Mys med mezemiddag

3/31/2014

Vilken underbar helg det har varit! Efter att ha haft en tuff vecka på jobbet kändes det extra härligt med vackert väder och vårsol som värmer. Det bästa är nog ändå att alla människor är plötsligt glada och vänligt inställda till allt och alla. Fantastiskt vad lite sol kan göra! Vi hade bjudit hem vänner på lördagskvällen men när vi var ute i trädgården på dagen ångrade jag att vi inte hade satsat på lunch istället. Eftersom den där vårkänsla inte riktigt hittat in i mitt kök (förrän vårsolen kom) så hade jag planerat lite annan mat. Min plan var att bjuda på meze-inspirerad mat och hade egentligen tänkt göra ett par små rätter till, men det fina vädret gjorde att jag var ute aningen för länge och inte hann allt jag tänkt. Så här blev det i alla fall. Jag gjorde kryddiga färsbiffar, en kycklinggryta med ajvar, myntasås, tabbouleh, halloumigratinerad sivripaprika, sallad med bönor och fetaost samt bjöd extra ajvar relish och bröd till.


Det verkade som gästerna blev nöjda med middagen, de visste ju inte heller vad jag mer hade tänkt och saknade nog inget. Om ni gör alla rätterna räcker de till 6-8 personer om ni gör som jag och bjuder sallad och bröd till. Jag köpte vanligt tortillabröd för det var det som mest liknade det tunna pitabröd (libabröd?) som brukar serveras till mezerätter som jag kunde hitta och så rev vi det i bitar och åt tillsammans med maten.  


Tabbouleh
2 dl finhackad bladpersilja
½ dl finhackad mynta
1 dl kokt bulgur
1 dl finhackade tomater
½ dl finhackad salladslök eller purjolök
4 msk olivolja
4 msk pressad citron
salt & svartpeppar

Hacka de färska örterna fint och tärna grönsakerna smått. Blanda sedan alla ingredienserna i en skål. Smaka av med lite salt och svartpeppar.

Jag testade ett märke med ajvar relish jag aldrig köpt tidigare, men som var väldigt god. Någon hade blandat burkarna i affären så det tog mig en stund att hitta den starkare varianten, som ändå inte var direkt het. Men som sagt mycket god.

Till höger ser ni gratinerad sivripaprika, som jag har dela på längden och kärnat ur. Sedan toppat med riven halloumi och gratinerat. Sivripaprika är lite av en överraskning, för ett par av dem smakar som en mildare variant av grön paprika och en del av dem är lite hetare i smaken som mild jalapeño. men kombinationen med halloumi är jättegod tycker jag. Beräkna 150-200 g halloumi till 250-300g sivripaprika.



Libanesisk kyckling
800 g benfri kyckling, i mindre bitar
2 msk olja
1 squash, skuren i mindre bitar
2 pressade vitlöksklyftor
3 msk stark ajvar relish
2 msk ketchup
1-2 msk dijonsenap
1 tsk salt
½ tsk malen svartpeppar
1 citron, pressad saft
250 g körsbörstomater
färsk koriander

Stek kycklingen gyllene runt om i olja, cirka 3 minuter. Lägg i squash och låt steka ett par minuter. Tillsätt ketchup, fransk senap, vitlök, ajvar relish, salt och peppar. Låt koka samman, cirka 3 minuter. Tillsätt citron och tomater och koka ett par minuter till. Toppa med koriander.


Myntasås
5 dl naturell yoghurt
1 liten gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, pressade
½ dl mynta, hackad

Blanda all ingredienserna till såsen och låt stå kallt medan du förbereder den andra maten.

Shish kofta
800 g lamm- eller nötfärs
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 ½ tsk salt
1 ½ krm svartpeppar
2 tsk gurkmeja
2 tsk malen kanel
1 ½ tsk malen knyddnejlika
1 ½ tsk malen kardemumma
1 ½ tsk malen koriander

Blanda färsen med gul lök, vitlök och kryddorna. Forma till kebab, avlånga fingertjocka rullar (jag gjorde dock mina lite kortare och tjockare) och trä eventuellt upp på spett. Stek dem runt om i olja.


Idag ser det ut som våren tagit lite paus igen, men kom nu ihåg det där positiva känslan som den gett er i helgen så hjälps vi åt att sprida lite glada tankar. En massa gnäll gör ingen glad inte sant?! Ha en finfin vecka allesammans!

