Glutenfria saffranspannkakor

11/04/2014

Vi åkte till Polen ett par dagar på höstlovet om med mig hem verkar jag ha fått någon otäck förkylningsbacill. Jag vet inte när jag var så här sjuk senast. Känner mig som killen i den gamla reklamen för Echinagard som jämför det med att föda barn. Och just Echinagard är vad jag försöker återfå hälsan med igen. Inte mycket mat som jag är sugen på så det blir mest smoothies och lättare mat som pannkakor.
Gillar ni Gotlandspannkaka eller gotländsk saffranspannkaka som det också heter? Jag tycker det påminner om ostkaka fast med smak av saffran. Nu stötte jag på en bild på saffranspannaka och blev sugen på att göra en variant i plättform som kunde passa bra till frukost. Jag tycker inte om när saffransmaken tar över helt, men kanske snålade jag en aning när jag bara använde ett halvt kuvert med saffran. Ni får prova er fram hur mycket ni tycker blir lagom. Det är som en liten smygstart av julen och dess smaker.


Saffranspannkakor, ca 8 plättar/2 pers.
2 ägg
250 g keso
1 msk fiberhusk
½-1 kuvert saffran
1-2 msk finhackad mandel
ev. lite sötning (jag tog lite kokossocker)

Mixa eller vispa ihop äggen med keso och fiberhusk. Smaksätt med saffran och blanda ned mandelhacket. Söta om ni önskar. Klicka ut smeten i en plättlagg eller i omgångar i en vanlig stekpanna och stek som vanliga plättar/pannkakor.

Till plättarna gjorde jag chiasylt som är tinade frysta bär (denna gång använde jag hallon och röda vinbär) blandade med chiafrön till en syltliknande konsistens. Även här får ni söta sylten om ni så önksar. Lite vaniljpulver brukar jag ha i istället.

6 kommentarer:

 1. Usch då, dessa höstförkylningar är inget kul! Plättarna låter jättegoda, dem måste testas! Krya på dig!

 2. Ajamen, vilken resa det blev... Skönt att du börjar piggna till nu i alla fall, vi hoppas på att det fortsätter gå på rätt håll!
  Kramar och krya på sej!

 3. Saffran funkar alla tider på året. Inte bara på jul, tycker jag. Pannkakor äter vi verkligen hela året. Både ugnspannkaka och plättar. Saffranspannkaka är ju såå gott!

 4. Usch ja! Krya på dig!

 5. Men Fyyyy för en sån där influensa. Hoppas du är på benen snart!
  Åt saffranspannaka för första gången i somras, och älskade det. Tänkte göra det till jul!
  Kram på dig (fast lite på avstånd ;))

 6. Älskar saffranspannkaka med salmbär, mums! Har bara varit på Gotland några få gånger men ack så goda saffranspannkakor dom gör. Dina är jättefina. :)

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.