Lite fult, men mycket gott

10/30/2011

Man skulle kunna tro att jag var på värsta festen igår, för jag låter som jag har både rökt ett hel paket cigaretter, druckit för mycket whisky och sjungit karaoke. Men fimpat har jag gjort för länge sedan, whisky dricker jag bara under hot (nästan) och karaoke är jag alldeles för feg (och tondöv) för. Men jag har ändå tappat rösten nästan helt. Till min makes glädje... Som tur är går det att göra inlägg ändå :-)

Maten idag blir inte så mycket vackrare än så här, den bruna maten alltså. Det går inte blogga köttgrytor och göra dem lockande, ni får helt enkelt tro mig! Denna grytan med recept av Görn Helleblad brukar jag laga med rådjurskött, men nu fick det bli med älg istället eftersom jag hade fått en sådan fin köttbit i present. Grönmögelosten och calvadosen lyfter hela grytan. Till detta hade vi inte ris, som jag jag förstår att ni tror, utan blomkålsris. Eftersom det har börjat råda lite potatis- och risskräck i vårt land så har det dykt upp något som kallas för blomkålsris. Man tar helt enkelt och river ett blomkålshuvud och kokar rivet snabbt och serverar som tillbehör när man vill ha något som ser ut som ris fast smakar blomkål... Och nej jag är inte rädd för varken ris eller potatis, men jag älskar blomkål och är mycket nyfiken av mig. Och jag kan meddela att den var lika fin riven och lättkokt. Gillar ni inte blomkål så servera pressad potatis till grytan och i så fall lite mer grönsaker till än kokta bönor.Rådjursgryta med calvados och grönmögelost, 4 pers.
800g putsat rådjurskött i grytbitar (eller älg då...)
2-3 rödlökar, hackade
1 tsk torkad timjan
1 tsk grovkrossad vitpeppar
1 msk vetemjöl
3 dl grönsaksbuljong
1 dl calvados
2 msk kinesisk soya
3 msk rönnbärsgelé
2 dl crème fraiche
2-3 msk grönmögelost
1 tsk salt

Bryn köttet i en gryta, tillsätt sedan löken samt kryddorna och låt fräsa med en stund. Pudra över mjölet och späd med buljong och calvados. Tillsätt soya och gelé. Låt sedan allt koka försiktigt under lock i 60-80 minuter. Tillsätt mot slutet crème fraiche och koka resterade tid utan lock. Smaksätt med osten och en skvätt calvados.

Blomkålen river ni på den grova sidan av rivjärnet och kokar den i 15-20 sekunder i vatten. Låter den sedan rinna av i ett finmaskigt durkslag.

13 kommentarer:

 1. Jag har svarat dig nu, fast hos mig :-)

 2. Förresten, jag skrattade högt när jag läste det här inlägget "fimpat har jag gjort för länge sedan, whisky dricker jag bara under hot (nästan) och karaoke är jag alldeles för feg (och tondöv) för." Allt det stämde in på punkt och pricka på mig och jag misstänker att en och annan kollega, vän eller Sonen inte skulle gråta i fall jag tappade rösten några dagar! :-)

 3. hahaha, här hemma är det konstigt nog inte heller någon som klagar när rösten försvinner. konstigt det där?

  jag tycker förresten att grytan ser väldigt god ut, man vet ju att den bruna maten alltid är godare än den ser ut att vara :)

 4. Blomkålsris lät spännande. Tycker jag. Men nog inte min kära sambo. Får nog testa det själv någon dag!

 5. Jag tycker att du fått till bilden riktigt bra, den ser inte alls brun och tråkig ut.

  Att fotografera brun mat kan vara ett riktigt aber :)

 6. Tycker också att blomkålsris låter lite intressant, är nämligen inte så förtjust i vanligt ris...
  Grytan låter alldeles finemang, utsidan är ju inte allt ;)

 7. Åhh vad gott det ser ut, och jag menar det! Du får verkligen till dina bilder Remsan! =)

 8. Jösses vad god den grytan verkar! Helt i min smak!

 9. Ser väl hur gott ut som helst, tycker vi! Calvados, grönmögelost och crème fraiche, det borgar för en vansinnigt god middag, med eller utan potatis!

 10. Vet inte om mailet kom fram, men har du lust att maila dig min adress så jag kan maila den till WhiteAway så att du kan få din glassmaskin :-) / Linda/ li.linde@telia.com

 11. Väldigt spännande och låter underbart gott!
  Krya på rösten.
  Hälsar fröken Dill

 12. Oj jösses, det där såg riktigt gott ut och i en riktig LCHF anda :))

 13. Blomkålsris är gott fast jag brukar steka det istället. River blomkålen på grova sidan och några sötmandlar på fina sidan och sedan steker jag det i smör och saltar och pepprar lite. Hur gott som helst!

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.