Chokladfondue och fruktspett

5/21/2014

I lördags när vi hade främmat (jag älskar uttrycket!), hm... gäster, så bestämde barnen att vi skulle ha chokladfondue till efterrätt och det var väl ingen av oss vuxna som opponerade sig mot det direkt. Men istället för en stor gryta med choklad som alla doppar i så serverade vi smält mörk choklad (70 %-ig med lite kallpressad kokosolja) i små skålar tillsammans med fruktspett. Sedan får gästerna välja om de vill doppa frukten eller ringla chokladen över frukten. Frukt är bara att variera utifrån tycke och smak; banan, apelsin, mango, jordgubbar, kiwi, ananas... och vill man går det att servera blandad frukt på ett stort fat så var och en plocka sina favoriter.
Vad vi dessutom åt till som däremot inte finns med på min bild är glass och minicookies. För när barnen är med och ska planera efterrätt finns det inga begränsningar, de vill alltid gå all-in. Fruktspett, chokladfondue, glass och chokladcookies blev det!
De söta skålarna har jag för länge sedan fått i present och hittade nu likande på Coop så jag kunde fylla på upp till ett dussin. De är perfekta att servera allt möjligt trevligt i!


Till efterrätten testade vi ett mousserat sötare vin, Platino Pink Moscato (77072). Ni blir väl inte direkt förvånade om jag säger att jag hellre dricker ett sötare mousserat vin till efterrätter än ett vanligt dessertvin? Jag har generellt svårt för sötare viner, även mousserade om de inte dricks tillsammans med sötare rätter. Detta vinet var inte så där överdrivet sött utan mer fräscht och med lite somrig smak av röda bär. Gillar ni sötare bubbel kan jag tänka mig att ni gillar vinet som mingelvin.
Det roliga var att min lillasyster som ska på cykelfest på lördag frågade mig om ett dessertvin som passar till vit chokladmousse (receptet sist i detta inlägg). Jag sa att hon skulle fråga på Systembolaget efter ett sötare mousserat vin istället och då tipsade de om detta! Ska bli kul att höra hur de tyckte vinet passade till chokladmoussen.

3 kommentarer:

 1. Så söta skålar och jag gillar att man får sin egen choklad :) Kram!

 2. Oj, så gott och ohh så enkelt! Glömmer bort att man kan göra enkla fruktspett till dessert, mitt Snickersgodis är annars en favorit. http://helenasmatresa.blogspot.se/2014/05/snickersgodis.html

  Allt gott,
  Helena

 3. Mmmm! För chokladfondue!

  Jag hjälpte faktiskt en tjej på systembolaget idag med just mousserande till en vit chokladmusse som skulle serveras på en cykelfest. Jag blev jätteavis för det lät så kul att cykla runt till människor man inte känner och sedan bli serverad mat.

  Hoppas du får en härlig helg:) Och att du inte jobbar nu när det så fint väder!

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.