Vad äter ni till frukost?

5/25/2010

På vardagarna ser min ut så här. På helgerna äter jag mer och sitter länge...

Genom att göra egen müsli så kan man ständigt ha en ny smak på sin müsli. Det är bara blanda ihop lite olika gryn, frön och nötter man har hemma och smaksätta med vad är sugen på. Müslin får dessutom olika smak beroende på vilken frukt man använder i den. Själv äter jag oftast min till keso blandad med bitar av färsk frukt medan barnen gärna har torkad frukt i. Även om torkad frukt smakar sötare än färsk eftersom sockret blir mer koncentrerat, så är tyvärr en del av den torkade frukt man köper dessutom extra sötad. Men det finns bättre alternativ och den från Saltå Kvarn är dessutom osvavlad.


Apelsinmüsli
5 dl dinkelflingor
5 dl fiberhavregryn
2 dl sesamfrö
2 dl/100 g flagad mandel
1 dl solroskärnor
1 dl koncentrerad apelsinjuice
1 dl vatten
½ dl rapsolja
ev. torkad exotisk frukt
Sätt ugnen på 175°. Blanda alla gryn och frön på en långpanna utan papper. Blanda vätskorna och stänk över grynen. Krama sedan in vätskan i grynen så det blir klumpar. Det gör inget om det blir stora bitar, de faller delvis sönder sen. Grädda i 30 minuter. Vänd 2-3 gånger under tiden så müslin inte bränns. Låt svalna innan du eventuellt blandar den med torkad frukt.

7 kommentarer:

 1. Ååå, fil och müsli är min favorit på morgonen.
  Helst ska den vara lite krispig och massor av frukt och nötter.
  Det här receptet ska jag testa!
  Hoppas allt är bra med dig. Här har vi haft sommar värme men du är det skitkallt, grått och småregnigt.

 2. Har faktiskt aldrig provat att göra egen müsli, men detta receptet låter ju gott.
  På helgerna sitter vi oxå länge vid frukostbordet och njuter av olika gotter, oftast löskokt ägg, goda pålägg och bullar. Men gärna amerikanska pannkakor med lönnsirap om vi ska ha nåt extra...

 3. sv: jag tänkte på det också, kanske borde testa det på köttätarna här hemma :)

  din müsli låter väldigt god och lyxig. det receptet ska jag skriva av, kan nog även passa bra att ge bort i present också :)

  du får ha en fortsatt bra kväll :)

 4. Den här müslin måste jag bara prova. Har kört fast på samma müsli sedan länge, så det kan alltid vara kul att testa någon ny smak! Annars blir det mûsli på vardagar, och gärna färska frallor till helgen! Kram Gourmetmorsan

 5. låta jätte gott !! men jag åt en macka och en kop te på morgon bara hihi

 6. jag är hopplös när det gäller frukost - fastnar nämligen gärna i någon form av tre-veckors-intervaller. just nu har jag till exempel dille på mycket, mycket grovt bröd med mjukost, avokado, yoghurt med linfrö (eller fiberhavregrynsgröt) och proviva till det. får se vad det blir nästa vecka. haha.

 7. JJa, visst är det gott med "egen" mussli! Jag har också en variant som du kan se på min sida...=)
  Kram och ha en härlig dag! Sol i Kalmar?

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.