Kakkalas

8/11/2011

Ni som brukar kika in här vet sedan tidigare att Lowe gärna bakar. Ja, hans lillasyster också för den delen. Även om hon för det mesta hjälper till med maten, för det är så kul att få lägga i ingredienser i pannan eller att få vara med och röra. När Lowe blir sugen på att baka plockar han fram Sju sorters kakor och bläddrar fram något han vill baka. Ibland är det dock svårt att bestämma sig bara för en sort, vilket gjorde att vi gjorde tre olika sorters kakor av en och samma grund deg. Mördeg går att varier på så många olika sätt. Vi tog lite kakao i en del av degen, rullade en del i färgat socker och klickade lite sylt i några av kakorna. Sedan var det kakkalas på lillasyrrans rum med lite äppeljuice i en kanna.


Mördeg grundrecept
4 ½-5 dl vetemjöl
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
200 g smör (blir absolut godast med smör och inte margarin)

(vill man göra enbart schackrutor så blanda halva degen med 2 msk kakao)

Sätt ugnen på 200°. Blanda mjöl med strösocker och vaniljsocker. Blanda sedan ihop mjölblandningen med smöret till en deg. Låt degen vila i kylen en stund och baka sedan ut till valfria kakor. Grädda kakorna i 10 minuter (de ska se ut som de nästan inte är riktigt klara). Sedan är det bara till att bjuda in till kakkalas.

Kan tillägga att det inte är jag som har dukat och inte heller tagit fram mini-matpincetten. Tyckte det var så gulligt att de till och med tog fram något att lägga upp kakorna med. Tyvärr blev jag själv portad på kakkalaset. Åkte ut så fort att jag knappt ha ta några kort, men jag smet in i köket och knep kakor där...

10 kommentarer:

 1. Åh, så mysigt de ser ut att ha! Jag älskade att duka till kakkalas när jag var liten, eller det gör jag ju fortfarande :-)

 2. Vad duktiga barnen är och kakorna är fina och söta :)

 3. Vad härligt! Ser jättemysigt ut med kakkalas. Vilka fina kakor han bakat.

 4. Så himla gulligt!!! Ja, inte att de kastade ut dig, men att Lowe bakar till sin lillasyster och att de dukar så fint. :)

 5. Vad mysigt att få så mycket hjälp i köket!! Så söta de är!! Mer småkakor åt folket!!

 6. Brås på mamma kanske med att göra fint till serveringen? Låter så härligt när du berättar om hur han tar fram boken och väljer vad som ska bakas, härliga ungar!

 7. Vilken lycka! Så gulligt!

 8. vilket fint litet kalas de ordnade, det är väl självklart att mamma blir portad då, du får väl ha dina egna kalas ;)

  klart du ska köpa lite jelly bean-saker till dig själv! du är väl värd någon slags börja-jobbet-igen-efter-semestern-present snart?

 9. Vilka underbara barn du har!

 10. Så gulligt!!
  Min Love står just nu (i pyjamas!) och förbereder kvällens efterrätt.

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.