Kräsna frukostgäster

9/20/2011

Barnen spanar gärna på alla sorters flingor som finns i affären. Men det är få av dem som deras mamma tycker kvalar in som bra frukostmat. För mig är frukosten det viktigaste målet på dagen. Och jag tycker inte det är okey att börja dagen med en sockerchock. Det gäller då inte bara valet av flingor utan även yoghurt och bröd. Så efter en del kompromissande med barnen så köptes tillslut rågfras hem. Och gissa, tror ni de vill äta flingorna? Näe. Så eftersom deras mamma fortfarande inte vill ge vika när det gäller alla söta flingor, så fortsätter jag servera hemgjord müsli. Denna gång åkte helt enkelt lite flingor ned i den. Och hemgjord müsli är något som alla i familjen äter med stor aptit.

Müsli med flingor
4 dl havregryn
2 dl flingor (jag tog hackade rågfras)
1 dl linfrö
1 dl pumpakärnor
1 dl solroskärnor
1 dl flagad mandel
½ dl vatten
3 msk flytande honung
2 msk rapsolja
1 tsk vaniljsocker
1 påse torkade tranbär

Sätt ugnen på 175°. Blanda alla gryn och frön på en långpanna utan papper. Blanda vätskorna och stänk över grynen. Krama sedan in vätskan i grynen så det blir klumpar. Grädda i 30 minuter, men vänd 2-3 gånger under tiden så müslin inte bränns. Låt svalna helt innan du blandar den med torkad frukt.

14 kommentarer:

 1. Jag gör helst också egen müsli, det blir gott och man kan blanda i det man mest gillar!

 2. Hörde en mamma som hade en diskussion med sitt barn i en butik en dag. Barnet ville ha de flingor med mest socker. Det tyckte inte mamma. Varför gör man ens flingor med choklad?! Stå på dig! Hemma-müsli är godast! Blev också inspirerad att göra nu.

 3. Verkar som vi alla gör müsli, just nu, gjorde en i söndags men inte hunnit blogga om den ännu. Din ser jättegod ut och jag förstår att du inte vill ge dina barn supersockrade flingor.

 4. Mycket bra resonerat, det uppskattar alla vi som jobbar på förskolorna runt om i landet. Inget bra när barnen kommer på morgonen speedade av socker, det blir ingen bra start på dagen alls då. Sockerfallet som kommer senare på förmiddagen kan få vem som helst på knä...

 5. Jag förstår helt enkelt inte sockriga flingor, varför finns de ens? Det är ju ingen som ser en paket chokladflingor och tänker - "det där blir gott som dessert någon dag". Och att börja dagen med en skål frosties gör ju verkligen INGENTING bra! Tacka vet jag frebacos sortiment. Eller hemgjord müsli - som din. Ser SÅ gott ut!

 6. Håller på att göra den här müslin nu. Luktar gott i hela huset :)
  Mina barn älskar allt sött så jag hoppas den här går hem. Vi har i mycket torkad frukt så den blir nog söt så det räcker :)

 7. Ha, det är muslimania! Både jag och Matarkivet gjorde i söndags!

 8. Jag måste också göra müsli, Olof äter ju upp allt innan jag ens hunnit smaka. Jag har dock en pinsam hemlighet - jag älskar Start...

 9. gott med hemmagjord müsli :)
  det är nog dags att göra en ny laddning här hemma igen ;)

  du får ha en fortsatt bra vecka! kram

 10. Måste allt ta och göra egen musli, fast tyvärr har jag vant mina barn med att få Minifras, som tur är lite nyttigare variant än de med choklad, rågfras skulle nog funka det med. Eller de osötade havreringarna från frebaco.

  Själv minns jag hur lycklig jag var när jag fick kalaspuffar som barn, ja det var väl den enda sockrade flinga som fanns då kan jag tro, fast det fick man inte så ofta

 11. Vilket superb tips på egen musli !!!
  Detta skall göras hemma för sötade flingor ifrån butik.. Nej tack !

  Ha de gott !

 12. Jag håller helt med, you go girl!! Fast ibland får man liksom de barnen man får. Jag fick en som inte alls vill äta frukost(eller mellis)Och som jag har trugat och fjäskat genom åren för att få honom att äta frukost, men det har varit väldigt lite utdelning för allt tjat... I somras var han och hälsade på sin far i England, med sig hem hade han en burk Nutella. Varpå jag undrade, 'varför Nutella, det finns ju att köpa i Sverige med?' Han svarade att jag ändå aldrig låter honom köpa det för att ha på macka... Hahaha, vad säger man? Jag känner att jag inte vunnit alla strider, men det kanske börjar bli dags att dra sig tillbaka lite, han är snart 17 år :-)

  Fast hemgjord musli är finfint, det gör jag också, fast det bara är jag som äter fil/yoghurt/mjölk och flingor!

 13. Kan iallafallverkligen tipsa om Risentas egna muslisar, en nyhet som kommit nu till ICA Maxi! Det är en fräsch musli med samma frukt, nötter, kärnor ochfrön som dom har i sin lösviktsmusli! Sätter fart på magen och mättar bra ;-)

 14. Ja, barnen gillade müslin! Och jag med! :)

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.