Finfina fiskpaket

1/30/2013

Jag blev sugen på att göra allt-i-ett-knyten med fisk. Blir oftast att vi äter det när det finns spröda vårprimörer eller lägger dem på grillen under sommaren. Men det finns ju inget som hindrar att maten göms i foliepaket på vintern och lättkokta rotfrukter visade sig vara ett fint sällskap till laxen. Det blev en fräsch smak på paken av fänkål, senap och citron. Den kalla såsen lyfte allt ytterligare en liten aning till. Gott blev det!
Nu väntar soffhäng framför Mästerkockarna! Jag har ännu inte hunnit få någon favorit. Har ni? Däremot tycker jag Per Moberg blir aningen odrägligare för varje säsong. Måste han idiotförklara de stackarna? Frågan är bara vad jag ska plocka fram för något trevligt att mumsa på. Jag har testat killer cross idag (ja, passet heter så...), så jag tror det får bli något riktigt riktigt gott för jag lever ju i alla fall om jag säger så...


Foliepaket med finfin lax, 4 pers.
800 g skinnfri laxfilé, delad i 4 bitar
600 g potatis, skalad och skivad
400 g palsternacka, skalad och skivad
400 g morötter, skalade och skivade
2 rödlökar, i smala klyftor
1 fänkål, i smala klyftor
1 citron, skivad
salt och vitpeppar
2 msk grovkornig senap (min nya favorit är märket Grey Poupon)

Koka potatis, palsternacka och morötter lite mjuka, men inte helt klara. Slå av vattnet och låt dem ånga av. Smörj fyra ark med aluminiumfolie med smör och fördela rotfrukterna på dessa. Lägg på rödlök samt fänkål och sedan laxen överst. Salta, peppra och bredpå senapen. Fördela citronskivorna på fisken. Klicka eventuellt lite extra smör i paketen. Vik ihop dem till täta paket. Tillaga i ugnen i 20 minuter.

Kall senapssås
2 dl crème fraiche eller matyoghurt
1 dl majonäs
2 msk grovmalen senap
salt och vitpeppar

Blanda ihop alla ingredienserna till såsen och smaka av med salt och vitpeppar.

Milia bakar med Prick och Fläck

1/29/2013

Tack för alla grattisönskningar på Facebook igår! Ni som är nyfikna på kärleksmenyn får dock ge er till tåls lite... Idag bjuder jag, eller rättare sagt Milia på andra godsaker.
Milia läser (ja, inte själv...) och älskar böckerna om Prick och Fläck. Jag gillar också dessa figurer skarpt då böckerna är både roliga och pedagogiska. Vi har bland annat läst om när de har smussel och smask i soffan med en stor påse godis och allt roligt det går att göra med det. Så mycket att de fick tandtroll och blev tvungna att gå till tandläkaren. Det slumpade sig som så att detta var någon vecka innan Milia skulle dit och visa upp sina gaddar. Senast ut var boken när detta söta par degar och baka olika prickiga bollar och frallor. Längst bak i boken fanns även fanns recept på deras bullar och bollar. Då vi hade en högst sorgsen banan kvar på fruktfatet föll valet på chokladbollarna med smak av banan. Barnen ger dem full pott! Passade perfekt att packa ned i en burk och ta med till pulkabacken och njut av tillsammans med varm äppelmust.


Prickiga bananchokladbollar, ca 20 st
1 mogen banan
50 g smör
3 dl havregryn
½ dl strösocker
2 msk kakao
1 tsk vanilsocker
strösocker eller kokos att rulla bollarna i

Mosa ihop bananen med smöret. Blanda sedan ned resten av ingredienserna. Forma dem till små bollar och rulla dem i strösocker eller kokos medan de fortfarande är lite kladdiga. Förvara i kyl (eller frys) tills de ska ätas.




Prick och Fläck som degar. Det är så ful-söta!

Ratatouillesoppa med fetaost och limegremolata

1/27/2013

Jag är för det mesta emot skryt, men när det kommer till att maten blir galet lyckad är jag sällan blygsam. Det är riktigt trist att sitta ensam och glatt mumsa i sig och stöna av njutning, inte sant?! Jag testade att späda ratatouille (som i sig är galet gott) med vatten och tomatspad för att få en soppa. Den toppade jag sedan med smulad fetaost samt en gremolata gjord på lime istället för citron. Åh... så gott det blev! Denna månad är säsongens bästa lime hos Det gröna skafferiet och jag är som ni vet limetokig och älskar att ha det i allt från maträtter, såser, desserter till drinkar eller bara smaksätta vanligt vatten med. Dessutom tror jag att det är bra att limeboosta sig i dessa förkylningstider. Här är mitt bidrag till säsongens bästa - lim gremolata. Vill ni inte göra soppan testa i alla fall gremolatan och toppa något annan god maträtt med eller smaksätt köttbullar som sedan får koka i en tomatsås. Fisk och skaldjur blir extra gott om de kryddas med gremolata innan de steks eller grillas. Som vanligt är det bara fantasin som sätter gränser!



Limegremolata
1 dl finhackad bladpersilja (jag skulle kunna tänka mig att det är gott att byta ut denna mot koriander!)
1 lime, rivet skal och pressad saft
4 vitlöksklyftor, finhackade
2 msk olivolja

Blanda persilja (eller koriander) med limeskal och pressad saft samt vitlök och olivolja. Det är inte nödvändigt att använda olja, men jag tycker det ger både god smak och fin konsistens.


