Dille på färska fikon

1/06/2011

Runt nyår när alla presenterade tips på olika rätter som kunde passa till nyårssupén, så stötte jag på en förrätt hos Erika som tilltalade mig. Just nu är fikonen så fina och helt oemotståndliga, så det hade jag ett par hemma. Jag hade dock ingen brie, det har jag sällan, tycker osten är lite smaklös. Äter jag en vitmögelost så föredrar jag camembert, som jag tycker har lite mer smak. Nu var det så att jag inte hade det hemma heller, men en bit chèvre. Hur som helst... så här gjorde jag och det blev jättegott. Rätten passar både som förrätt eller på ett buffébord.


Chèvrefyllda fikon med valnötter
, beräkna 1-2/pers.
4 färska fikon
100 g chèvre
50 g valnötter
flytande honung
ruccola
ev. lufttorkad skinka
Sätt ugnen på 225 °. Ta bort stjälken på fikonen och skär ett kryss i toppen på dem, inte allt för långt ned (insåg jag...). Tryck till lite lätt så de öppnar sig. Fördela osten i mitten på fikonen. Sätt in i ugnen i ca 10 minuter tills osten smält. Strö över valnötter och ringla över honung. Servera fikonen på en bädd av ruccola. En god lufttorkad skinka kan jag tänka mig passar jättebra till.

8 kommentarer:

 1. Hej Remsan! Jag följer din blogg och jag älskar den. Det jag dock saknar är en egen etikett för dina grymma ASIATISKA rätter. Keep up the good work och ha ett fantastiskt 2011! Kram Lisa

 2. Vit Castello är en vitmögelost som jag tycker smakar något. Det gäller att äta den rumstempererad. Kombinationen med fikon, honung och nötter får ju det att vattnas i munnen!

 3. En klassiker, ser jättegott ut! Köpte fikon i tid och otid i höstas när de sålde goda och prisvärda på Möllan.

 4. Ser väldigt gott ut men hör och häpen jag har varken provat färska fikon eller chèvre, det kanske är dags :-)

 5. håller med, camembert har varit en storfavorit i min familj sedan jag var liten! det var tradition att vi köpte med oss ett lager hem när vi var på vår årliga roadtrip i frankrike :)

  förrätten låter alldeles underbar! och vilken fin bild!

 6. Ser superproffsigt ut! Och hon Lisa har ju en toppenidé ju, en egen kategori för asiatiska rätter! För fina sådana recept vet jag att du har gott om!

 7. Mmm fikon. Just nu har jag också dille på fikon, har en hel hög hemma. Kanske fikonmarmelad, det är ju så gott till ost :)

 8. Färska fikon är något jag aldrig ätit/lagat men har hört förr att det ska passa med just get, valnöt och honung. Måste väl prova? Det såg ju så gott ut på din bild!

  Ha en trevlig helg! Kram :)

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.