Lilla Köksbryggeriet

3/27/2014

Lite då och då blir jag utputtad ur köket och bistron byter skepnad till ett ölbryggeri i miniatyr. Det började julen 2012 när jag inte visste vad jag skulle ge min man i julklapp. I vår dagstidning dök det då så passade upp en notis om Lilla Köksbryggeriet som säljer ölbryggningskit för att ölälskare på ett enkelt sätt ska kunna brygga sitt eget öl. Idéen är genialisk!
Gillar ni öl? Om svaret är JA! Tänk er då inte bara känslan av att pysa en iskall god öl och hur ni nästan kan känna smaken i munnen redan när öldoften når er näsa, utan även känslan av att den ölen ni öppnar har ni själva bryggt och lagt all er kärlek i. Blir det gott då? Absolut! Det här går inte jämföra med ölsatser som ni eller era föräldrar bryggt någon gång i ungdomen, för nu pratar vi om god öl.


Första gången du handlar så är det bra att köpa ett paket som utöver allt du behöver till själva ölsatsen (humle, malt, jäst, rengöringsmedel och kapsyler) även innehåller ett 5-liters jäskärl, termometer, hävert och kapsyleringsapparat. Se även över vad du har för storlek på grytor och att du har en bra sil hemma innan du kör igång.
Nästan gång du vill brygga öl (det kommer du vilja!) så köper du endast en receptsats för allt det andra kan då återanvändas, även dina ölflaskor.
Det har hänt mycket i deras sortiment sedan vi köpte det första ölkitet, och de har nu flera olika sorters öl att välja på och det går även att köpa flaskor och ölkorv.


På deras hemsida finns det tydliga instruktioner hur du ska gå tillväga med ditt ölkit. Det finns till och med en instruktionsvideo, så jag tror knappt det går att misslyckas. Det jobbigaste med att brygga egen öl är väntan på att den ska bli klar... Men när du väl sedan pyser din första egenbryggda öl så kommer det vara värt all väntan!




Våffeldagen och trandagen

3/24/2014

Om man bor i vår del av landet så kommer i natt tranan och lämnar någon överraskning till barnen ofta i en strumpa de hängt fram. Jag var ute en vecka för tidigt och lurade barnen förra veckan eftersom jag trodde tranan skulle dyka upp natten till tisdagen. En kompis till sonen upplyste oss om hur fel ute vi var när vi tjuvstartade med våfflorna dagen innan vad jag trodde var våffeldagen eftersom den alltid är samma dag som trandagen. Ja ja, snurrigt värre... Vi åt våfflor då och kommer göra så även imorgon. Eller kanske rent av idag igen... Och i natt lovar jag att tranan kommer på riktigt!

Jag testade att göra mjölfria och även ett par mejerifria våfflor. De blir inte fullt lika frasiga som vanliga frasvåfflor vilket jag älskar och föredrar framför vanliga våfflor med ägg i smeten, men ändå goda. De blir bäst om man gör dem tunna.

Glutenfria (och mejerifria) våfflor, 4-5 tunna våfflor
3 ägg
1 ½ dl valfri mjölk alt. vatten (kokosmjölk, mandelmjölk, komjölk)
2 msk smält kokosolja (alt. smör)
1 ½ dl mandelmjöl (byt gärna ut hälften mot kokosnötsmjöl)
1 msk fiberhusk
1 tsk bakpulver
1 ½ krm salt

Vispa ägg och mandelmjölk luftigt. Häll i den smälta kokosoljan. Blanda de torra ingredienserna och tillsätt dem i smeten. Pensla våffeljärnet med kokosolja. Eftersom smeten blir tjockare än vanlig smet får du bre ut den i våffeljärnet.

Godast tycker jag våfflor är tillsammans med vispad grädde med lite vaniljpulver i eller vaniljglass och halvtinade frysta bär som blir aningen mosiga.


Ät nu en massa goda våfflor imorgon eller i flera dagar om ni så önskar. Vissa traditioner är lite mer ruckbara känns det som. Men ikväll och ingen annan kväll lägger vi ut tidningar framför öppna spisen för den där tranan han stökar till och smutsar ned när han krånglar sig ned genom skorstenen.



