Chiapudding, en frukostpudding

1/27/2014

Igår drog lillasyrran med mig på en inspirerande föreläsning om hur var och en kan nå sin toppform. Föreläsare var Jesper Johansson som driver ett företag med personliga tränare och kostrådgivare. Det var en riktigt bra föreläsning utan pekpinnar och som verkligen riktade sig till alla. För vad som är toppform är helt individuellt och vi har alla olika förutsättningar att nå dit. Dels beror det på vad vårt mål är, tex om vi vill bli friska, gå ned i vikt eller klara springa 5 kilometer utan pauser. Första halvan handlade om träning och den andra om kosten, men utan att komma med färdiga lösningar eftersom vi alla är olika. Vi fick träffa ett par personer som berättade om sin resa mot toppform och detta var helt vanliga människor och inte några som siktar mot Ironman eller dylikt. I pausen fick vi smaka på rätter från Johans Kök som säljer Jespers färdiga lunchlådor med lågkolhydratskost, även om de inte vill förknippas med någon diet. De tre rätter vi provade var ugnsbakad lax med sötpotatispuré och yoghurtsås; lammfärsbiffar med blomkålsris och tzatziki samt en stekt vitkålssallad med kyckling. Samtliga mycket goda. Vi gick därifrån lite mer taggade och jag en tid funderat på vad mitt mål är, så jag ska se om jag kan komma fram till det.Igår uppmärksammade en följare på Instagram mig om att jag missat blogga om chiapudding som jag ibland äter till frukost. Jag utgår från ett grundrecept och ändrar sedan smak utifrån vad jag är sugen på. Beroende på hur tjock vätskan är jag blandar med tar jag större eller mindre mängd chiafrön. Jag blandar med alltifrån mjölk, juice, kvarg, kokosmjölk och yoghurt. Detsamma gäller med smaksättning, det kan vara pepparkakskryddorna, kanel, vaniljpulver, kakao, lime och jag har även haft i spirulina ett par gånger (dock inte som smaksättning).  Så testa er fram vad ni tycker blir godast! Varför jag äter chiafrön? Googla så förstår ni.

Chiapudding - i grundreceptet baseras mängden chiafrön på tunn vätska
2 ½ dl vätska (se ovan)
½ dl chiafrön

Blanda ihop och låt svälla en stund. Jag blandar min kvällen före och äter sedan till frukost. Det går även att blanda i ett par glas/koppar och så har du för kommande dagar.

11 kommentarer:

 1. Tack så mycket för receptet. :D Kommer helt klart att testas i helgen.

 2. Chiapudding är verkligen lätt att göra och kan varieras så mycket! Fina bilder!

 3. Intressant föreläsning. Jag är väldigt förtjust i chiapudding och just nu är det chokladsmak som lockar mest :) Kram!

 4. Alltid kul att få lyssna på inspirerande talare som dessutom kan plantera små frön i en, oavsett vad det gäller.
  Läste någonstans (IG kanske?) att detta håller sej några dagar i kylen, hur mångga dagar funkar det att ha det stående?

 5. Har nu beställt detta på nätet tillsammans med en kollega, så det ska bli spännande att testa:)
  Blir man mätt o håller sig länge mätt på det?
  Natt natt!
  Kram Anna

 6. Hur länge det håller i kylen tror jag mest beror på vad ni väljer att blanda fröna med, men lätt ett par dagar.
  Jag tycker att jag håller mig mätt på en portion chiapudding. Antingen äter jag bara det ihop med frukt/bär om jag börjar tidigt (äter då ca 06) och äter sedan en andra frukost på jobbet framåt 9:30. Äter jag bara en frukost äter jag både pudding och ägg i någon form.

 7. Det där måste jag prova, lite extra energi dessa dagar är inte helt fel! :)

 8. Chiapudding gör vi också, hos oss blir det mest som kvällsfika efter träningar. På morgonen strör jag ibland frön över frukostgröten. Det ger ingen smak, men fröna är goda att tugga sönder. :)
  Nu ska jag ta en kik på din blomkålssoppa!

 9. Man kan verkligen bli peppad av en bra föreläsning! Som sagt, oavsett vad ens mål må vara.
  Chiapuddingarna har jag allt sett hos dig, och andra. Har aldrig smakat, men blir nyfiken! Får ta och köpa mig en påse.
  kram på re!

 10. Jag är så sugen på att testa har ju chia i skafferiet.)

 11. Har aldrig testat Chia faktiskt. Tittade efter fröna på Ica och hittade en påse, en liiiiten påse som var dyr, så jag sket i det. Får leta vidare helt enkelt, eller är det alltid dyrt?

  Kram kram

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.