Årets julmarknad på Kalmar slott

11/28/2011

Dagarna före första advent är det varje år julmarknad på Kalmar slott. Jag brukar nästan alltid gå dit en liten sväng, så även i år. Fast jag hoppade över den delen av markaden där de säljer hantverk som inte går att äta och siktade in mig enbart på matmarknaden.
 

När jag gick där och strosade så insåg jag att den inte kändes så inspirerande. Det är i stort sett samma knallar som kommer varje år. De står till och med på samma ställe. Många av dem finns även med på (flera ställen på) Ölands skördefest som jag och många med mig besökte för ett par månader sedan.
Visst mycket är lite mer julinspirerat jämfört med om man besöker marknader den varmare delen av året. Men skulle de inte kunna bjuda in lite nya knallar något år.
Slottsglöggen är en dryck som många inte vill vara utan till jul, så den kanske vore synd om den inte fanns med på markanden. Fast det finns kanske någon mer stuga i Kalmartrakten som kan koka glögg.
Te fanns det även och det brukar alltid vara en uppskattad present. Känns som många dricker mer te under vintern. Jag gör det själv i alla fall, för jag tycker det värmer så skönt på ett annat sätt än kaffe gör.


Osttokig som jag är tycker jag alltid dessa delikatesser är roligast att provsmaka. Ostkaka har vi ibland på julaftonskvällen istället för ris à la Malta. Fanns även flera delikatesser med fetaost i.
Detta ståndet var det bästa av alla med en massa fina ostar. Visst det gäller att gilla ost för att tycka dessa ser goda ut. Ni kan ju tänka er den ljuvliga doften ;-)

Birgittas matbods är ingen risk att man missar om man åker runt i våra trakter, så självklart finns även de på marknaden. Jag tillhör dock de som inte tycker att deras marmelader är något extra. Däremot Ölands ost som skymtas i bakgrunden gör krämiga finfina ostar...


Även om jag nu tyckte det kändes som en enda stor déjà vu att gå runt på marknaden, så ger den ändå en viss julkänsla. Och många hade gjort så fint i sina stånd. Svagdricka får mig att tänka på julbordets mumma. Brukar ni göra mumma till jul?

Nästa år ska jag nog åka någon annanstans och gå på julmarknad. Får kanske bli en kombinerad love-weekend och julmarknadstripp för mig och Berra. Vi behöver inte nödvändigtvis bara shoppa en massa mat...


10 kommentarer:

 1. Det är precis så som du beskriver det!! Samma människor på samma ställe, år efter år. Och de visar samma saker. Varje år. Vi köpte bröd, enbärsmust och lite konfekt från Mariannelunds Karamellkokeri.

 2. Låter mysigt det där med love-weekend och julmarknadstripp. Det skulle jag också kunna tänka mig :)
  Förstår att det känns lite tråkigt om det är ungefär samma saker hela tiden. Lite nytt och spännande som omväxling skadar ju inte.

 3. Jösses så mycket gott! Det är så man vill ha alltihopa :-) Kram på dig! Gourmetmorsan

 4. Vi konstaterade det med Liseberg också. Samma varje år. På samma plats. Fördelen är ju om man är ute efter något som man vet kommer att finnas.

  Vi har pratat länge om att åka till Tyskland på julmarknad. Tror det kan vara mysigt. Tex Lübeck.

 5. Vad mysigt ändå med julmarknad. Har faktiskt också varit på julmarknad på Kalmarslott för så där en 100år sedan och jag tror det såg likadant ut då med ;)Här i Skåne blåste helgens planerade julmarknadsbesök inne, usch vilken storm.

 6. Så tråkigt när det bli så som du beskriver, ni får väl ta och ge er iväg nästa år då. Kan absolut rekommendera Tysklands julmarknader, det finns så många mysiga där. Lübeck är finfint, Bremen och Kiel är också riktigt mysiga och fina. Annars är ju Köpenhamn också mysigt i juletider.

  Ostståndet ser ut som något vi skulle gilla, svagdrickan likaså.

 7. Oststånden får man inte missa :) Lite variation skulle kanske inte skada, så jag förstår dig väl! Ha en fin dag, kram!

 8. Kan du inte själv ta plats på marknaden, det tror jag skulle vara riktigt lyckat. Hälsningar

  Ewa N

 9. Vad trist att det är samma år efter år, det blir trist i längden.

 10. Ja du Ewa, jag tror banne mig jag ska trycka in mig i ett hörn nästa år! Får klura på vad jag ska bjuda på bara...
  Lübecks julmarknad besökte jag för många år sedan. Den var urmysig! Finns många städer som inte ligger så långt bort, som verkar ha mysiga julmarknader. Så en liten tripp kanske det får bli.

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.