Nu är jag vuxen...

12/29/2010

För visst är man det när man tillagar en stek med diverse tillbehör. Har ni aldrig tillagat en stek så testa porterstek. Det går inte att misslyckas och på köpet får man en underbar sås. Ni vet en sådan där som man kan äta med sked... ;-) Jag blev så sugen på porterstek när en kollega pratade om det för någon dag sedan. Jag hade dessutom fått en älgstek av Johan och Lena i "gå-bort-present". Tack för den!
Ikväll ska vi äta vår "nyårsmiddag" eftersom jag jobbar nyårshelgen. Vad det blir för tre-rätters får ni se imorgon... Självklart ska vi skåla i lite skumpa, men kanske lite före tolv :-)

Porterstek, 6-8 pers.
1 ½ kg stek älg- eller nötkött
3 dl porter
1 dl outspädd svartvinbärssaft
3/4 dl kinesisk soya
8 torkade enbär
8 vitpepparkorn
1 msk torkad timjan
2 gula lökar, skivade
3 köttbuljongtärningar el. motsvarande mängd fond


Sås:
7 dl spad från steken
1 ½ dl vispgrädde
½ dl vetemjöl


Koka upp porter, saft, soya, kryddor samt lök i en gryta (det är bra om köttet får ligga trångt). Lägg i steken i grytan och låt koka i 1 ½ timme under lock. Koka tills köttets innertemperatur är 72-75 °. Låt gärna köttet ligga kvar i spadet i 15–20 minuter.
Sila av kokspadet och mät det. Späd med vatten till 7 dl. Vispa ut mjölet i lite av grädden. Häll spadet, mjölredningen samt grädden i en kastrull. Koka upp och låt puttra i 3-5 minuter. Servera köttet i tunna skivor med såsen, kokt potatis samt kokta morötter, haricots verts eller andra favoritgrönsaker och en god gelé.

8 kommentarer:

 1. Stek tillhör min mans områden. Så fort vi kommer till kött så bakcar jag ut ur köket... Jag älskar kött, men jag kan inte tillaga det. Det blir bara segt och eländigt när jag försöker. Och min man tycker det är kul att laga. Så alltid när vi får gäster så är det han som står för maten... och jag för det söta till kaffet. :-)

 2. Stek är nog, precis som du säger, lite vuxet... Porterstek är så in i hoppsan gott, såsen mmm såsen den gör det hel perfekt, banne mej!

 3. såsen till porterstek är l-j-u-v-l-i-g. såsomanen har talat :)

  hoppas ni får en finfin kväll! fira ordentligt!

 4. Visst är det gott! Åh det är som du säger, såsen äter man ju lätt med sked:-) Detta tillhör nog en av mina favoriter :-) Fin din sida har blivit oxå! Sugen på lite nytt så här inför det nya året! Ha det gott och hoppas er nyårsmiddag blev lyckad! Ser fram emot vad du hittat på? Kram Gourmetmorsan

 5. Helt klart vuxenpoäng!! Älskar stek o alla tillbehör men gör det sällan. Funderat ett tag på att göra det.

  Gott nytt år då!!:)

 6. Jag har aldrig gjort porterstek faktiskt, men det verkar ju onekligen gott. Gott slut.

  http://smaskelismaskens.blogspot.com/

 7. Nu är bilderna stora! :-) Ser jättefint ut! Hoppas att du får ett gott nytt år!

 8. Mmm porterstek är såå gott och för att inte tala om såsen som är försvinnande god!

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.