 

Ostmani

3/19/2014

Kim har skapat ett hemlig sammanslutning, hallouminati, där jag anmälde mig på direkten. Det blir ett härlig samling osttokar! Jag äter så kopiösa mängder ost att det nästan är pinsamt när jag ska handla ibland. Som parmesanost har vi börjat köpa hem 1-kilosbitar! Men håll med om att allt som paneras i parmesan blir galet gott! Barnen äter osten gärna som snacks hyvlad och finriven i stora berg över spagetti och köttfärssås. Vem tycker inte att det är gott?! Här kommer därför en finfin rätt med just parmesanpanering, i detta fallet kyckling men den går bra att byta ut mot quornfiléer. En kall sås passar bra till (i mitt fall med ännu mer ost i...) och stekta eller ugnsrostade grönsaker eller varför inte i en sallad. Valet är ditt, men testa det måste ni!

Solrosfrö- och paremsanpanerad kyckling, 4 pers.
600 g urbenade kycklinglårfiléer eller bröstfiléer, skuren i smalare bitar ca 3-4/filé
½ tsk salt
½ tsk peppar
1 citron, pressad saft och finrivet skal (jag använder eko och de aningen mindre än vanliga)
1 ½ dl solrosfrön
75 g tärnad parmesan
1 dl bladpersilja
1 vitlöksklyfta

Sätt ugnen på 225°. Krydda kycklingen med salt och peppar. Blanda den sedan med pressad citron och rivet citronskal. Mixa solrosfrön, parmesan, persilja och vitlök i en matberedare. Vänd kycklingbitarna i blandningen och lägg dem i en smord ugnssäker form. Tillaga i ugnen tills kycklingen är genomstekt, cirka 15 minuter.


Till kycklingen serverade jag en blandning av stekt vitkål, olika sorters paprika, chili och vitlök blandat med cirka 1 portion bulgur och 1 dl kokta belugalinser samt finklippt bladpersilja. Gjorde även en kall sås med matyoghurt och finriven parmesanost.

Här hittar ni även recept på kyckling piccata om ni får mersmak av paneringen... Och söker ni på halloumi, parmesan eller parmesanost på bloggen så får ni en viss uppfattning om min ostmani.

En kryddigare variant av fish'n'chips

3/16/2014

Efter mitt inlägg om ekologisk mat så har många av er haft frågor kring det där med tillsatser i maten som jag nämner en del om i inlägget. Jag länkar även i inlägget till ett par sidor där ni finner alla E-nummer och vad det finns för risker med dessa. Men jag tycker att det är lättare att läsa på innehållsförteckningen på alla livmedel. Desto kortare innehållsförteckning - desto bättre, det är en bra tumregel. Ta ett par av de vanligaste livsmedel ni brukar köpa, mejeriavdelningen är bra att börja på och så jämför ni innehållsförteckningen. Ta exempelvis vispgrädde på 40% och jämför med den billigare som har lägre fetthalt och så funderar ni på om det bara är grädde ni betalar för. Även smörgåsmargarin och Bregott är bra livsmedel att jämför samt olika sorters yoghurt och kesella. Sedan får ni se hur mycket ni vill roa er vidare i affären. Är ni intresserade av att veta mer om varje specifikt E-nummer/tillsats så kika in hos Äkta vara. Det var efter en föreläsning med Mats-Eric Nilsson där han pratade om sin bok Den hemlige kocken som mina ögon öppnades för alla dessa onödiga tillsatser i vår mat. Vem vet, jag kanske har läxföhör med er på E-nummer framöver och så vinner den duktigaste av er en kasse med "clean food", ho ho...

En återkommande favorit hemma hos oss är fish'n'chips. Jag har testat en rad olika sorters panering (även den lchf-vänliga med mixade fläsksvålar som inte alls föll oss i smaken), men jag tycker den med mandelmjöl är godast. Jag gör en vanlig dubbelpanering fast jag vänder först de saltade fiskfiléerna (godast är rödspättafilé tycker vi) i kokosnötsmjöl och sedan i uppvispat ägg. Till sist i en blandning av mandelmjöl, lite panko för frasighetens skull, vitpeppar, lite salt och lika delar gul curry och paprika pulver (ca 1 tsk vardera till 2 dl madelmjöl/panko). Denna gång testade jag att göra kryddiga sötpotatispommes (det är alltså inte sönderbränd potatis) som jag hittade hos Moma och de passade perfekt tillsammans med fisken.