Ratatouillesoppa med fetaost och limegremolata, 4 pers.
1 gul lök, hackad
4 vitlöksklyftor, finhackade
1 aubergine, i mindre bitar
1 squash, i mindre bitar
1 röd paprika,  i mindre bitar
1 gul paprika, i mindre bitar
1 grön paprika,  i mindre bitar
2 burkar cocktailtomater
2 burkar vatten
2 tsk torkad timjan
2 lagerblad
1 ½-2 tsk salt
½ tsk svartpeppar

150-200 g fetaost
limegremolata (se ovan)

Stek gul lök och vitlök i en stor gryta tills de blivit lite glansiga. Tillsätt de andra grönsaksbitarna och låt även dem steka någon minut. Häll i cocktailtomaterna tillsammans med sitt spad, 2 burkar med vatten samt kryddorna. Låt soppan småkoka under lock i 15-20 munter. Smaka av.
Servera soppan i skålar och toppa den med smulad fetaost och limegremolata.


The Black Box

1/25/2013

Skulle du vilja vara med och välja ett vin som ska komma ut på bag-in-box? För första gången är detta möjligt! Ja, för denna box finns ännu inte på marknaden. Den 1 april lanseras The Black Box i Systembolagets beställningssortiment och innehållet i denna röstas fram av svenska folket tillsammans med en jury bestående av 8 stycken matbloggare där jag ingår. Spännande, eller hur?! Det finns tre olika viner med olika karaktär att välja mellan att lägga sin röst på. De tre vinerna är "the Social", "the Foodie" samt "the Cozy" och precis som namnen antyder är respektive vins karaktär anpassad efter stil och konsumtionstillfälle. Jag vet vilken typ jag är ;-) Vilken typ är du?

the black box
Gå nu in på The Black Box Facebooksida (via läsplatta eller dator) och rösta med er!
Där hittar ni också hela gänget i juryn, som kommer provsmaka de tre vinerna och sedan göra vårt val, men kom ihåg att det är svenska folkets röster som väger tyngst!
Det går att rösta fram till den 14 februari.


Nu är det bara en vecka kvar...

1/24/2013

Nästa vecka är det dags att plocka fram fjäderboan, damma av paljettkläderna, stryka till finaste skjortan och kanske rent av putsa upp dansskorna för då drar Sveriges största musiktävling igång. För inte tänker ni väl missa Melodifestivalen?! Jag har så länge jag kan minnas suttit bänkad framför festivalen varje år och tyckte det blev ännu roligare när den delades upp i flera deltävlingar. Musikstilarna är lika många och lika galna som klädvalen bland deltagarna, alltså mycket att njuta av och skratta åt. När barnen började intressera sig för festivalen blev det ett familjenöje där även den minst entusiastiske ryckts med. Men inte enbart på grund utav musiken utan för att Melodifestivalen även innebär att vi dukar upp mat som passar bra att avnjutas framför den, som olika tapas, tacofest, fonduemiddag eller som dessa asiatiska salladsknyten. Perfekt mat att plocka med framför första delfinalen!



Asiatiska salladsknyten, 4 pers.
500 g färs (använder du quorn så krydda lite extra)
1 tsk fisksås eller salt
2 morötter, fint tärnade
1 röd paprika, fint tärnad
1 gul lök, hackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 msk riven färsk ingefära
2 msk ketjap manis (söt soya)
2 msk valfri currypasta (jag gillar den röda bäst)
eventuellt lite vatten

Tillbehör:
1 isbergssalladshuvud eller salladskål
färsk chili, hackad
färsk koriander
strimlade sockerärtor
hackade cashewnötter
limeklyftor, för att pressa saften över
sweet chilisås
ev. kokta äggnudlar

Stek färsen i lite olja och krydda med fisksås/salt. Tillsätt morötter, paprika, gul lök samt vitlök och fräs en liten stund till. Tillsätt ingefära, ketjap manis och currypasta. Låt allt småputtra en liten stund. Plocka loss bladen från isbergssalladen (försök få dem hela) och skölj dem. Låt alla middagsgäster fylla salladsbladen med färs, toppa med tillbehören och ringla över sweet chilisås eller servera den i skålar att doppa knytena i. Det går även att servera kokta nudlar till färsen (i  knytena eller bredvid) och toppa med tillbehören, men personligen tycker jag att det är krispigheten från salladen gör rätten extra god.

 

Soppa i en termos

1/22/2013

Finns det något mer värmande än soppa? Jag tror inte att jag låter den svalna mindre än annan mat, men just soppa ger en skön varm känsla i hela kroppen. Perfekt utomhus när det är kallt för jag tycker att även om jag håller igång med olika aktiviteter så blir jag snabbt nedkyld så fort jag står still en liten stund. I helgen blev det en del både skid- och pulkaåkning och jag får motvilligt erkänna att jag är inte född till proffs i varken det först nämnda eller sistnämnda, men jag tycker att pulkaåkning är galet roligt. Det var ett och annat barn som tittade skeptiskt på mig när jag hoppade i en pulka aningen för liten för mig och for iväg. Nästa gång ni tänker ge er ut på vinteräventyr eller rent av skrämma slag på några barn i pulkabacken se till att packa ned en termos med en god soppa och ta med en påse med riven ost att toppa den med!



Köttfärssoppa med rotfrukter, 4 pers.
500 g köttfärs
2 gula lökar, hackade
2 vitlöksklyftor, pressade/rivna
1 l buljong
3 msk tomatpuré
1 msk paprikapulver
salt och svartpeppar
kanske lite chili
4 stora potatisar, skalade och tärnade
2 stora morötter, skalade och tärnade

riven parmesan eller tärnad halloumi

Stek färsen och den gula löken i lite olja i en stor gryta. Pressa i vitlök och tillsätt buljongen tillsammans med kryddorna. Koka upp och tillsätt sedan potatis- och morotsbitarna. Låt koka under lock i 15 minuter tills rotfrukterna är mjuka. Lägg antingen i tärnad halloumi som får bli varm i soppan eller toppa den vid servering med riven parmesan.
 

