Magazine mondays

5/11/2010

Denna veckas magazine mondays recept blir inget recept jag inte testat tidigare. Utan ett av de allra första recepten jag samlade på. Det var den allra första rätten jag bjöd mina föräldrar på när jag för första gången bjöd dem på middag (var nog till och med min första middagsbjudning ever...), hemma hos mig när jag flyttat hemifrån. Receptet har sedan dess suttit kvar i min receptpärm, medan andra recept tagits bort och en hel del tillkommit. Det är en enkel rätt, men jag tyckte ändå att det var en sådan festrätt på den tiden.
Montagnarde betyder bergsbo och rätten kallas så eftersom den är inspirerad av mat från bergen ovanför franska och italienska rivieran.

Montagnarde - bergsmat, 4 pers.
4 fläsk- el. kalvkotletter (alt. 600 g fläskfilé)
1 tsk salt
1 ½ krm svartpeppar
1 msk mjöl
1 dl grädde
½ köttbuljongtärning (el. lite kalvfond)
4 cm-tjocka skivor ost (el. 2 kulor mozarella)

Tomatconcassé (inte jag som hittat på...):
½ gul lök, finhackad
1 burk krossade tomater
2 vitlöksklyftor, pressade
1 tsk salt
1 tsk torkad timjan
1 lagerblad
1 nypa socker
Börja med tomatsåsen. Stek den gula löken mjuk utan att den tar färg. Tillsätt övriga ingredienser och låt små koka utan lock i 15 minuter.
Sätt ugnen på 250°. Krydda kotletterna och pudra över mjöl. Stek dem på hög värme så de får färg. Lägg dem i en ugnsform, häll grädde och buljongtärning/fond runt om. Lägg ostskivorna på kotletterna och fördela tomatsåsen över. Sätt in i ugnen i 10 minuter. Garnerade med lite färsk oregano.
Servera med sallad och ris eller bröd. (I receptet står det även:) Och vin är förstås gott till! På Rivieran dricker man rosé. :-)

4 kommentarer:

  1. wow, det där låter riktigt gott (dina föräldrar måste varit riktigt glada när de blev bjudna på det där!).

    hoppas du får en fin dag!

  2. Gott! Det här ska jag laga! Själv bjöd jag mycket på tacopaj när jag precis flyttat hemifrån. :-) Och absolut måste man ju ha lite rosé till! Rosesäsongen börjar nu! :-)

  3. Jag har samma erfarenhet av denna rätt. Lagade den första gången till några av våra vänner i mitten av 70-talet, dom pratar fortfarande om den. Min komplettering, som även fanns med i originalreceptet i Allt om Mat, är välrökt skinka i skivor som lägges på köttet under ost och tomatconcassé. Mängden gräddde är också lite snålt tilltagen så jag brukar ta 2,5 dl. En kanonrätt som jag serverar ris till!
    /Roland

  4. En lite komplettering till mitt tidigare inlägg! Gruyere ost fanns i originalreceptet och förhöjer denna rätt ytterligare!
    /Roland

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.