Förra helgen var jag och ett par vänner på en föreläsningsdag om lågkolhydratskost och träning som hölls av
MF-gruppen.
Kostdoktorn, Andreas Eenfeldt, berättade om vad våra kroppar är anpassade för att äta och vad som händer när vi äter halvfabrikat och processad mat, men även stora mängder kolhydrater (jag går inte in på detaljer om detta här utan läs hans bok om ni vill veta mer).
Jonas Bergqvist, som har skrivit boken
LCHF och träning berättade om sina erfarenheter av detta. Jag tycker att båda föreläsarna kom med många intressanta fakta och var inte alls militanta i sin syn på lchf, som jag kan uppleva att en del är. De pratade en hel del om det vi vet idag, att vi inte äter den kost våra kroppar mår bäst utav och vi ser tydligt hur övervikt och flera sjukdomar ökar för varje år. Bara i Sverige (som man räknar ligger cirka 10 år efter USA) har 14 % BMI >30 och 25% BMI >25. Och visst BMI säger inte allt, men vi vet att desto högre BMI vi har så ökar riskerna för andra sjukdomar så som hjärt-och kärlsjukdomar, diabetes och kanske rent av en del cancerformer.
Men varför vill man då äta lågkolhydratskost om man varken är sjuk eller överviktig?
Jag har hereditet för hjärt- och kärlsjukdomar från båda mina föräldrars håll och arvet är den största riskfaktor i detta fallet. Ja, ni vet ju även att det var på grund av kärlsjukdom jag förlorade min mamma alldeles för tidigt för ett par månader sedan. Tyvärr ser jag också på mitt jobb hur våra patienter med cancerdiagnoser blir allt yngre.
Jag har under många år ätit lågkolhydratskost, eller tänkt på matens GI (hur snabbt blodsockret stiger) skulle man kunna säga, alltså en väldigt liberal variant av lågkolhydratskost. I somras bestämde jag mig för att testa att mer äta strikt lchf (dock inte så lågt som 5 E%) för att se vad det hade för effekt på mitt mående. Jag är själv lite förvånad och positivt överraskad. Jag har inte gått ned någonting i vikt, men kroppen har ändrat form och blivit mer fast och då har jag inte tränat mer än tidigare (2-3 dagar/vecka). Jag är betydligt piggare och orkar mycket mer inklusive när jag tränar. Det känns aldrig som energin tar slut för mig. På köpet är jag i stort sett aldrig sjuk trots att jag har två små barn och de är för den delen heller aldrig sjuka.
.jpg)
Våra kroppar behöver i stora drag kolhydrater, fett och protein plus en massa vitaminer, mineraler och spårämnen. De två första är dem som ger oss energi att orka med det vi ska. När man då äter lchf-kost ställer man om kroppen att gå runt på fettenergi istället för kolhydratsenergi. Våra kroppar tar i första hand kolhydraterna och använder dem som energi, men dessa depåer är mycket små vilket gör att vi snart måste fylla på energi igen. När man då äter mer fett ställer kroppen om sig och använder fettet som energi och dessa depåer är större och ger på så vis energi en längre tid.
Vad äter jag då för något?
När det pratas om lchf tänker de flesta att man bara äter en massa ägg, bacon och kopiösa mängder smör, men jag äter samma mat som tidigare fast jag har uteslutit vanligt mjöl (även fullkorn) ur min kost och därför även bröd, pasta, ris och potatis. De första veckorna åt jag inget av detta, men gör nu så ibland fast mycket sällan. Jag äter nästan inget socker och har aldrig gjort så det har jag inte behövt utesluta. Det jag äter är alla grönsaker (även rotfrukter), bär, ibland någon frukt, frön, ibland nötter, ägg, kött, fisk, skaldjur, ost och andra mejeriprodukter. Jag tycker inte att jag äter mer fett än tidigare eftersom vi länge ätit helfettsprodukter (eftersom jag inte vill äta tillsatserna som finns i lightprodukterna), men det är viktigt att få i sig fett för att bli mätt och eftersom det blir den huvudsakliga energikällan. Det är viktigt för mig att maten är näringsrik och innehåller så lite tillsatser som möjligt framför allt för mina barns skull.

