En annan frestelse

3/15/2011

Som om inte Lowe blivit tillräckligt firad i helgen, så blev han det även på dagis igår. Han hade fått sitta i guldstolen berättade han glatt. Och så hade kompisarna spelat Manboy (hm, undrar varför de valde just den låten, ha ha) för honom och tjejerna hade dansat för honom. "Och jag blev blyg". Feministerna får blunda...
Sånt firande ska jag banne mig införa på min arbetsplats. Jag kan mycket väl tänka mig att sitta i en guldstol medan kollegorna spelar musik och dansar för mig :-) Ska jag nog få dem att gå med på. Den där stolen kan vi måla på någon utvecklingsdag kanske.

Nu över till något som blev så mycket godare än det kanske ser ut. Det finns ju lite olika varianter på Janssons frestelse, som kanske mest uppkommit för dem som inte gillar fisk. De brukar få någon annans efternamn i sitt receptnamn, så som den variant vi brukar äta med köttfärs som vi kallar för Carlssons frestelse. Denna gång blev det en gratäng med lövbiff istället, som jag oblygsamt får säga att vi tyckte blev jättegod. Så denna gratängen får helt enkelt döpas efter oss som så glatt mumsade i oss den :-)


Torsunds frestelse, 4 pers.
500 g lövbiff, i strimlor
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
8 potatisar, i tunna stavar/grovt riven
1 purjolök, i slantar
3 dl (ca 150 g) riven västerbottenost
3 dl vispgrädde
1 dl mjölk
2 msk dijonsenap
1 tsk mejram

Sätt ugnen på 225°. Blanda köttet med salt och peppar, men stek det inte. Varva potatis, purjolök och den råa lövbiffen i en smord ugnsform, avsluta med potatis. Blanda riven ost, grädde, mjölk, senap samt mejram och häll det över potatisen. Grädda mitt i ugnen i ca 45 minuter tills potatisen känns mjuk.

(personligen tycker jag det är bättre att blanda mjölk med vispgrädde istället för att använda mellangrädde eller matlagningsgrädde så slipper man en del tillsatser)

15 kommentarer:

 1. Jag testade att göra den Karibiska kycklinggrytan idag. Magiskt gott! Fick höga poäng här hemma :)

 2. Gott det ser ut!!!

 3. Mycket godare än Jansson eftersom jag inte gillar firren... Kanske jag ska lägga in som alternativ på jul, påsk o midsommar!!;)

 4. Smarrigt!
  Vår variant med köttfärs (och supermkt senap i) kallar vi för Jönssons frestelse..

  Janssons är en favorit nu när jag har blivit vuxen (snart 39) men det tog tid att tycka om rätten må jag säga..men en kall och janssons sitter aldrig fel nuförtiden:)

  Kul variant..ska prova.

 5. Det kul när man kan göra om rätterna i en annan anda!! det ser väldigt gott ut iaf.

 6. Janssons frestelse gillar jag inte med den här frestelse ser himla god ut och kul för sonen att få sitta i guldstolen, de får de på min sons dagis med och med en krona på huvudet också :-)

 7. Jag älskar Jansson... tror att jag gillar den här varianten också!

 8. Jag älskar alla former av "frestelse". Just att potatisen är strimlad ger en annan smak. Kasslerfrestelse är mums.

 9. hahahahahaha. om du någonsin får dina kollegor att dansa för dig KRÄVER jag att du filmar i smyg med mobilen! lova!

 10. Vi verkar ha likadana skålar idag ;)

 11. Anonym sa...

  Allt-i-ett middagar ar perfekta, och denna ser himla god ut! Sott Mumin-glas ocksa! :)

 12. Låter gott, mycket gott!
  Min mamma brukar laga en frestelse på skinkan från julbordet. Det blir också toppen.

  Tycker fröken Dill

 13. Sv: Ja, dom är så fina! :D

 14. Ett mycket bra tips, kan inte bli annat än gott.

 15. jag håller med dig om att sånt där firande borde införas på alla arbetsplatser! på mitt jobb har vi ju visserligen sånt, men bara för barnen. jag vill också ha en födelsedagskrona och bli bjuden på glass på jobbet när jag fyller år. på mitt jobb får barnen som fyller år välja vilka sånger de ska sjunga på sångsamlingen och då var det en kille som valde "Manboy" så stod alla barnen och sjöng den tillsammans... det känns fint att jag och alla sveriges dagisbarn har samma smak :)

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.