Får jag fresta er?

10/20/2011

Jag ska inte säga att detta är en snabblagat vardagsrätt, men det är ett bra sätt att göra av med överbliven köttfärssås på. Och är det så att ni har köttfärssås eller köttfärsröra över så sköter maten sig nästan själv. Visst kan tillagningtiden kortas ned genom att använda kokt potatis, men den blir lite krämigare om ni tar rå potatis. Några av er har kanske andra namn på denna gratäng, men jag kallar den för Carlssons frestelse. Första gången jag åt något liknande var för många år sedan hos våra vänner Johan och Lena. Eftersom Lena inte gillar något som ens liknar sill eller ansjovis, så äter hon inte Janssons frestelse och hade därför gjort en egen variant med köttfärs. Gratängen blev döpt till Carlssons frestelse, då Johan hette så i efternamn på den tiden. Numera är han gift med Lena och har därför bytt efternamn, men gratängen har fått behålla sitt fina namn. En återkommande favorit som slukas av familjen.

Carlssons frestelse, 4-6 pers.
10-12 potatisar (jag tog denna gång lite palsternacka också)
500-600 g köttfärs/köttfärssås
3 dl vispgrädde alt. byt ut en del av vätskan mot mjölk
ett par tomater, skivade (om man har hemma)
riven ost (går även den att utesluta)

Sätt ugnen på 225˚. Har du ingen färdig köttfärssås så stek köttfärsen tillsammans med en hackad gul lök. Krydda ordentligt, köttfärssåsen ska nästan smaka översaltad för potatisen drar till sig en del. Tillsätt eventuellt en förpackning krossade tomater. Lägg hälften av den skivade råa potatisen i en smord ugnsform. Fördela köttfärssåsen över och sedan resten av potatisen. Häll över grädden. Har du lite tomater och någon dl riven ost så toppa med det. Tillaga mitt i ugnen i 30-40 minuter tills potatisen känns mjuk. Servera tillsammans med en fräsch sallad.

8 kommentarer:

 1. Nej, men nu blir jag hungrig! :)

 2. Klart du får fresta oss, det blir vi allt som oftast av dej (ja kanske inte av just dej alltså, hmm, men det du lagar och blandar till)! Låter som en väldigt god frestelse, även om vi gillar Janssons också.

  Ang. nässköljaren så är den köpt i Hälsokostaffären. Detta är nummer 2 i ordningen, den första var gjord av keramik och då kanske du förstår varför vi skriver "var"... Den som används nu är av plast och mycket mindre ömtålig. Runt 100-lappen i pris, så det kan väl vara värt ett försök kanske?

 3. Hmm, låter bättre än den där Janssons frestelse måste jag säga - ett vegetariskt försök är nog på sin plats ;) Vad fin den blev med alla tomater på!

 4. Roligt namn på rätten! Låter gott!

 5. Hos oss heter han Knutte men deet kanske är Knutte Carlsson ;)? God är han hur som helst!

 6. Hej Remsan!
  Köttfärs kan man variera i det oändliga. När barnen var små så serverades skattkista hos oss. Köttfärssås gömt under ett täcke av potatismos toppat med ost och gratinerat i ugn. Har tagit upp detta igen nu när barnbarnen är och hälsar på och det är lika populärt nu som då! Kram och trevlig helg, Marija

 7. Så gott!! Vi fick någon liknande låda i skolan men med curry i, en av de få rätter jag tyckte om och då är jag inte ens särskilt förtjust i gul curry... ;-)Trevlig helg!

 8. Ha ha, Knutte var ett roligt namn. Ska jag säga till barnen nästa gång, idag blir det knutte till middag :-)
  Gul curry kan jag faktiskt tänka mig är gott i. Det kan ge en god kryddning så länge det inte tar över en rätt.

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.