Bakat, men inte julbakat

12/11/2010

Jag borde sätta igång och göra en pepparkaksdeg, men kommer inte till skott. Barnen har därför inte fått baka några pepparkakor ännu. Vi har däremot satt ihop ett pepparkakshus. Men det var inte det lättaste. Lät så enkelt på paketet med de färdiga delarna... Jag fick brännskador av sockerklistret. Aj aj. Men nu har vi ett rosa-rött pyntat pepparkakshus, som barnen vill äta upp. Har sett att "istapparna" på taket försvunnit. Hm, vilka kan det vara. Det är konstigt med pepparkakshus. Vi hade alltid ett när jag växte upp, som vi trånade efter, men som inte var så gott när vi väl fick äta upp det. Nybakade bullar att ta med ut i pulkabacken det är gott i alla fall!

Pulkabackebullar, 16 st
5 dl ljummet vatten
50 g jäst
100 g kesella
2 tsk salt
1 dl torkade frukt (jag tog små "tablettaskar" med russin och aprikoser blandat)
1 dl hasselnötter
6 dl rågmöl
6 dl manitoba cream mjöl

Lös jästen i vattnet. Tillsätt övriga ingredienser och det mesta av mjölet. Arbeta i maskin till en smidig deg. Låt degen jäsa övertäckt 30 minuter. Ta upp degen på mjölat bakbord, platta ut den något, dela den i 16 bitar och forma dem till bullar. Lägg bullarna på en papperskläddplåt och låt dem jäsa övertäckta ytterligare 30 minuter. Sätt ugnen på 225°. Grädda bullarna mitt i ugnen i ca 15 minuter.

7 kommentarer:

 1. Vad är det där sista mjölet du har i? Manitoba cream mjöl, vart hittar man det?
  Bullarna såg mycket goda ut så det där receptet skulle jag gärna testa.

 2. Vilka goda pulka backs bullar! Håller med dig, det är helt hopplöst svårt att limma pepparkakshus!
  Trevlig tredje advent!

 3. Jag har också gjort ett mini-pepparkakshus idag. Det sitter ihop med Kryddburkens dunderkristyr men är inte så gott att äta. Någon egen pepparkaksdeg gjordes dock inte peppisarna på, utan på köpt.

 4. Mysigt med fika i pulkabacken! Här är det alldeles för kallt för sånt, -20°.
  Vi har i helgen bakat pepparkakor och ppparkakshus. Jag brukar oftast sätta ihop delarna med kristyr och då är det ingen risk att man bränner sig heller.
  Dottern frågade om de i år kunde få äta upp huset? Tydligen mindes hon förra året när jag slängde det för att det stått framme och dammat i flera veckor. Vilken hemsk morsa jag är. :)

  /Åsa

 5. Det är frågestund på min blogg, ställ en fråga och bli länkad:)
  http://domkallarmighannes.blogspot.com/2010/12/fragestund.html

 6. Åh, vad gott och mysigt namn på bullarna! Nu blev jag väldigt sugen på nybakat bröd!

 7. Vad härligt med nybakat bröd i pulkabacken. Jag är också uppvuxen med pepparkakshus och har länge tänkt göra ett eget, men tiden verkar inte riktigt infinna sig. Varje år tänker jag att "nästa år" ska jag göra ett... vi får väl se hur det blir nästa år. :-)
  Trevlig lucia!

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.