Ett vackert och gott bröd får bli nya årets start

1/01/2011

Så har det börjat ett nytt härligt år, som vi hoppas ska bjuda på mycket roligt. Det gångna året har bjudit på så mycket, både glädje och sorg. Bloggen har vuxit och blivit en av mina närmsta vänner. Och på köpet har jag fått lära känna andra lika mattokiga som jag och fått kika in andras kök. Plus all denna matinspiration som dessa besök har bjudit på! Tänk vilka amatörkockar som lagar en massa gourmetmat där ute.
I julklapp fick jag Martins nya bok Enklare bröd, som innehåller allt från surdegsbröd, långjästa bröd och knådfria degar. Tack lillasyster, boken är kanon! Ni som gärna vill ha hembakat bröd, men som saknar köksmaskin eller står och sliter med elvispens degkrokar - köp boken! På Martins hemsida hittar ni den, nu till ett lägre pris.
Första brödet ut att testas blev ett långjäst och knådfritt valnötsbröd. Brödet får en hård skorpa och ett luftigt segt inre. Låter det gott? Det är det!


Valnötsbröd, 1 st
10 g / 2 tsk färsk jäst
300 g / 3 dl kallt vatten
330 g / 5 ½ dl vetemjöl special
60 g / 1 dl rågmjöl
20 g / 1 msk honung
9-12 g / 1½-2 tsk salt
150 g / 3 dl valnötter

Blanda degen. Blanda ut jästen i vattnet och tillsätt sedan alla ingredienserna utom valnötterna. Rör kort tills allt blandats ordentligt och blanda i valnötterna. Låt degen vila i 30 minuter.
Vila och vika. Doppa handen i vatten och ta sedan tag i degens kant med ena handen. Dra ut degen en aning och vik in mot mitten. Ta ett nytt tag, dra i degen och vik in mot mitten på nytt. Upprepa tills du kommit varvet runt. Det här momentet gör du totalt 3 gånger med 30 minuters mellanrum. När du sträckt degen tredje och sista gången låter du den jäsa i ungefär 1 timme.


Baka ut brödet.
Strö rikligt med mjöl, gärna blandat råg och vete, på en bakhandduk. Skrapa försiktigt ut degen ur bunken och vik sedan in degens kanter mot mitten. Vänd degen så skarven hamnar nedåt. Vik ihop handduken till ett löst paket och låt jäsa ungefär 1 timme. Sätt ugnen på 250 i god tid innan degen jäst färdigt. Låt en plåt stå i mitten av ugnen och en oöm plåt (alt. form) på nedre hyllan.
Baka av brödet. Vänd över degen på en bit bakplåtspapper så skarven hamnar uppåt. Låt pappret med brödet glida in på den heta plåten via en skärbräda eller bricka och lägg några isbitar på den nedre plåten. Efter 15 minuter öppnar du luckan och vädrar lite. Fortsätt vädra ungefär var 5 minut tills brödet stått inne 30-35 minuter. Du kan när som helst sänka temperaturen om du tycker brödet börjar få lite väl mycket färg. Ta ut brödet och låt svalna på galler.


Om vi är trötta på att skotta? Tja, vad ska jag säga. Bilden får tala för sig själv. Så här ser det ut utanför vår entré för tillfället.

10 kommentarer:

 1. Vilket bröd!! Måste jag absolut testa!!

 2. hjälp, vad mycket snö! det är så himla mysigt. här i göteborg råder just nu isbana-i-hela-staden-läge, vilket innebär att man får gå med pyttepyttesmå steg för att inte halka. suck.

 3. Underbara bilder!

 4. Det ser ut som ett gott bröd. Jag har inte inhandlat den boken ännu, men den står på min önskelista. :-)
  Snö är fint, men det är förfärligt jobbigt att skotta.

 5. Nu blir man ju sugen på att baka.. Har allt hemma utom valnötter, men va fasen jag testar med några andra nötter =)
  God fortsättning!

 6. Oj då, det var många timmar det ska jäsa.. Har nu ca 2 h kvar, ha ha får väl äta bröd i natt.. Ibland går det lite fort när man läser och så blir man så ivrig och vill genast prova, sån e jag ;)

 7. Ha ha, Ann, det låter precis som när jag läser recept. Jag stod också sent en kväll med surdegsbröd som tog lååång tid på sig att jäsa. Hoppas brödet blev gott iaf!

 8. Tycker att det var en alldeles lysande idé att starta året med ett gott bröd :)

 9. åh, vad gott det här brödet ser ut att vara. jag gillar när det blir så krispig skorpa.

  det här receptet ska jag spara :)
  du får ha en fortsatt bra vecka och en bra trettondagsafton :) kram

 10. Detta bröd måste jag testa, ser supergott ut. Tack!

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.