Hej då Stockholm för denna gång

1/20/2011

Nu sitter jag snart på bussen hem från den stora staden. Varit tre mycket intressanta dagar, men också intensiva som det brukar vara på kurser. Lite trist är det att åka själv, eftersom inte alla deltagare är lika pratsamma. Vi har fått mycket gott att äta, inte bara onyttigt. Dock är det lite svårt att fota all mat, men jag ska försöka lägga upp lite bilder från gårdagens kväll. Idag får ni ännu ett gott brödrecept.

Här är de goda bullarna vi åt till rotfruktsgrytan häromdagen. Vem receptet kommer ifrån? Martin så klart... Även dessa är långjästa och får en lite hårdare yta och ett segt inre. Dessa är mer fibrer i för er som gillar grövre bröd. Gör degen på kvällen och baka ut bröden lagom till frukost och överraska någon du gillar. Eller varför inte kollegorna!


Rågisar, 8-10 små bröd
3 g / 2 krm färsk jäst
300 g / 3 dl kallt vatten
180 g / 3 dl vetemjöl special
120 g / 2 dl rågmjöl
50 g / 1 dl solroskärnor
20 g / 2 msk linfrö
50 g / 1 dl russin
6-9 g / -1-1 ½ tsk salt


På kvällen:
Blanda degen. Blanda ut jästen i vattnet och tillsätt sedan resten av ingredienserna. Rör tills allt blandats ordentligt. Degen ska vara ganska lös. Täck degen och låt stå i rumstemperatus i 8-10 timmar.

På morgonen:
Baka ut bröden. Sätt ugnen på 275° med en plåt stå i mitten av ugnen och en oöm plåt (alt. form) på nedre hyllan. Klicka ut degen till 8-10 bullar på ett bakplåtspapper. Peta ned russin som sticker upp, strö på lite rågmjöl, täck med en handduk och låt jäsa 30-40 minuter.
Baka av brödet. Dra upp bakplåtspappret på en bricka eller skärbräda. Låt det sedan glida in på den heta plåten och lägg några isbitar på den nedre plåten. Sänk temperaturen till 250° och låt bröden stå tills de fått fin färg, 20-25 minuter. Ta ut bullarna och låt svalna på ett galler.


6 kommentarer:

 1. Åh fy så goda de ser ut! Jag ska nog väcka liv i en rågsuris i helgen! :-)

 2. Nattjästa bröd är perfekt, funderar på att göra lite nattjäst bröd till helgen, så gott med nybakade frallor till frukost

 3. Vilket bröd!!! Det vattnas i munnen! Måste ge mig på ett tvådagarsbak snart känner jag!

 4. De här ska jag röra till redan ikväll, så att jag kan fjäska med nybakat för min kompis Lena som kommer och hälsar på mig från Stockholm över helgen! :-)

 5. imorgon bitti är du varmt välkommen hem tills oss :) (och glöm för allt i världen inte att ta med dig en stor laddning av de här bullarna!)

  hoppas ni får en superfin helg!

 6. Kul med en tripp upp till storstan men jag förstår att det inte är lika kul ensam.
  Bröden ser JÄTTE-goda ut!
  Kram

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.