Ekologiska brödmixer

9/09/2013

Detta inlägget är tillägnat alla er som inte tror att ni kan baka bröd. Genom en vän fick jag höra talas om en familj som älskar att baka bröd och som säljer ekologiska brödmixer. Jag som ändå är aningen skeptiskt inställd till färdiga mixer gillade verkligen deras koncept. Deras mixer innehåller inga onaturliga tillsatser utan endast en ekologisk mjöl-/fröblandning och sedan är det upptill kunderna att välja brödmix med tillsatt torrjäst eller att själv tillsätta vanlig jäst. Jag har hittills testat två av deras brödmixer, valnötsbröd och tranbärsbröd. Och vår familj ger bröden fullpott!
 

Jag har tidigare baka en hel del bröd som får jäsa lång tid i rumstemperatur som nästan påminner om surdegsbröd i smak och konsistens. (Denna typen av bröd ska inte förknippas med kalljästa i kylskåp som jag tycker ger en annan sorts bröd) Hur som helst bakas dessa bröd på samma sätt, du blandar lite (3-5 g jäst) med kallt vatten och sedan tillsätts mjölmixen. Inget knådande utan degen rörs ihop och får sedan stå i 8-10 timmar i rumstemperatur och jäsa. När degen jäst klart (tex över natten) klickas den ned i en brödform och får jäsa 30 minuter till innan de åker in i ugnen. Mixerna ger 7-8 portionsbröd. Jag testade även att klicka ut degen på bakplåtspapper och baka det utan form, vilket också går bra men eftersom degen är mycket lös ger det låga, platta bröd som i och för sig passar perfekt att använda som tex hamburgerbröd. Bröden som bakas i formen blir luftiga, mjuka och småsega inuti och med en knaprig skorpa. Som en liten bit av brödhimlen. Att de sedan höll sig saftiga och goda ett par dagar är nästan för bra för att vara sant.

10 kommentarer:

 1. De ser goda ut och vilken kul brödform. Kram

 2. Jag tillhör de där som inte kan baka bröd. Dessutom tycker jag att köpebröd ofta är godare än hembakat. Kanske en grej från min barndom. Min mamma bakade helt smaklöst bröd som var delvis döbakt och verkligen INTE gott. Hon är bra på mat annars men bröd och bullar bakar hon för kort tid så de blir helt vita. Urk!

  Men dina brön ser fina ut, hihi! Kram!

 3. Vilken kul idé! Ska kolla in hemsidan direkt, för jag är just nu inne i en massiv inte-köpa-bröd-period men tiden (och fantasin, jag gör alltid samma bröd!) tryter. Kram!

 4. Bara ääääslar nybakt bröd!!
  Men äter det inte så ofta, mest på helgerna :-)
  Kan man beställa det från dem då?
  Himal massa goda recept här som får läggas på denna veckan meny. För tänk, Anna har varit såååå trött och inte orkat göra matlista för denna veckan... Känns inge bra.
  Toig upp fläskfilé igår, får snurra runt här o se vad jag ska göra med den;-)
  Må så gott!
  Kram Anna

 5. Hm, tål att tänkas på. Fint vardagsalternativ när tiden inte finns, i alla fall! :)

 6. Mycket mycket bra idé! Faller mig i smaken. Men extra förtjust blev jag i formen du länkade till! DEN ska jag ha.

 7. Det ska jag kolla in, låter ju bra å gott.
  Kram

 8. En väldigt smart idé, perfekt när det bara är att hälla, blanda och sen baka ut- speciellt när det är utan konstigheter i blandningen. Det gillas!

 9. Vilken smart idé! Och jag gillade verkligen brödformarna :) Måste kika in detta!

 10. Det här måste jag absolut kolla upp :) Tack för tipset!

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.