Ett hallelujah bröd

1/15/2011

Idag har förmiddagen spenderats på ikea för att inhandla saker till lillskruttans rum. För vet ni, det är äntligen klart! Efter lång väntan får hon nu sova i sitt eget rum. Jippie! Nu ska här läsas böcker i sängen om kvällarna så det står härliga till. Har så många jag vill plöja igenom. Ledsen Berra, ingen tid för gos på ett tag ;-)
Men det jag tycker ni ska göra i helgen är, sätta en deg och njuta av nybakat. Här kommer ännu ett fantastisk bröd där receptet kommer från min brödgud Martin och hans nya bok. Har du en hushållsvåg och rätt ingredienser tillsammans med ett recept från Martin så kan du inte misslyckas helt enkelt. Du får ett underbart bröd med stora luft bubblor i. Ett "Oh-my-god-bröd" som Berra sa. Och precis så känns det när man äter det. Oh my god har jag lyckats baka detta bröd?! Det är så man kan ge hela affärens bröddisk det långa fingret :-) Receptet lyder enligt Martins anvisningar.Hjärtans gärna! (skållad råg), 1 st
150 g / 1 ½ dl kokhett vatten
60 g / 1 dl rågmjöl

skållningen från gårdagen
10 g / 2 tsk färsk jäst
200 g / 2 dl kallt vatten
300 g / 5 dl vetemjöl special
6-9 g / 1-1 ½ tsk salt

På kvällen:
Gör skållningen. Häll det heta vattnet över mjölet och rör tills det blandats ordentligt. Täck med ett lock och låt stå i rumstemperatus i 8-10 timmar.

På morgonen (tänk på att dessa moment tar ca 4 timmar):
Blanda degen. Blanda jäst och vatten med skållningen och tillsätt därefter mjöl och salt. Rör kort tills allt blandats ordentligt och låt degen vila i 30 minuter. Om det är dragit kan du täcka bunken med en handduk.

Vila och vika. Doppa handen i vatten och ta sedan tag i degens kant med ena handen. Dra ut degen en aning och vik in mot mitten. Ta ett nytt tag, dra i degen och vik in mot mitten på nytt. Upprepa tills du kommit varvet runt. Det här momentet gör du totalt 3 gånger med 30 minuters mellanrum. När du sträckt degen tredje och sista gången låter du den jäsa i ungefär 1 timme.

Baka ut brödet. Strö rikligt med mjöl, gärna blandat råg och vete, på en bakhandduk. Skrapa försiktigt ut degen ur bunken, dra ut den till en kvadrat och vik sedan in degens kanter mot mitten. Vänd degen så skarven hamnar nedåt. Vik ihop handduken till ett löst paket och låt jäsa ungefär 1 timme. Sätt ugnen på 250° i god tid innan degen jäst färdigt. Låt en plåt stå i mitten av ugnen och en oöm plåt (alt. form) på nedre hyllan.


Baka av brödet. Vänd över degen på en bit bakplåtspapper så skarven hamnar uppåt. Låt pappret med brödet glida in på den heta plåten via en skärbräda eller bricka och lägg några isbitar på den nedre plåten. Efter 15 minuter öppnar du luckan och vädrar lite. Fortsätt vädra ungefär var 5 minut tills brödet stått inne 30-35 minuter. Du kan när som helst sänka temperaturen om du tycker brödet börjar få lite väl mycket färg

8 kommentarer:

 1. Vem vill inte baka ett halleluljabröd? Det hör man ju hur gott det var.

  Ha en fortsatt härlig helg,
  kram!

 2. Jaa, det låter himmelskt gott..:)
  Härlig knådning av degen.
  Ha det bra!
  Ingrid

 3. Halleluljabröd... det här måste bakas! Kram Gourmetmorsan

 4. det här brödet låter ju löjligt gott! och oj, vad jag önskar att någon serverade mig en skiva sådant med en stor klick smör, gärna med en kopp te.

 5. Visst är det underbart när man lyckas med bröd. Kommer ihåg mina första surdegsbröd!

 6. Låter ju ljuvligt!!

 7. Åh det här brödet marknadsförde du bra, kände att jag skulle vilja börja genast ;)

  Tack för tipset ang. müsli!

 8. Vilket bröd! tio poäng till Remsan! :-)

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.