. Om jag inte är upptagen med att lata mig. Kram!

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.