Fläderblomssaft och även med smak av jordgubbar

6/20/2013

Idag på jobbet blev midsommardrinkarna ett hett samtalsämne där alla utbytte tips på enkla sommardrinkar. Hade jag bara vetat att många sökte efter tips på somriga drinkar hade jag gjort ett inlägg med länkar till somriga drinkar som läskar fint i värmen, men ni får helt enkelt kika in under drinkkategorin i receptskafferiet i vänster spalten. Idag får istället ett helt alkoholfritt tips av mig för är det något som är hett hemma hos oss för tillfället så är det saft av alla dess slag. Både iskall att dricka, men också för att göra olika isglassar med. Därför får ni svärmors finfina recept på fläderblomssaft och ett recept där fläderblommorna kombinerats med den somriga smaken av jordgubbar. Fast med det är det inte sagt att saften inte passar fint att använda som smaksättning i drinkar...Fläderblomssaft med jordgubbar eller jordgubbssaft med smak av fläder, ca 3 l
30 stora blomklasar
2 l jordgubbar, skivade eller mosade
1 citron (helst kravmärkt), skivad
25 g citronsyra
2 liter kokande vatten
2 kg strösocker
2 krm natriumbensoat

Lägg blommorna, jordgubbsbitarna och citronskivorna i en plasthink eller stor bunke. Strö över citronsyran. Koka upp vattnet tillsammans med sockret. Slå den kokheta sockerlagen över. Rör om. Täck över hinken och låt stå svalt i 5 dygn. Sila saften. Blanda ut natriumbensoaten i lite av saften och blanda med resten. Häll upp på väl rengjorda flaskor.  Förvara saften i kylskåp eller frys den vid längre förvaring.


Fläderblomssaft, ca 3 l
60 stora blomklasar
3 citroner (helst kravmärkt), klyftade och sedan skivade
25 g citronsyra
2 liter kokande vatten
2 kg strösocker
2 krm natriumbensoat

Lägg blommorna i en hink eller stor bunke.  Lägg citronskivorna på blommorna och strö över citronsyran. Koka upp vattnet tillsammans med sockret. Slå den kokheta sockerlagen över blommor och citroner. Rör om. Täck över hinken och låt stå svalt i 5 dygn. Sila saften. Blanda ut natriumbensoaten i lite av saften och blanda med resten. Häll upp på väl rengjorda flaskor. Förvara saften i kylskåp eller frys den vid längre förvaring.

7 kommentarer:

 1. Det är så gott och fräscht att göra egen saft eller lemonade (som är hett ehmma hos oss :-)). Fläderblom ger ju extra god smak i saft, tycker jag. Hoppas du får en fin midsommar! Kram

 2. Jag tycker mycket om flädersaft men jag hittar nästan aldrig det härom... vet inte om den växer enbart på vissa ställen? Hur som helst, gott är det och dina foton är som vanligt oerhört vackra vännen, härligt!

  Önskar dig/er en riktigt trevlig midsommar, kramar!

 3. Vackra bilder och kul att göra egen saft! Kram och glad midsommar!

 4. Oh, så gott och svalkande! Smaskigt!
  Glad midsommar!
  Kram
  //Lana

 5. Anonym sa...

  Fläderblomssaft är min favoritsaft, förutom farmors rabarbersaft och mormors körsbärssaft då! Hoppas ni haft en fin midsommar!

 6. Amy, i Kalmar har jag bara hittat en och annan buske här och där. Så vi brukar åka till södra Öland där det finns ett stort område precis fullt med fläderträd. De är inte ens som buskar.

 7. Underbara bilder, jisses så härligt somrigt det ser ut!
  Flädersaft ska det bli i vårt kök i år, för första gången, och det efter Ankis mors recept vilket känns som det är väldigt likt svärmors... Fläder är nog den mest svalkande saften som kan fås, så vi tänker fylla det vi kan i frysen:)

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.