Gott bröd till vinterns soppor

1/20/2013

Hur mycket jag än svurit över den nya snön som kom och återigen dränkte vår trädgård, så får jag motvilligt erkänna att det är mysigt med vinter. Jag blir nästan lite hög av livet just nu. Det är minst sagt uppfriskande att vara ute och jag känner mig otroligt pigg för tillfället. Jag var inne i en sådan lång period med en trötthet som inte gick att sova bort och det kändes som jag aldrig skulle komma ur den.  Jag blev rent av hypokondrisk och trodde jag drabbats av allt möjligt hemskt. Nu är jag nästan rädd att säga högt att jag är i mitt esse för då lär jag väl ligga sjuk innan jag vet ordet av. Okej, det finns en del av mig som inte gillar kylan och det är min hy. Jag ser värre ut än en skiva småländskt isterband. Det gäller att inte sticka ut för mycket i  mellanmjökensland. Det går inte komma ifrån att det blir mycket värmande soppor och grytor just nu. Till dessa vill vi gärna ha ett gott bröd. Jag älskar de långjästa bröden och har experimenterat en del för jag ville göra ett lite grövre bröd. Inte helt lätt, men efter ett par bak blev det bra. Första gången bjöd jag brödet var till de ljuvliga musslorna.


Frölimpa
350 g kallt vatten
3 g färsk jäst
20 g honung
10 g salt
350 g vetemjöl special
50 g rågsikt
50 g rågmjöl
30 g sesamfrön
30 g solrosfrön
30 g linfrön

Lös jästen i vattnet och tillsätt sedan honung och salt. Blanda ned mjölet och rör ihop till en kletig deg. Täck bunken med plastfolie och låt jäsa i rumstemperatur i 8-10 timmar. Strö lite mjöl på en pappersklädd plåt och skrapa ut degen på den. Forma degen till ett avlångt bröd utan att knåda dem. Låt jäsa ytterligare 30 minuter. Sätt ugnen på 270° och sätt in en omöm plåt på nedersta falsen. Sätt in brödet i mitten på ugnen och lägg samtidigt ett par isbitar på den nedre plåten. Grädda i 10 minuter och sänk sedan temperatuten till 225° och grädda ytterligare i 30 minuter.

Slutet på Hot cooking med Mr Lobster och Mrs Crab i rollerna

1/19/2013

Som ni såg på Facebook igår njöt vi av skaldjur igår där Mr Lobster och Mrs Crab hade huvudrollerna. Jag köpte en hummer och en krabba nu eftersom jag inte åt någon till nyår och även om jag hade gjort det så brukar jag passa på när de rear ut skaldjur efter helgerna. Vi åt en enkel middag tillsammans med barnen, lurade dem att klockan var mycket mer och föste dem i säng. Nja, inte riktigt. Men när de (väl) hade kommit i säng mumsade jag och maken gratinerad hummer och krabba samt delade en flaska gula änkan. Vi firade inget särskillt, bara att vi älskar både skaldjur och bubbel. Lite firade vi kärleken, detta mirakel som Ranelid skulle ha sagt om han hade varit med. Det är en hel del pill att lyckas få ut så mycket som möjligt av köttet ur skaldjuren, i alla fall krabbans, men det är sååå värt besväret. Oftast brukar jag örtgratinera hummer, ungefär på samma vis som jag gratinerar musslor med i stort sett bara smör, vitlök och färska örtkryddor. Denna gång ville jag testa något annorlunda och fann ett passande recept hos Milla som jag bara gjorde en aning chilihetare, men annars följde. Och hummern blev helt galet god! Även den gratinerade krabban gillade vi skarpt som fick en lite het smak, men av cayennepeppar. Det gratinerade krabbköttet skulle jag kunna tänka mig att servera i små portionsformar tillsammans med ett gott bröd som förrätt. Nu åt vi båda dessa rätter med lite vitlöksbröd och bubbel som kvällsvickning bara för att vi är skaldjurstokar.


Chiligratinerad hummer, 2 förrätter
1 kokt hummer, delad på längden
1schalottenlökar, finhackad
½-1 valfri chili, finhackad (jag tog olika sorter)
½ dl crème fraiche
2 msk vitt vin
½ msk hummerfond
½ msk maizenamjöl
2 msk hackad persilja
1 dl riven ost

Sätt ugnen på 250°. Klyv hummern på längden genom att sätta knivspetsen mellan ögonen och dela kroppen mitt itu. Räta ut stjärten och klyv även den på mitten (på längden). Knäck klorna med en vanlig nötknäppare så att en sida blir hel. Ta ur köttet ur stjärt och klor. Ta bort magsäcken samt smutssträngen och släng. Skär köttet i små bitar.
Fräs lök och chili i lite smör. Tillsätt crème fraiche, vin, fond och kryddor. Låt puttra ett par minuter. Red med maizenaredning. Blanda i hummerkött och persilja. Fyll hummerskalen med stuvningen och strö över osten. Gratinera i 10 minuter.

Gratinerad krabba, 2-4 förrätter
1 kokta krabba
½ dl majonnäs
1 ½ tsk tomatpuré
1 tsk konjak
1 krm salt
1 nypa cayennepeppar
2 msk hackad färsk dill

Lägg krabban på ”mage” med bakdelen mot dig. Sätt in en knivspets i skarven mellan skalhalvorna och bänd upp. Bänd isär skalhalvorna med fingrarna och lossa dem från varandra. I övre skalhalvan sitter munnen. Tryck på nedåt på ovansidan av munnen, knäck loss munnen och ta bort. Ta loss kött och eventuell rom i övre skalhalvan och spara! Den övre skalhalvan passar bra att använda gratinera krabbköttet i. Ta bort de gråa gälarna som sitter på båda sidor av den undre skalhalvan. Bryt bort mundelar och magsäck från undre skalhalvan. Ta loss kött och rom i mitten på den undre skalhalvan och spara! Dela den undre skalhalvan mitt itu med hjälp av en kraftig kniv. Peta ut allt kött ur de undre skaldelarna med en spetsig kniv eller hummergaffel. Bryt loss klor och ben och dela dem i varje led, krossa klodelarna med en nötknäppare . och peta ut allt kött ur klor och ben.
Rör ihop romkaka och vitt krabbkött med övriga ingredienser. Smaka av med salt och peppar. Fyll krabbskalet med röran eller fördela i små portionsformar. Sätt in i övre delen av ugnen och gratinera i 5-10 minuter.

