Välkommen på fika

1/21/2010

Kommer ni ihåg när ni var små och lekte rollekar. Det var jättekul att leka fik eller affär. Häromdagen hade mitt stora spöke Lowe besök av sin ena buskusin och då lekte de kök, som de kallar det. Man lagar mat och diskar, och annat som de sett oss vuxna göra. Hur det kommer sig att det alltid börjar brinna eller händer något annat konstigt i deras kök kan jag inte förstå... (undertecknad ser vääldigt oskyldig ut). Denna dagen hade jag bakat brysselkex och det var ju bara höjden av lycka att få fylla kaffekannan med juice och äta riktiga kakor.


Att jag bakade brysselkex beror på att jag vann färgat strösocker hos Bagerskan för en tid sedan och visst blev kakorna fina med det rosablå sockret på. Goda, då? Om... Fråga de i "köket" ;-)

Brysselkex, 20 st (går ju självklart dubblera)
2 ½ dl vetemjöl
½ + ½ dl strösocker
1 ½ tsk vaniljsocker
100 g smör (inte margarin!)
ev. någon droppe karamellfärg

Blanda snabbt ihop ½ dl strösocker med övriga ingredienser (utom färgen) till en smidig deg. Forma den till en rulle, ca 5 cm i diameter.
Häll ½ dl ströcker på en tallrik och färgsätt den om du vill. Rulla degen i sockret och ställ den sedan kallt en stund. Sätt ugnen på 175°.
Skär degen i ca 2 cm tjocka skivor och grädda i 10 minuter.

3 kommentarer:

  1. Älskar brysselkex!!! Å vilket fint socker du har på, tur du hade då som vann det ;-) Trevlig helg! Kram Anna

  2. Åh, brysselkex det har jag nog inte ätit på typ 15 år, men det är ju så gott. Tjusiga dom blev med det färgade sockret.

  3. Så färgglada dem blev. Mycket lockande :)

    Sonen lekte också med sin nya spis häromdagen då det plötsligt brann. :)

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.