Jag vet att det kan vara svårt att tro på alla dessa påstådda positiva effekter av att äta lågkolhydratskost, men försök föreställa er:
- du blir av med sötsug, ja annat sug för den delen också
- du är aldrig hungrig
- är du överviktig går du ned i vikt och är du underviktig går du säkert upp i vikt (man brukar säga att lchf är viktstabiliserande)
- du slipper gaser och andra magproblem (även om du äter kålgrönsaker eller annat som du trott gett dig gaser, för du kommer inse att det är annat i din kost som orsakar detta)
- oavsett om du har diabetes eller inte kommer ditt blodsocker blir jämnare eftersom det du äter inte kommer skjuta ditt blodsocker i höjden.
Men det finns annat som också påverkar vårt blodsocker, så som stress kan höja ditt blodsocker och livsmedel som din hjärna uppfattar som sött trots att det inte innehåller några kalorier alls
- du kommer känna dig piggare (iaf när din kropp vant sig vid att gå på fettenergi istället för kolhydratsenergi) och inte känna av någon matkoma eller att du måste ha något gott fram åt eftermiddagen
- många upplever även att de får bättre hy och tappar mindre hår
Men! Här vill jag poängtera att jag inte dömer någon som äter på annat vis och jag är emot alla spydigheter för folks val av kost. Till exempel när någon som äter lchf lägger upp en bild på IG eller FB och blir hackade på för att det inte är strikt lchf. So what?! Var och en väljer vad de vill äta eller inte.
Det gör ont i mig när människor proppar i sig godsaker eller mat och blir spymätta för sedan har ångest över detta. Eller de som har en massa problem med sina magar som skulle kunna bli hjälpta av att lägga om sin kost och då menar jag inte nödvändigtvis till lchf. Mina kollegor vet att jag är hård ibland, men gillar du inte hur du mår eller om du tycker att du väger för mycket - sluta klaga och gör något åt det! Det är samma med alla livsstilsförändringar (vilket ingår i mitt arbete att motivera folk till) att du måste vilja för att lyckas. Tror du inte på dig själv - vem ska då göra det?
Jag tycker också att det är jobbigt när andra blir provocerade av att jag inte vill ha en bit tårta eller smaka av godiset. Men det har inget med att göra att jag lagt om min kost, för jag har i alla år tackat nej de flesta gånger. Jag är inte bättre än någon annan, men jag är bara inte sugen. Det är ingen uppoffring för mig. Folk frågar ofta vad jag äter på kvällarna när jag blir sugen på något, men det torra svaret är inget eftersom jag inte har något kvällssug. Då får jag den där blicken som säger att de inte tror mig.
Men mina barn då? Äter det också lchf?
Jag svarar samma som jag alltid gjort på frågorna om barnen äter samma mat som oss. Det serveras inget annat än en sorts mat vid middagarna och man äter det man tycker om. Alla måste smaka och sedan får de välja. Så när det gäller kolhydrater äter barnen mer än mig och det ska de också göra!
Hur mycket kolhydrater var en väljer att äta ska vara individuellt beroende på om du är överviktig/smal, frisk/sjuk, gammal/ung, aktiv/stillasittande samt även om man har ett sockerberoende eller inte (vilket man ska komma ihåg kan triggas av vitt mjöl och sötningsmedel).
För er som själva vill prova är mina tips:
- läs på innan om vad du "får och inte får" äta tex på
Kostdoktorns blogg
- kör strikt i början för att ge kroppen en chans att ställa om sig, lägg sedan till lite mer kolhydrater om du vill eller vid speciella tillfällen
- tröttheten som infinner sig i början är övergående, drick bara lite extra dessa dagar
- inspireras av andra (särskilt om du vill få pepp att gå ned i vikt!) genom tex
LCHF-klubben (finns även på Instagram) som startades av Katrin Zytomierska
För träningstips och kostinspiration kika in hos:
Cecilia Folkesson
Hur bra som helst
Anna Hallén
Vill du får galet mycket inspiration till sockerfria bakverk så kika in hos
Marja! Ni hittar massor av godsaker även om ni
inte äter lågkolhydratskost.