Magazine mondays

5/04/2010

Jag tycker verkligen fisk är så enkel och så gott. Det som tar tid är tillbehören för själva fisken blir klar på max en kvart, lite beroende på tillagning. Denna måndags recept kommer från min dagstidning Barometern. De har varje dag ett middagsrecept som för det mesta är snabblagade rätter. För ett para dagar sedan var rubriken: fisk med drag. Passar mig perfekt! Såsen är mer som en kryddig aioli och det säger inte jag nej till...


Stekt lax med fransk chilisenapssås, 4 pers.
4 portionsbitar lax
1 tsk torkad chili (chiliflakes)
1 tsk salt

Till såsen (som var lite väl tilltagen):
½ msk vitvinsvinäger
3 äggulor
3 dl rapsolja
2 msk fransk senap
2 msk chilisås (tex Heinz)
1 vitlöksklyfta, pressad
1 tsk torkad chili

Börja med såsen. Vispa vinäger och äggulor till ganska fast konsistens med elvisp eller mixerstav. Tillsätt rapsolja, först i små omgångar som senare övergår till en fin stråleunder fortsatt vispning. Smaksätt såsen medkryddorna. Låt stå i rumstemperatur.
Krydda fisken med salt och chili. Stek den i lika delar rapsolja och smör. Servera tillsammans med sallad och citronklyftor samt ris för de som vill ha det.

4 kommentarer:

  1. den där såsen låter god, och användbar! måste ju vara utmärkt i sommar när man ska grilla (och jag är ju så himla svag för såser av alla dess slag... mmmm).

  2. Jag önskar att jag tyckte som du...fisk är nyttigt,och om det tillagas rätt,gott.Men jag är värdelös på det och blir sällan sugen. Sista veckorna har vi "tvingat" oss att laga lax två gånger,pastan blev jättegod men den parmalindade smakade för mycket...lax,förstår du vad jag menar...Men såsen,mums!

  3. Anonym sa...

    Jag älskar lax och nu när det vankas grillning ska det grillas några filéer till helgen. Tipset på såsen sparar jag!

  4. Ser super duper ut! =)
    Kram

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.