Kryddiga sötpotatispommes, 4 pers.
2 stora sötpotatisar. skalade och skurna i långa bitar
2 tsk flytande honung
2 tsk kanel
1 tsk chili flakes
olivolja
flingsalt

Sätt ugnen på 250°. Krydda potatisen med honung, kanel och chili. Lägg den kryddade sötpotatisen på en bakplåtspappersklädd plåt och ringla över oljan. Rosta potatisen i 10 minuter, vänd sedan på den och rosta ytterligare 10 minuter. Ta ut sötpotatisen och strö över lite flingsalt.

Här hittar ni recept på remouladsås och mer klassisk fish'n'chips.


Helgen har avslutats på bästa sätt! Jag har löptränat tillsammans med 250 andra glada personer ute i skogen. Det bjöds på löparteknik, intervallträning, lättare styrketräning i grupp och lite mer löpning. Efter att inte ha kunnat träna på nästan två veckor på grund av sjukdom så kändes det fantastiskt. Jag var banne mig hög när jag begav mig hemåt!
Nu blir det lite familjemys innan en ny vecka kickar igång. Ha en fortsatt skön söndag och en bra start på den nya veckan!

Kokospannkakor till frukost

3/13/2014

Jag älskar frukost! Och då menar jag inte bara de frukostarna som vi äter när vi är lediga och dukar upp en mindre frukostbuffé utan alla morgnars frukost. Så när Veronica utmanade mig på Instagram att visa min frukost i fem dagar var valet enkelt - självklart! Veronica hade i sin tur blivit utmanad av Tina så nu hoppas vi att fler fortsätter haka på och tagga sin frukost med #frukostutmaningen så att alla ska kunna kika in där och få inspiration till frukostar man inte tänkt på. Det varierar verkligen vad jag äter till frukost beroende på hur mycket tid jag har och vad jag är sugen på som ni märker under fliken frukost bland mina recept. Mina frukostar är kanske inte alltid fullt lika onyttiga som de ser ut eller låter. Jag kan tänka mig vad de andra föräldrarna tänker när mina barn säger att de brukar äta plättar till frukost...

Men de plättar/pannkakor som jag oftast gör är mjölfria/glutenfria och innehåller en hel del mättande ägg. Oftast gör jag dem med mjölk (komjölk eller mandelmjölk) och ibland ihop med grädde, men även ibland med kesella (och ibland även med riven ost, men serverar dem då som lunch eller förrätt). Här hittar ni även bananplättar för er som ännu inte har testat det.
Denna gång gjorde jag plättarna med kokosmjölk och serverade med skivad banan, jordnötssmör, lite chokladsås och mynta. Helt sjuk vilket sug efter mat som känns mer onyttig en förkylning kan locka fram hos en!

Kokospannkakor (glutenfria och mejerifria), 4 pers.
4 dl kokosmjölk
4 ägg
2 msk fiberhusk
2 krm salt

Vispa ihop alla ingredienser och låt stå och svälla i 5 minuter. Stek den på vanligt vis i smör eller olja i stekpanna eller plättlagg. Servera med banan eller exotisk frukt. Riven kokos är gott att strö över.
 

Här är ännu en sådan där frukost som man knappt vet om det är frukost eller rent av en dessert. Banne mig lika gott! Jag har varvat yoghurt (gärna smaksatt med vaniljpulver eller kardemumma), halvtinade hallon (går bra med vilka bär eller vilken frukt som) samt granola. Här har jag använt LCHF-klubbens chunky müsli och jag måste varna er för den är beroendeframkallande. En god blandning av kokoschips samt nötter, bland annat pecannötter som jag älskar, och smaksatt med vanilj och kanel. Attans... nu börjar jag redan längta till morgondagens frukost...

9-åringens texmex-middag

3/11/2014

Hej på er! Long time no see! Nu har det gått ett par dagar sedan vi hördes. Men jag har haft en nära-döden-upplevelse. Okej, jag överdriver lite, men med en kroppstemperatur på närmare 40° så känns det nästan så. Jag blir sjuk en-två gånger per år (ja, det är möjligt med två dagis-/skolbarn, de är tom mindre sjuka än så), men då är jag nästan ynkligare än en förkyld man oavsett symtom. För någon vecka sedan så gjorde jag något man aldrig ska göra, jag uttalade högt hur jäkla bra jag har mått senaste tiden. Denna vintern har det inte funnits någon vintertrötthet och jag har mått bra i både kropp och själ. Inte kännt någon stress, kanske för att jag prioriterat bort en del saker och varit mycket med familjen. Men... man får inte vara självgod och säga det högt för då kommer straffet som ett lite elakt virus på posten dagen efter. Som jag tror banne mig satte sig i varenda del av min kropp.
Just denna helgen hade vi planerat att fira sonens födelsedag, så vi fick göra det bästa av det. Jag sov större delen av dagen innan släkten dök upp på kvällen och maken fick fixa det mesta. Sonen hade önskat någon sorts texmex, så vi körde på en blandning eftersom det är bäst när alla kan plocka det de tycker om.