Enkel dessert - en bra start eller ett gott slut

1/18/2013

Vad säger ni, ska vi kicka igång helgen med en enkelt efterrätt som lätt går att svänga ihop? Jag älskar enkla desserter och varvar ofta smulade cookies med vaniljyoghurt (delikatess varianten) och bär i glas. brukar uppskattas av alla och barnen brukar tycka att det är roligt att fixa denna dessert och bjuda på. Här är en variant av den fast med bitar av sockerkaka i istället för kakbitar. Trifle går att göra på en mängd olika vis och detta är bara ett sätt. Bären kan vara hela och behöver inte nödvändigt sötas, men det är gott om de saftar av sig lite och på så sätt mjukar upp sockerkakan. Jag valde att droppa lite rom och apelsinlikör över kakan fast ska barnen äta efterrätten får ni byta ut den mot till exempelvis flädersaft. Istället för matyoghurt smaksatt med vanilj går det att använda mascarpone, vaniljkräm blandat med vispad grädde eller vaniljvisp. Ni tar vad ni ha hemma helt enkelt. Personligen tycker jag att det är godast om trifle serveras i portionsglas, men kan även läggas upp i snygga lager i en större skål.




Trifle, 4 pers.
150 g frysta hallon, tinade
150 g frysta blåbär, tinade
½ dl strösocker
1 citron, finrivet skal

200 g sockerkaka, skivad och i mindre bitar
1 msk Cointreau
1 msk ljus rom

3 dl matyoghurt
2 msk flytande honung
1 vaniljstång, fröna urskrapade
(alt. vaniljsås/visp)

1 dl hallon, halvtinade
2-3 passionsfrukter, urgöpta

Mosa ihop hallon, blåbär, socker och citronskal i en skål. Lägg ut sockerkaksbitarna på ett fat. Blanda cointreau och rom och droppa över kakbitarna. Blanda matyoghurt med honung och vaniljfrön. Eller vispa ihop hemgjord vaniljvisp, se länk ovan.
Lägg hälften av dem i fyra glas, ringla över hälften av bärsåsen och häften av yoghurten. Upprepa allt igen. Garnera med ett par hallon och passionsfrukt.
 

Julfest, men ingen julmat

1/16/2013

Idag ska jag på julfest. Jo, ni läste rätt. Vi brukar ha vår julfest med jobbet i januari. Varför göra som alla andra... Fast hela landstinget har fest i januari, för det är säkert rabatterade priser då och vi har ständigt sparbeting som sitter som ett envist tuggummi under skon. Det är spanskt tema på kvällen så det låter ju lovande. Jag tror jag ska ha min tomteröd klänning eller den julgransgröna bara för att det är julfest. Feliz navidad!
Men i bistron får ni inget spansk idag utan snarare svenska smaker. Hittade inspirationen i en bok från Allt om mat och något sånt här småknasigt måste bara testas. Vi tyckte rätten blev mycket god tillsammans med lite matyogurt. Den passar bäst som lunch eller om ni önskar en lättare middag.


Morotsgratäng med kyckling och senapssky, 4 pers.
600 g morötter, í tunna slantar
½ tsk salt
2 krm svartpeppar
2 dl grovriven parmesan
2 msk olivolja
färsk timjan, repad

600 g kycklingfilé
1 tsk salt
2 krm svartpeppar

2 dl vatten
2 msk grovkornig senap
½ msk fransk senap
1 hönsbuljongtärning

matyoghurt

Sätt ugnen på 225°. Lägg morotsskivorna i en ugnssäker form, salta och peppra. Tillsätt parmesan, timjan samt olja och blanda runt en liten aning. Tillaga mitt i ugnen i 20 minuter. Bryn kycklingfiléerna runt om i en stekpanna och krydda med salt och peppar. Ta upp filéerna och lägg dem på morotsbädden i ugnen. Tillaga allt ytterligare cirka 10 minuter tills kycklingfiléerna är färdiga. Slå vatten i stekpannan., tillsätt senapen och smula ner buljongtärningen. Sjud i ett par minuter. Häll skyn över kycklingen och gratängen vid servering och servera matyoghurt till.

Franskt i bistron

1/14/2013

Jag älskar temamiddagar av olika slag, oavsett om det är en hel middag med influenser från ett och samma land eller en viss provins eller rent av en färg eller ingrediens som är den röda tråden. Nu fick jag för någon vecka sedan för mig att jag skulle bjuda på franskt näst kommande helg när vi skulle ha middag hemma hos oss. Kruxet var bara att jag inte vet så mycket om fransk matlagning mer än att jag har gjort moules marinières, ratatouille och petit choux ett par gånger. Ja, och så älskar jag camembert och chèvre, men längre än så går inte mina kunskaper. Vill ni veta vad till slut bjöd på? Häng i så fall med! Kan tillägga att vi denna gång inte riktigt gick all in, även om Berra var bra sugen på att dra på sig en basker och en randig tröja, måla dit en låtsasmustasch och stå med en baguette under armen när gästerna dök upp.

Dukningen blev i enkel stil med kökshanddukar som tygservetter och rengjorda ostronskal som placeringskort (skrev med whiteboardpenna i dem). Eftersom jag inte kan någon franska tog jag hjälp av google translate till menyn därför får ni som är fransktalande får ha överseende!

Istället för en välkomstdrink drack vi bubbel något annat hade nästan varit otänkbart. Däremot inte champagne utan en crémant, Dopff Brut Cuvée Julien (7410), som de på Systembolaget rekommenderade till min tänka förrätt. Som tilltugg till bubblorna serverade jag krustader fyllda med gratinerad camembert, fikonmarmelad och fikon samt bitar av päron med Philadelphiaost (jag tog det istället för chèvre för barnens skull), päron och valnötter.





