Lussebakande hos farmor

11/27/2011

Varje år är min svärmor så snäll och bakar lussekatter tillsammans med barnen. Första året var Lowe bara 1 ½ år och åt kanske mest bara russin, men traditionen har fortsatt. Nu är så klart även Milia med vid julbaket. Lowe är som ni kanske minns en hejare på att baka. Han är inte så mycket för annat pyssel, men bakning tycker han är väldigt roligt. 

Här är Milias plåt med hennes fina lussekatter. Jo, för Lowe bestämde att de heter lussekatter oavsett form. Och dessa har ju snudd på S-formen som lussekatter.

Tänkte att jag skulle ta lite fina bilder på provsmakningen av lussekatterna. Vilket helt enkelt inte går med våra barn. Ni ser själva buset i de små ögonen. Milia envisas med att göra fula miner så fort en kamera kommer fram. Att detta blev bästa bilden säger allt...
 

Lowe hakade på lillasyster och det gick inte att få några vettiga bilder. Det härliga är ändå att det visar precis hur det är hemma hos oss. Det finns inga uppklädda och stillasittande barn utan minsta kli i kroppen.
 

Det är sååå kul med en mamma som matbloggar. Jag tycker det är extra roligt att det ska tas mååånga bilder varje gång. Så stoppa undan kameran så vi kan fika nu!


Det stolte bagaren visar till slut upp en bricka med sina fina lussekatter. Och de är banne mig jämnare än jag hade kunnat få dem.


Var och en fick sedan fylla varsin påse och skriva sitt namn på. Milia hade svårt att välja färg för farmor hade köpt ett helt nytt paket med tuschpennor. Målade så klart med alla pennor på påsen.Tack farmor för ett roligt julbak i ditt kök!Svärmor hälsar att detta receptet är det bästa. Ger en mycket smidig deg och en sats räcker till 50 stycken normalstora bullar eller 30 kondisstora.


Lussekatter, ca 50 st
100 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
250 g kesella för bakning
2 påsar saffran, 1 g
1 ½ dl socker
½ tsk salt
ca 17 dl vetemjöl

Garnering
russin

Pensling
1 ägg

Smält smöret, tillsätt mjölken och värm 37°. Smula jästen i en bunke. Häll det över jästen och rör tills jästen löst sig. Tillsätt övriga ingredienser. Arbeta degen tills den är blank, smidig och släpper från bunkens kanter. Tillsätt eventuellt mera mjöl. Låt jäsa under bakduk i 40 minuter. Ta upp degen på mjölad bord och baka ut den till ca 50 bitar lussekatter. Lägg lussekatterna på pappersklädda plåtar. Garnera med russin. Låt jäsa 30 minuter. Sätt ugnen på 225°.  Pensla lussekatterna med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen i 5-8 min. Har du gjort stora bullar så sänkt ugnstemperaturen till 200° och grädda dem i 10-15 minuter. Låt svalna på galler.

11 kommentarer:

 1. Duktiga barn :) Jag bakade för första gången lussekatter idag!

 2. Vilka underbara bilder på barnen, ja, man ser helt klart att det är mer bus än stillasittande där hemma, precis som det ska vara ;) Jag brukade också vara med och baka som barn, det är kanske det som gör att jag älskar det så mycket nu? Jag tror det är toppen att våga ha barnen i köket! Tack för lussekattreceptet också, de ser otroligt fina ut!

 3. Bilden på Milia när hon har bus i ögonen är så ljuvlig. Visar allt om barns underbar bus, listighet och glädje - ta väl hand om dina fina ungar :) (vilket jag dock inte tvivlar en sekund på att du redan gör :)

 4. Vad gott med lussekatter och vilka duktiga och fina barn du har!

 5. Det är som det ska vara! Härliga ungar :)

  Lussebullarna ser inte tråkiga ut dom heller :D

 6. Underbar tradition! Ser riktigt härliga ut, både barnen och katterna.

 7. Vad gott! Ska nog också ta och baka någon dag!

 8. Vilka härliga barn du har! och mysigt att julbaka tillsammans!

 9. Det är ju sååå got med lussebullar, och inte hann jag baka några i helgen *snörvel-snyft*.

  Hoppas ni haft en mysig 1:a advent i stormvädret!

 10. Åh, finafina! =)

 11. Så duktig Lowe är! Han kanske ska bli bagare när han blir stor?

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.