En mustig kavring

3/02/2011

Kaffekavring det låter kanske hemskt i tedrickarens öron, men kaffet ger bara en fin mustig smak till brödet. Vi dricker nästan bara espressokaffe hemma hos oss, så jag bakade brödet på ett fylligt kaffe. Brödet är godast om det får vila någon dag innan ni sätter tänderna i det och håller sig sedan saftigt i flera dagar. Perfekt till helgens snittar :-)


Kaffekavring
100g / 1 dl varmt kaffe
60 g / 1 dl rågkross
5 g / 1 tsk jäst
200 g / 2 dl vatten
90 g / 0,75 dl brödsirap
390 g / 6 ½ dl rågsikt
6-9 g / 1-1 ½ tsk tsk salt

Blanda degen. Häll kaffet över rågkrosset och låt stå 15 min. Lös upp jästen i rågkrosset och tillsätt sedan vattnet. Blanda i sirap, salt och mjöl. Rör ihop till en smidig deg. Täck med plastfolie eller lock och låt stå i rumstemperatur 8-10 timmar.
Baka ut brödet. Smörj en avlång brödform, ca 1 1/2 liter, och tryck ut degen i formen. Platta till den något och låt den jäsa övertäckt ca 45 min. Sätt ugnen på 250°.
Baka av brödet. Ställ in formen mitt i ugnen och sänk värmen till 225°. Grädda ca 45 min, tills innertemperaturen är 98°. Ta brödet ur formen och låt svalna på galler.

18 kommentarer:

 1. Låter roligt med kaffe i bröd :) Jag skall spara detta recept, tack. Kram

 2. Vilket gott bröd!
  Haha ja det där med ohövlighet är hårfin. Min kära bättre hälft tryckte en gång motvilligt i sig biffar som inte var färdiga. Det hela slutade med ett dygn på toan... Men värdinnan blev i alla fall inte ledsen :)

 3. Jag håller med..

  När det gäller halv åtta hos mig..tycker Monique beter sig ohyfsat. Ät lite och var tyst.´.kan jag tycka. Skulle bli grymt besviken ifall jag ansträngt mig och gjort god mat och sen får höra:
  -Morötter är väldigt sött, för salt..bl a.

  Nja..
  Bra blogg.

 4. på vår sju-hos-oss-sida har vi en väl uppdaterad lista med saker som vi är allergiska mot/inte äter (kålpudding, sill osv osv). halv åtta hos mig borde kanske ta efter oss, hoho. :=)

 5. Jag håller med dig, lite vanligt allmänt bonnhyfs tycker jag att alla borde ha. Man kan inte tycka om allt, så är det ju men det handlar ju om en respekt. Tappar man den tycker jag man kan gå hem.

  Jag vill naturligtvis inte att mina gäster ska äta om dom inte tycker om det men det glädjer mig om dom provar. Det finns tusen sätt att bete sig men tyvärr är det så att vissa hittar det enda sättet som inte är okej.

  Jag kanske skulla ta och se mitt första halv åtta hos mig :D

 6. Jag tycker också att man borde äta det som serveras så länge man inte är allergisk mot det, vad har man annars i halv åtta hos dig att göra, man vet ju när man söker att det knappast kommer serveras LCHF mat, lite borde man iallafall äta.

  Och brödet låter himla gott :-)

 7. Håller med, anmäler man sig till programmet så borde man väl förstå att inte alla kommer att laga LCHF!

 8. Anonym sa...

  Håller fullständigt med dig.Har sett varje program denna veckan och funderat varje dag varför hon ställer upp i ett matprogram över huvud taget??? Hon är ohyffsad helt enkelt=(
  Mvh Malin

 9. Anonym sa...

  Man behöver ju inte vara den skarpaste kniven i lådan för att förstå att det INTE kommer att serveras kolhydratfattig mat kvällen igenom,4 dagar på raden.Men hon fick ju uppmärksamhet om inte annat,hi!Jobbiga människa.
  Annat är det med oss andra matglada som vet vart sleven ska vara=)Ha,ha!

 10. Anonym sa...

  Hej! Först måste ge dej lite beröm för bloggen, alltid trevligt att titta in här. Jag håller verkligen med dej i "halv åtta hos mej" pinsamt, hur kan hon vara med i detta program , sitta och "pilla" i maten sådär. Går man på en särskild diet så tycker jag inte man ska ställa upp i detta program.
  Ha de bra / Carina

 11. Håller med dig angående hon i Halv 8 hos mig, hon är riktigt ohyffsad. Varför anmäler man sig till ett sådant program om man inte är beredd att smaka allt (vissa saker smakade hon ju inte ens). Ja, ja... även om jag själv är en riktig petmoster när det gäller mat så håller jag tyst och tvingar i mig mat när jag är bortbjuden.
  Bröden ser gott ut. Måste ta och baka lite matbröd nu, det var väldigt länge sedan.

 12. Ja, jag tänkte också på det när jag såg henne. Varför satte dom inte en massa lchf-are tillsammans istället??

 13. Håller med!! Också irriterat mig på damen i fråga. Borde kanske haft en hel vecka med LHCF som tema eller iallafall förvarnat. Självklart ska man äta när det bjuds eller iallafall smaka!! Grr...

 14. Håller så med dej, vi kan faktiskt inte ens förstå varför man väljer att vilja vara med i programmet om man nu lever enligt LCHF? Det måste man väl förstå att det kommer att bli en och annan kolhydrat på tallrikarna?
  Som andra skriver så kanske det skulle varit en temavecka istället?

 15. Ohövligt till max att sitta och peta i maten som en barnunge! I stort sett går allt att äta bara man vill.
  Ha en go och trevlig helg! /SA

 16. Jag har med stört mej hela veckan, skulle tre middagar under ett helt liv kunna förstöra en diet liksom? Har man karaktären måste man ju kunna tulla lite på reglerna, å då framför allt när man ska äta mat i tv, i ett program där det går ut på å äta maten också. :D

 17. Håller med, det är faktiskt lite fräckt!! Och utifrån vd kan man betygsätta kocken om man inte ätit det de bjudit på? Nej, sånt trams hör inte hemma i tv-rutan. Dessutom heter det ju LCHF som i LOW inte NCHF som i NO.. eller??
  Snacka om fanatisk säger jag!

  Men VÅREN är varmt välkommen!!! Såg med sopbilen häromdagen och då kom verkligen vårkänslorna =)
  Trevlig helg!
  Kram,
  Barfotaflckan

 18. Är man så petig med sin diet kan man hålla sig från en sådan tävling. Eller äta upp maten!
  Pinsam gnälltant!

  Bättre de har en vecka med lchf-are för sig och andra för sig!

  Brödet blev jag genast sugen på! Mums!

  Kram Remsan å ha de fint!

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.