När barnen får bestämma

10/03/2011

Skördefesten på Öland är mycket mer än bara fina grönsaker och olika delikatesser, även om dessa nästan är omöjliga att inte stöta på. I varenda hörn på ön säljs det olika godsaker som ölänningarna kokat och konserverat.

Och vad vore en skördefest utan fina grönsaker. Så självklart köpte även vi med oss en del av dem.

Vi både åt en del gott på vår tripp runt på ön och köpte med oss hem en massa gott att äta. Eftersom vi fick sitta i nästan en timmes bilkö hem (och då hade jag redan varit hungrig i mer än en timme) så kan jag säga att knäckbröd med rökt makrill aldrig smakat så gott.

Det vi gjorde i år som inte alls har med maten på skördefesten att göra, var att åka på lite olika aktiviteter för barnen. Bland annat spökgården i Arontorp. Vi besökte den för två år sedan och då tyckte Lowe bara att det var häftigt. I år var han lite mer tveksam, så vi åkte dit medan det fortfarande var ljust ut. Och det var tur kan jag säga...

Spökgården består av en stor villa i två plan, en stor trädgård med minst tre uthus. Allt är inrett med alla möjliga spöklika detaljer och överallt väller det fram rök.
Inne i huset verkar först allt lite löjligt, som en halloweenfest. Men när man sedan börjar gå runt så lurar det spöken i varenda vrå. Lowe bildligt talat flög ned för trappan från övervåningen när ett av spökena dök upp. Hans mamma skrek rakt ut... Gick inte ta bilder i de mörka rökfyllda rummen så ni får försöka föreställa er.


Men det är inte bara inne i huset som det kryllar av spöken för de var överallt. Vart man än gick så dök det upp ett spöke från ingenstans och andades i nacken på en. Kan säga att mitt hjärta aldrig hade klarat av att åka dit när det blivit mörkt. Helenas bilder och ord säger det så bra.


Det var som om de bara fanns mitt i röken rätt som det var. Lika snabbt försvann de igen. Jag kan inte fatta att de lyckades skrämma mig så många gånger.


Så klart kröp otäckingarna även upp ur marken. Och då hade vi ändå kikat ned i hålet bara en stund innan. Barnen tyckte så klart att det var jättekul att spöken smög på deras mamma. Men Lowe vill inte åka tillbaka fler gånger. Lillasyster däremot kommer säkert på besök igen nästa år. Man är tuffare när man är tre år, än när man fyllt sex och 37 också för den delen...

Så vi lämnade den otäcka spökgården och åkte till mysiga majslabyrinten i Ventlinge. Det är första gången vi besökte labyrinten när det började bli mörk.


Detta måste vara så coolt på konstnatten när allt är mörkt utom konstverken i labyrinten.


 

Fanns även mysiga kojor där man kunde krypa in. Åh, den som ändå kunde vara så där liten igen. Måste vara så spännande att springa runt i gångar där majsen är mer än dubbelt så hög som en själv.

Det otäckaste vi träffade på i majslabyrinten var en fyllekaja. Själv sippade jag inte på lådvin när vi kom hem, men dock lite rödvin när jag vilade mina trötta fötter.

11 kommentarer:

 1. Nej, fy 17, dit hade ingen av oss vågat sej:) Den ene av oss livrädd för tomten och människor i mask (fortfarande) och den andre livrädd för zigenarkvinnorna som alltid spådde på Kiviks marknad när man var barn. Hur skulle det sett ut?
  Då ser labyrinten mycket trevligare ut!

 2. aaaaaah, nehej du, inte en chans i världen att jag skulle vågat mig in där! Men allt ANNAT verkar supertrevligt, de där majskolvarna ser verkligen inte fel ut *mums* Majslabyrinten kanske jag skulle vågat mig på, i alla fall under dagen ;)

 3. Fina bilder!! Ja, spökgården kan skrämmas... Även när det är ljust! Den där majslabyrintenser mysig ut, den får vi sätta på listan till nästa år! ;) Ha de gott, kram Linda!

 4. Jag kan säga Nej direkt!! haha men alla bilderna är riktigt härligt!!

 5. Spännande :) fina bilder du tagit!

 6. Hurv! :D

  Jag får nästan känslan av att vi var där samtidigt :D

 7. Nä, fy vad läskigt, jag hade dött om de kom efter mig och det hade det med all säkerhet gjort om jag varit på plats!

  Jag hade inte hört talas om Skördefesten på Ölands förrens nu i år. Hmm, det känns som att Svåger (med föräldrarhus på Öland) har undanhållit mig en liten öländsk skatt!

 8. Ser jätteläskigt ut! Tror dock inte att jag var så modig ens när jag var tre, som din dotter!

 9. Find bilder! jag höll på att kissa på mig av skräck när jag läste om spökgården inne hos Helena! :-)

 10. Men fy fasen vad läskigt... Jag var på spökhuset Gasten på Liseberg en gång för en si sådär 10 år sedan, aldrig mer!

 11. huu, jag skulle inte våga mig till den där spökgården för allt smör i småland! man var nog bra mycket kaxigare när man var liten, då var ju spökhus och spökvandringar det roligaste som fanns. nu vågar jag knappt sova med lampan släckt om jag sett nåt läskigt på teve... då såg majslabyrinten trevligare ut :)

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.