Poire au fromage de chèvre
1 stort moget päron (men inte för mjukt), skivat och delat i mindre bitar
50-75 g  chèvre (eller Philadelphiaost)
valnötskärnor
flytande honung
(ruccolan hade jag bara för att päronen skulle vara lättare att lyfta från fatet)

Bred lite ost på varje päron bit och stick i en tandpetare. Tryck fast en valnötssalva på varje bit. Ringla över honung.

Croustades au camembert
18 croustades (mini)
100 g camembert, kantskuren och delad i mindre bitar
½ dl fikonmarmelad
2 färska fikon, i smala klyftor

Sätt ugnen på 200°. Lägg en liten bit camembert i varje croustad. Sätt in i ugnen i ca 5 minuter så osten smälter. Toppa med en liten klick fikonmarmelad och en fikonklyfta.





Till förrätt ville jag bjuda på musslor, men inte vinkokta som vi brukar äta utan en variant som egentligen görs med äppelcider. Hos Pickipicki fann jag dock för en tid sedan en tvist på detta receptet med äppelmust och calvados som jag hade i minnet. Jag utgick ifrån det receptet och bara gjorde så att musslorna badade i lite mer sås. Mycket gott blev det! Ännu en gång fick jag bevisat att man inte ska räkna med att barnen inte äter allt då jag trodde att inget av barnen gillade musslor eftersom våra inte gör det, men så fel jag hade...

Det var till denna rätt Systembolaget rekommenderade det mousserade vinet ovan, vilket varken krockade eller gifte sig med musslorna. Men jag hade nog kunnat tänka mig ett ännu friskare vin.

Moules Normandes, 4 förrätter eller 2 pers.
1 nät musslor
1 schalottenlök, finhackad
100 g rökt sidfläsk, tärnat
1 stort syrligt äpple, tärnat
1 ½ dl äppelmust
1 ½ dl vispgrädde
½ dl calvados
1 knippe färsk persilja, hackad

Borsta musslorna under rinnande vatten med hjälp av en borste eller svamp. Fräs lök och fläsk i smör i en stor gryta utan att löken får färg utan bara blir glansig. Tillsätt äppelmust, grädde samt calvados och låt koka upp. Tillsätt äppelbitarna samt musslorna och koka under lock i 5-7 minuter tills musslorna öppnat sig. Vänd runt musslorna någon gånger under koket. Lägg upp musslorna tillsammans med spadet i skålar och strö över persilja. Servera tillsammans med färskt bröd.


Till varmrätt hade jag velat testa på att tillaga anka, confiterad anka närmare bestämt, men i min matbutik jag brukar handla i fann jag ingen anka så det blev till att tänka om. Jag valde istället göra en kombinerad kycklinggryta och ratatouille som blev mycket god, men jag råkade koka den aningen för länge så kycklingen föll isär mer än jag tänkt mig även om det inte påverkade smaken. Till grytan bjöd jag kokt ris och en sallad med ädelost och päron med en björnbärsdressing.
 
Poulet ratatouille, 6-8 pers.
800-900 g urbenade kycklinglår med skinn
100 g rökt sidfläsk, i tärningar
1 tsk salt
½ tsk svartpeppar
2 gula lökar, i tunna klyftor
3 vitlöksklyftor, finhackad
2 burkar hela tomater
1 burk vatten/kycklingbuljong
1 knippe färsk timjan
1 knippe färsk rosmarin
3 paprikor i olika färg, i mindre bitar
1 aubergine, i mindre bitar
1 squash, i mindre bitar
1 dl syltlök
färsk persilja

Bryn kycklingen runt om i lite olja i en stor gryta. Tillsätt fläsktärningarna och låt dem steka med. Krydda med salt och peppar. Lägg i lök och vitlök, stek ytterligare ett par minuter. Häll i de hela tomater tillsammans med sitt spad samt 1 burk med vatten och de färska örterna. Sätt på lock och låt puttra i 10 minuter. Lägg i grönsakerna, vänd runt  och koka grytan ytterligare 15-20 minuter. Tillsätt syltlök och lite av spadet i grytan. Tillsätt lite hackad persilja och smaka av grytan.
Servera tillsammans med ris, bröd, matyoghurt och sallad.

Päron- och ädelostsallad med björnbärsdressing, 6-8 pers.
100 g ruccola
2 päron, tärnade
2 små rödlökar, i smala klyftor
150 g ädelost
1 dl valnötter

Björnbärsdressing:
1 dl fryst björnbär
½ dl crema di balsamico
½ dl olivolja
½ tsk salt
½ tsk svartpeppar

Börja med dressingen. Blanda alla ingredienserna till dressingen och låt björnbären tina upp och safta av sig någon timme.
Blanda ruccola, päron, rödlök, smulad ädelost och valnötter på ett stort fat. Ringla över björnbärsdressingen.

Jag ville gärna bjuda på franskt vin även till varmrätten, men har inte så bra erfarenhet av röda franska viner som jag oftast tycker är för tunna i smaken. Kom gärna med tips på fylliga röda viner från Frankrike! Därför tog jag hjälp även här och Systembolaget rekommenderade Lirac Les Chenaies (2214) som passade mycket bra tillsammans med maten.



Desserten blev en minivariant av petit choux som jag fyllde med chokladmousse och serverade tillsammans med pistageglass (Sia). Milia hjälpte mig lägga upp och provsmakade då glassen som hon fullständigt dissade. Jag kan hålla med om att den hade lite speciell smak och jag hade nog inte tyckt om den för sig, men tillsammans med mina profiteroles passade den riktigt bra. Barnen fick därför dulce de lecheglass till, vilken de tyckte var så god att de skippade sina profiteroles. Så kan det gå...

