Värmande och snabblagade rätter

11/06/2013

Vad ska vi äta? Ständigt denna fråga... Jag är som ni kanske minns urkass på att göra matsedlar och följa dessa. Jag har ofta en rad idéer till rätter eller ett par specifika som jag tänker att vi ska äta den kommande veckan, men någonstans på vägen blir det sällan som jag tänkt. Men det går alltid att trolla fram något enkelt till middag. Här är två rätter som det inte behövs något recept till och som ni kan svänga ihop när tiden eller fantasin är knapp.

Det här är en sådan där rätt som kanske inte så många har testat, vilket är mycket sýnd eftersom det är perfekt snabblagad mat. Uovo in purgatorio (bolognese), vilket betyder ägg i skärselden. Kort och gott är det tomatsås med ägg i. Antingen så gör ni bara en tomatsås i en panna och knäcker i ett gäng ägg och toppar med riven parmesanost eller så tillsätter ni äggen i en köttfärssås (jag hade i lite quornfärs och blomkål i min tomatsås, men det går även att tillsätta blandade bönor), klipper över lite basilika och river över osten. Äggen ska alltså sjuda tills de stannar så pass mycket som du vill ha dem. Det är gott om gulan fortfarande är lite rinnande. Det fungerar som ensamrätt eller så bjuder du ett gott bröd till.

En annan rätt som är lätt att svänga ihop är en variant av den klassiska ängamaten. Koka valfria grönsaker (600-800 g) i grönsaksbuljong (7-8 dl). Jag tog denna gång en fryst blandning och hade även i edamerbönor som jag kokte för sig, spitsade och tillsatte i soppan. Tillsätt crème fraiche eller cream cheese (200 g), mixa om du vill soppan slät och smaka av med salt samt peppar. Har du persilja hemma så klipp gärna ned lite i soppan.

15 kommentarer:

 1. Tack för goda tips! Ha en fin dag, kram!

 2. Superba middagstips, båda två!

 3. Perfekta ess att ha i rockärmen!!

 4. Ägg i skärselden ser livsfarligt gott ut! Du tar så underbart fina bilder Miss Remsan:-)

 5. Oj. Detta var första gången jag läste ett recept i din blogg, som jag tyckte verkade lite mysko. Knäcka ägg i? Men jag är inte den som är den, så visst ska jag prova någon gång. Säkert jättegott!

 6. Dessa djävulska ägg är en klassiker. Nigella lagade dem på TV nyligen och sa att det är bland det godaste hon vet. Jag gillar det men är försiktig med ägg. Även om jag tycker att det är gott. Kram!

 7. De eldade äggen ska vi snart göra igen, men denna gången blir det vegetarisk variant. Och ängamad, ljuvliga barndom!

 8. Vilken vacker mat och god. Har ätit men aldrig gjort Uovo in purgatorio. Kanske borde ändra på det.
  Ha det gott.
  Lena från make a head food

 9. Smalltownmum, det kan låta knasigt att knäcka i ägg i såsen, men det blir riktigt gott!
  Lena, testa en dag när fantasin och orken tryter!

 10. Ängamat gillas och den första bilden... så färgglad den är, ska nog göra som Mårtenssons och göra en vegisvariant av den. Kram vännen!

 11. Jaaa....det var ju den jag skulle göra någon gång. Låter ju sååå gott!

 12. Amy, det var jättegott att blanda i lite quorn och blomkål i tomatsåsen!

 13. Ser helt magiskt gott ut. Snygga bilder som vanligt :) Och ägg i skärselden ska jag prova. Passar mig perfekt.

 14. Samma här - har en massa grejer hemma, men aldrig nån plan över vad det ska bli av det. Fast jag vill nog ha det så egentligen - älskar att laga mat spontant! Men du, de där "äggen i skärselden" har jag aldrig provat, och det ser ut som något som skulle falla mig i smaken helt och hållet. Tack för tipset!

 15. Vad gott det låter med blomkål i färssåsen! Jag har provat det där med het tomatsås, ägg och ost. Så himla gott. Det är ett meck att komma på maträtter ibland men som tur är kan man ju kolla här efter inspiration :-)

  Kram!

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.