Som hotellfrukost fast hemma

5/03/2010

I helgen var vi bortbjudna på frukost hos Linn & Martin. Så lyxigt att stiga upp och knata ett kvarter bort för att sätta sig vid dukat bord. Och det var verkligen fulldukat. Synd att jag inte hade kameran med mig. Jag kunde ju inte låta bli att ta med lite hembakat bröd, även om jag inte hade behövt det för bordet var som sagt fulltdukat. Jag hade kvällen innan gjort bullar som fick kalljäsa i kylen och sedan gräddade jag dem när vi steg upp. Så tog jag min lilla brödkorg och gick :-) Väldigt trevligt initiativ!
Gillar ni kalljästa bröd hittar ni ännu ett recept här.


Kalljästa frukostbullar, 12 st.
4 dl vatten
½ paket jäst
½ dl olja
2 msk sirap/honung
2 tsk salt
1 dl rågflingor
2 dl grovt rågmjöl
6 dl rågsikt el. vetemjöl

Smula jästen i en bunke. Tillsätt det kalla vattnet och rör tills jästen löst sig. Tillsätt sedan resten ingredienserna. Arbeta till en smidig deg för hand eller i maskin. Ta upp degen på mjölat bord. Dela degen i 12 bitar. Forma dem till släta bullar som läggs på pappersklädd plåt. Täck plåten med en bakduk och ställ i kylskåpet över natten.
Sätt ugnen på 250°. Ta fram plåten och låt den stå framme medan ugnen värms. Pensla bullarna med kallt vatten. Grädda mitt i ugnen ca 10 min. Låt svalna på galler.

4 kommentarer:

  1. Vad mysigt att sätta sig vid dukat frukostbord! Dina brödbullar låter jättegoda, tänk om man kunde få nybakat bröd varje morgon, om man fick vakna till doften av nybakat... Det var väl kanske det som tanken med dessa hemska bakmaskiner som kom på 80-talet (för det var väl då dom kom?)

  2. Så himla bra med recept på kalljästa bröd och bullar, tålamod är inte min starka sida. När jag bakar vill jag gärna att allt ska göras i ett enda svep. Har en del recept på bröd som oxå är kalljästa men man kan ju aldrig få för många...

  3. Jättegoda! Halverade receptet för färska bullar är ju alltid godast! ;) tog lite mindre salt då jag tyckte de blev i saltaste laget första gången jag gjorde dem.
    Tack!

  4. Vad roligt att du testade Nina. Tycker det är jättebra när läsare testat recept och återkommer med feedback - Tack!

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.