Lowe bestämde att vi skulle bjuda på välkomstdrink och här är en alkoholfri variant som alla kan bjudas på. Lika delar ananasjuice och tranbärsjuice, lite is och en skvätt Sprite i varje glas. Jag lyckades ta kort precis när Lowe lyfter brickan och ska bjuda runt så den ser näsan ut att sväva!
Till vänster i bild skymtar de gratinerade nachoschipsen vi bjöd på tillsammans med drinken. Enkelt och galet gott. Sprid ut nachoschips på ugnståliga fat, klicka över taco-/salsasås, strö eventuellt ut lite jalapeñoskivor och toppa med riven cheddarost. Sätt in i ugnen under grillelementet och låt osten smälta och få lite färg.


Istället för att ställa fram miljoner små skålar med olika grönsaker lade vi upp dem på stora fat, men ändå lite var för sig så alla kunde välja de grönsaker de tycker om.
Jag gjorde även som en omixad räksalsa som ni ser på det främre fatet som bestod av färsk mango (som jag faktiskt hittat ekologisk - jippie!), räkor, avokado, salladslök och rödlök. Över salsan, framför allt över avokadon så att den inte skulle mörkna, pressade jag lite limejuice och lade sedan ett gäng klyftor på fatet för var och en att ta om de ville. Strödde även över finhackad röd chili och färsk mynta (går även bra med koriander).

I bakgrunden syns färsk ananas och ett fat med blandade grönsaker; tomat och paprika i olika färger samt gurka och majs. På buffén fanns även nachoschips för de som ville "skopa upp" maten istället för att fylla tortillabröd vilket vi också bjöd på. Längst fram ser ni en bönsalsa med blandade bönor, apelsin, finhackad färsk jalapeño samt mynta och till höger i kanten av bilden en burk med picklad rödlök (1 rödlök, tunt skivad blandas med 1 msk rödvinsvinäger och 1 tsk strösocker).
Utöver detta fanns det även olika sorters riven ost, gräddfil, sallad och pulled chicken (se recept nedan).

Pulled chicken, 8-10 pers. (beror lite på val av tillbehör)
2 kg kycklingdelar med ben, lår eller klubbor
3 vitlöksklyftor, finhackade
1 msk salt
1 msk rökt paprikapulver
1 msk spiskummin
½ msk chilipulver
½ msk koriander
1 tsk svartpeppar
½-1 krm cayennepeppar
2 dl coca cola
2 dl chilisås alt. BBQ-sås

Sätt ugnen på 175°. Blanda ihop alla torra kryddor samt den hackade vitlöken och gnid in kycklingen med blandningen. Lyft på skinnet så du kan få in kryddorna under det, men låt det sitta kvar. Lägg kycklingen i en stor ugnsform eller långpanna. Blanda ihop Coca Cola och chilisås och häll runt kycklingen. Täck formen/plåten med aluminiumfolie och ställ in i ugnen i cirka två timmar, tills köttet lossnar lätt från benen.
Ta bort skinnet från kycklingen och dra loss köttet från benen. Blanda köttstrimlorna med lite av skyn i från formen/pannan.
Servera som alternativ till köttfärs på er tacomiddag eller tillsammans med sallad eller coleslaw i bröd.

Födelsedagstårtan hade min vän Anastasia bakat. Eftersom vi gjorde beställningen endast två dagar innan kalaset så ville vi inte komma med en massa krav på hur tårtan skulle vara, men gärna med fotbollstema om hon hann. Gissa om vi blev överraskade när vi öppnade locket på tårtkartongen! Hon hade gjort en så fin Tottenham-tårta till Lowe!

Idag är det den stora dagen som vår goa kille fyller 9 år. Så efter skolan idag har han bestämt att vi ska gå på konditori och sedan ska vi äta sushi till middag. Finsmakare där!