Profiteroles (små petit choux), 24 st. ( eller 16 om du gör dem större)
50 g smör
2 dl vatten
2 dl vetemjöl
3 ägg

Sätt ugnen på 200°. Koka upp vatten och smör i en kastrull så att smöret smälter helt. Vispa i mjölet lite i taget och vispa tills smeten släpper bottnen. (Här är det lätt att tro att det är fel på smeten, men det är det inte, bara fortsätt vispa) Låt smeten svalna något och vispa ner ett ägg i taget. (Och nu börjar man fundera om det har gått helt åt skogen, men det har det inte) Vispa tills du har en smidig, slät smet (tar en liten stund). Spritsa eller klicka ut smeten på en pappersklädd plåt. Grädda mitt i ugnen 20-30 minuter (beroende på storlek) tills de blivit luftiga och fått fin färg. Öppna inte luckan under tiden! Låt dem svalna på galler.

(Skulle det vara så att du inte fyller alla utan får ett gäng över, testa att fylla dem med någon god skaldjursröra eller ädelostcreme - galet gott!)

Chokladmousse, räcker till att fylla en hel sats profiteroles
3 dl vispgrädde
1 ½ msk strösocker
2  äggulor
100 g mörk choklad

Vispa grädden tillsammans med socker till mjuka toppar. Smält chokladen i en skål över vattenbad.  Rör ner en äggula i taget i den smälta chokladen. Vänd ner chokladsmeten i den vispade grädden och rör till en slät mousse. Fyll en spriterpåse och ställ moussen kallt ett par timmar.
Klipp upp ett lock  i varje profiteroles och fyll dem med chokladmousse strax före serveringen. Smält lite mörk choklad och ringla över eller använd chokladsås. Servera tillsammans med pistageglass.

Efter middagen var vi mer än lovligt mätta och jag pustade ut och kände mig rätt nöjd med menyn. Vi spelade ett spel vi fick i present och testade hur gamla vi egentligen är. Det visade sig att jag bara är 32 och ett par månader, så där ser ni jag är inte så gammal som jag trott. Ingen fyrtioårskris i sikte här inte ;-)

Kycklingburgare med rökig limeaioli

1/12/2013

Det är helt galet hur mycket snö det kan komma på bara ett par timmar! Milia var helt lyrisk igår imorse när hon kikade ut och såg att det kommit ett par decimeter snö, slängde sig på golvet och visade hur det skulle se ut när hon gjorde snöänglar. Det är här skillnaden mellan barnen och oss vuxna kommer in. De var precis lika glada över snön när de kom hem åtta timmar senare och ännu mer snö fallit. Det tror jag inte de flesta vuxna var efter att ha skottat fram bilen eller pulsat igenom drivorna på väg hem. Själv steg jag upp efter nattjobb, tog en kopp kaffe och gick ut skottade upp vår trädgårdsgång. Kikade ner på vår igensnöade väg som går upp till vårt hus, vände om gick in, tog en kopp kaffe till och inväntade den slöslungekörande mannen. Jag ska nog kunna kompensera honom på något sätt ;-) Vem vet, det kan bli redan ikväll. Då verkar det som en fransk kock intar köket, så förhoppningsvis bjuds det på lite bubbel i väntan på maten. Får vi se vad det blir till middag. Sniglar kanske...

För er som är sugna på något annat än sniglar kommer här en smaskig burgare. Oavsett vad de görs på så är hemgjorda överlägset bäst. Ni får bortse från att min burgare ser ut som lutande tornet i Pisa eller kanske rent av är lite på snusen, för det är främst smaken som räknas inte sant. Passar fint precis när som om ni frågar mig.


Kycklingburgare med rökig limeaioli, 4 pers.
500 g benfritt kycklingkött (eller använd kycklingfärs)
1 tsk salt
½ tsk vitpeppar
1 ägg
ev. hackad chili eller sambal oelek
färsk koriander

Aioli:
2 äggulor
2 tsk vitvinsvinäger
2 tsk fransk senap
2 vitlöksklyftor, pressade/rivna
2 dl rapsolja
salt & vitpeppar
½ lime, pressad saft och lite rivet skal
1 tsk chipotle pasta

Dela kycklingen i mindre bitar och mixa den grovt. (Använd en maskin eller mixer som du vet att du säkert kan få ren). Krydda med salt och peppar och blanda med ägget. Smaksätt med gärna med lite hackad chili och koriander. Forma smeten till 4 stora burgare och stek dem i olja. Smeen blir ganska lös så se till att de fått fin yta innan du vänder dem, annars går de sönder. De sitter ihop fint när de väl är stekta.

Vispa ihop äggulor, vinäger, senap och vitlök. Tillsätt oljan, till en början droppvis och sedan i en jämn stråle, under kraftig vispning med stavmixer (eller vispa kraftigt för hand). Var noga med att majonnäsen tjocknar innan du har i mer olja. Smaka av med salt och vitpeppar. Smaksätt med limesaft, lite skal och chilipastan.
Servera burgarna tillsammans med skivor av stekt bacon, avokado, ananas, rödlök, sallad eller vad ni gillar och den goda aiolin.
 

Jag har fått sällskap

1/10/2013

För er som fick KalmarPosten i lådan idag eller rent av har läst den på nätet såg att jag har fått sällskap från och med i år. I förra numret dök Mattias Lennartsson upp och presenterade sig, det kan ni läsa om här. Han kommer ge oss dryckestips varannan vecka  både till den mat jag då bjuder på och lite andra bra tips på vad som smakar gott i glasen. Eftersom jag precis som många andra just nu är sugen på soppor av alla dess slag blir mitt första recept i år en italiensk vegetarisk soppa. Vill ni se vilka viner som kan passa bra ihop med soppan, kika in här så kan ni lättare läsa våra mat- och dryckeskrönikor. Mattias alkoholfria alternativ, det röda vinet Natureo, är en nyhet som fått gott omdöme från flera håll och som kan vara värd att testa.

