Ett annat sätt att kalljäsa bullar

9/13/2010

För ett tag sedan läste jag ett tips hos Tina från Lotta som hon läst hos Martin. Hängde ni med? Tipset gällde kalljästbröd, eller egentligen att inte låta brödet kalljäsa, utan stå framme i rumstemperatur över natten eller i 10-12 h. Vilket är perfekt om man har ont om plats i kylen för kalljäst bröd. Men då måste man minska på mängden jäst rejält. Degen får en helt annan struktur än när man använder ljummen degvätska och får därför hanteras på ett annat sätt. Brödet får även en liten syrligare smak, nästan som surdegsbröd. Nedan kan ni läsa hur jag gjorde. Lägg märke till att brödet inte bakas ut förrän efter jäsning, tvärtemot annat kalljäst bröd. Nästa gång ska jag testa med dinkelmjöl, för det passar så bra till lösare degar. Tyvärr har jag ingen bättre bild på bullarna.


Enkla frukostbullar
, 8-10 st
5 g jäst (jag har inte glömt en nolla, det ska vara fem)
3 dl kallt vatten
1 tsk salt
1 msk olja
2 msk sirap
4 dl grahamsmjöl
4 dl vetemjöl

Lös jästen i vattnet och tillsätt övriga ingredienser. Arbeta ihop tillen smidig deg. Låt degen jäsa övertäckt i rumstemperatur över natten eller i 10-12 timmar. Häll/skrapa ut degen på ett väl mjölat bord. Dra ut den lite och vik den dubbel. Skär degen i 8-10 bitar och låt dem jäsa på ett bakplåtspapper medan ugnen blir varm. Ugnen sätter du på 250° och stoppar samtidigt in en plåt som får bli varm. Grädda sedan bullarna på den varma plåten i ca 15 minuter (det är lätt att bara dra bakplåtspappret med bullarna ned på den varma plåten).

8 kommentarer:

 1. Vad roligt med ännu ett tips på gott bröd!

 2. Vilket bra tips! Det måste jag testa. Jag tycker det kan vara lite trångt i kylen ibland, speciellt om man har gäster på besök och vill skämma bort dem med nybakade frukostbullar. Jag ska prova detta i veckan. Antar att det skulle funka utmärkt med surdegsbullar som ju ändå behöver längre tid för jäsning är bullar med vanlig jäst.

 3. Detta recept ska definitivt testas. Har bara provat att låta surdegfrallor stå framme o jäsa över natten,gick väldigt bra, annars är det ju alltid kalljästa som gäller för lyxfrukost. Detta recept är lagt till "att prova listan"!!

 4. Tack för det tipset. Brukar det inte alltid vara så att recepten finner sin inspiration i recept man fått från någon som fick det av sin kusin som såg det i Italien där kocken fått det av sin mor som lärt sig det av sin amerikanske farbror?

 5. ooh, det där låter smaskens ju. jag bakade också bullar idag, fast det blev tekakor på skrädmjöl. Kommer definitivt blogga om de godingarna inom kort för de var utsökta. Jag är ett brödfreak och älskar alla sorter. Dina ska jag testa så fort som möjligt! Du har en otroligt fin blogg :)

  hälsningar Olivia Benson

 6. vad coolt! baka kanske man skulle göra idag...

  angående köksrenoveringen: jag fasar lite för det. calle har lovat att det ska gå snabbt (visst, säkert...) men jag blir galen om jag ska laga mat hos grannarna i två månader framöver!

 7. Jattebra tips som jag ska testa. Precis som du sager ar det ju inte alltid plats for en plat i kylen. Vet du varfor man inte kan baka ut dem till bullar innan jasning? Det ar ju sa himla smidigt om man bara kan skicka in dem i ugnen.

 8. Smidigt! Det är ju inte alltid det finns plats i kylskåpet för en plåt frallor eller annat bröd.

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.