Ni får receptet på soppan även här. En perfekt soppa som värmer gott i kylan och är mättande för er som behöver energi till skidåkning eller andra vinteraktiviteter. Det kanske rent av bara är att klara sig oskadd hem från jobbet för det kan vara trixigt bara det.



Ribollita, 4 pers.
1 gul lök, hackad
4 vitlöksklyftor, hackade
2 morötter, skivade
1 selleristjälk, i bitar
1 burk krossade tomater
torkad timjan
torkad oregano
100 g savoykål, grovt hackad
1 l grönsaksbuljong
1 burk cannellinibönor
salt & svartpeppar
1 nypa socker

4 skivor dagsgammal surdegsbröd
riven parmesanost
olivolja

Hetta upp olja i en stor gryta och fräs grönsakerna i några minuter. Häll i tomaterna, krydda med timjan och oregano och låt det sjuda utan lock i några minuter. Lägg i savoykålen och tillsätt buljongen. Låt det sjuda i en kvart till. Häll av spadet från bönorna och lägg i dem i soppan. Salta och peppra och tillsätt en nypa socker. Lägg en stor brödskiva i varje soppskål, fyll på med soppa och strö över rikligt med parmesanost avsluta med att ringla över lite olivolja precis innan servering.

En finfin firre

1/09/2013

När barnen blir så stora att de följer med kompisar hem och även tar med dem hem efter skolan kommer plötsligt maten under luppen minst sagt. Varje middag granskas noga innan den provsmakas, om den ens gör det. Eller som hos oss ibland under tvång. Ja, alla måste prova, även vuxna, men det är helt okej att inte tycka om all mat. Det hissas och dissas högt och tydligt, så det är ingen tvekan om maten gått hem eller inte. Dessutom kommer barnen hem och berättar smått lyriska över mat de ätit hos sina kompisar. Som Filippa (mamma till en klasskamrat till Lowe) som gör världens bästa hemgjorda pommes berättade Lowe och klappade mig lite på armen och såg ut som han tänkte "bli inte ledsen mamma, men det är så". Dagens recept kommer från just Filippa, men det var lite mellan tummen och pekfingret så jag är inte säker på att hon godkänner min variant. Vi tyckte det blev mycket gott i alla fall!



Filippas frasiga fisk, 4 pers.
600-800 g vit fisk (gärna tjockare filébitar), delad i portionsbitar
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
½ dl ströbröd
½ dl hackad persilja
½ dl olivolja
½ citron, pressad saft
2 vitlöksklyftor, hackade
ev. pinjenötter
ev. cocktailtomater

Citronsås
3 dl grädde
1 dl crème fraiche
2 kycklingbuljongtärningar
1 citron, pressad saft
1 msk torkad basilika
vitpeppar

Sötpotatispuré
2 stora sötpotatisar, skalade och tärnade
salt & svartpeppar
lite cayennepeppar
ev. lite vatten
tryffelolja

Sätt ugnen på 200°. Lägg fisken i en ugnsform och salta och peppra. Har ni cocktailtomater, lägg dem runt om fisken. Blanda ströbröd, persilja, olivolja, citronsaft och vitlökshacket till en bredbar konsistens. Bred röran över fiskbitarna. Sätt i ugnen i cirka 30 minuter. Innan det krispiga täcket får färg strör du över pinjenötter om ni vill ha det och låter dem få färg i 5 minuter.
Vänd runt sötpotatistärningarna i olja i en ugnsform och sätt in i ugnen i 20–25 minuter eller koka dem mjuka i vatten i en kastrull. Mixa tärningarna till en puré. Späd eventuellt med lite vatten. Krydda efter smak. Potatisens sötma kräver en hel del kryddor tycker jag. Ringla lite tryffelolja över purén vid servering.

Koka upp grädde, crème fraiche, buljongtärningar, citronsaft och basilika. Red eventuellt såsen om ni vill ha tjockare.
Servera fisken tillsammans med citronsåsen och pressad potatis eller som jag med sötpotatispuré. Hade jag haft haricots verts hemma hade jag haft det till för det passar bra till fisk tycker jag.

När solen inte vill skina får maten göra det

1/08/2013

Idag äntligen kunde jag kika på Mästerkockarna eftersom jag var upptagen med att arbeta igår kväll. Fast roligast är ändå när de gallrats ut en aning. Men så tuffa de är som ställer upp! Jag hade aldrig ens tänk tanken hur mycket jag än älskar att laga mat. En barsk blick från Per Moberg och jag hade sprungit ut... Ska bli kul att följa dem som kommer att gå vidare.

Och tänka sig här handlar det också om mat - igen. Det känns om jag riskerar att snöa in helt på soppor här hemma, men det passar så bra i detta dystra ruggiga väder. Testade att göra en slät soppa med smak (och färg!) av både pumpa och sötpotatis och serverade med en färsk getost och balsamvinäger, vilket gifte sig så fint. Jag testade även att äta soppan med philadelphiaost vilket inte heller var dumt. Jag tror att ni kan toppa soppan med vilken ost ni vill nästan eller varför inte lite knaperstekt bacon eller rester från en middag med pulled pork.


Pumpa- och sötpotatissoppa med getostcreme, 4 pers. (eller några fler om den serveras som förrätt)
1 gul lök, grovt hackad
4 vitlöksklyftor, rivna
2 msk riven färsk ingefära
2 butternutpumpor, utan skal och kärnor, tärnade
2 sötpotatisar, skalade och tärnade
2 vanliga potatisar, skalade och tärnade
2 msk grönsaksfond
8 dl vatten
salt & svartpeppar

200g färsk getost (bredbar) eller naturell cream cheese
crema di balsamico (ev. fikon)
rostade pumpa kärnor (rosta dem i torr panna tills de börjar poppa ut lite)

Fräs löken mjuk i lite olja. Riv i vitlöken samt ingefäran och låt det fräsa en liten stund. Tillsätt sedan pumpa, sötpotatis, potatis och fonden. Låt allt ångakoka under lock i 10 minuter. Slå över vattnet och låt koka i 10-15 minuter. Mixa soppan slät och späd med lite vatten om du tycker den blir för tjock. Smaka av med salt och svartpeppar. Häll upp den varma soppan i skålar, klicka i getostcremen, ringla crema di balsamico runt och toppa med de rostade pumpakärnorna. Servera tillsammans med ett gott bröd.

När vi smakade på en bit av texmex-himlen

1/07/2013

För någon vecka sedan fick vi en inbjudan till middag hos våra vänner Linn och Martin och i denna fanns vissa antydningar om att matresan skulle gå till Mexico med omnejd. Berra och jag som hade kläder kvar efter att vi varit på en maskerad för ett par år sedan, kunde helt enkelt inte låta bli att fullkomligt ryckas med och bestämde oss för att skoja lite med värdparet. Jag hade tonerna till Den onde den gode den fule i huvudet, vilket säger en hel del om känslan när vi knatade iväg.


Kvällen började med en vinprovning av fyra vita viner av samma druva, Chardonnay. Däremot hade förfrågan om viner från Mexico gett expediten på Systembolaget viss huvudbry, och de fick istället tips på fyra viner från Sydamerika, två från Argentina och två från Chile.

Vi fick systembolagets beskrivningar av vinernas färg, doft samt smak och skulle sedan försöka para ihop varje glas med den rätta beskrivningen. Dessutom skulle vi försöka gissa vinernas priser, tala om vilka maträtter (ex. fläsk, fisk osv) de passar ihop med, gissa vilket som inte var ekfatslagrat och berätta vilket vin vi tyckte var godast. Kan säga som så att smakerna gick en hel del isär. Jag tyckte allra bäst om Cameleon och Cono Sur som båda hade en mycket frisk smak.

Dessa var vinerna:
Catena, nr 6612, 119:-
Cameleon, nr 6031, 79:-
Indomita, nr 2079, 55:-
Cono Sur, nr 70733, 99:-

Tillsammans med vinet serverades små kex och en god röra med soltorkade tomater och vatten så klart, dock ingen spottkopp (sånt slöseri pysslar vi inte med).

Sedan styrde vi kosan norr ut igen mot vad som visade sig vara ett fantastiskt smakäventyr. Jag vet att flera av er testat min chili con carne med chipotlepasta och öl och gillat den. Då är detta en middag helt i eran smak! Jag lovar er att om ni någonsin tänker bjuda era vänner på en mexikansk kväll eller bara vill visa hur en riktig taco smakar, så har ni här recepten på succén. Recepten som kommer från boken Texmex från grunden är en bra riktlinje. Sedan gäller det att lägga till lite passion och kanske rent av läppja på en kall Corona under tiden ni pysslar om grytan och gör alla tillbehören för den rätta känslan.


Martin har länge gillat och läst Jonas Cramby (som skrivit boken), men efter att följt hans roadtrip genom Texas blivit ännu mer inspirerad.  Han hade ägnat nästan hela dagen åt att laga all mat och att koka en så fantastisk beef chili som smakade helt ljuvligt av rökig chili, med en lagom hetta och en så djup smak som gör att man vill stöna högt.

Beef chili taco, 4 pers.
1 torkad chipotlechili (rökt chili, oftast jalapeño)
1-2 torkade chilis, tex ancho (brukar vara nästan svarta torkade, heter poblano färsk)
1-2 dl vatten
1 kg högrev, tärnad
1 hel vitlök, finhackad
2-3 msk vetemjöl
1 msk chilipulver
2 tsk spiskummin
2 tsk torkad koriander
2 tsk torkad oregano
1 msk strösocker
salt och svartpeppar
1-2 färska chilis, finhackade
33 cl ljus öl
1 oxbuljongtärning

Ta bort skaften och kärna ur den torkade chilin. Täck dem med vatten och koka i 15 minuter. Stek köttet och vitlöken i omgångar så de får fin stekyta. Pudra över mjölet, de torkade kryddorna, sockret samt salt och peppar. Tillsätt den finhackade färska chilin och rör om.  Blixtmixa den kokta torkade chilin tillsammans med kokvattnet och häll över grytan. Fyll på med öl och buljong så det precis täcker. Låt grytan stå och småputtra med lock i minst 2 timmar eller tills köttet är trådigt och fint.
 



Martin hade dessutom kokat en egen salsa som hade en bra hetta och smak av chili och koriander. Berra som är tokig i heta såser hade nog kunna äta den med sked direkt ur burken om vi inte haft ögonen på honom. I bakgrunden ses även inlagd rödlök, som måste var ett av de bästa tillbehören - till allt!

Salsa roja, 4 pers.
1 gul lök, klyftad
4 tomater, klyftade
6 vitlöksklyftor
4 torkade chilis, tex ancho eller guajillo (har lite söt smak), utan stjälk och urkärnade
1-2 dl kycklingbuljong
½ kruka koriander
salt

Lägg den klyftade gula löken i en gryta tillsammans med tomatklyftorna, vitlöken och den urkärnade torkade chilin och slå över buljong så att det precis täcker. Koka i 15 minuter och låt sedan svalna. Mixa allt tillsammans med koriandern och passera genom en sil så att skalen och kärnorna försvinner. Salta och smaka av.

Inlagd rödlök, 4 pers.
2 rödlökar, tunt skivade
2 dl vitvinsvinäger
½ dl strösocker
1 msk salt
1 lagerblad
½-1 chili, tex habanero
ev. 1 msk rödbetslag (från inlagda rödbetor) för att ge mer intensiv röd färg

Blanda vinäger, socker, salt, lagerblad samt chili i en kastrull och låt koka upp. Lägg sedan i löken och sjud i 30 sekunder. Låt kallna och häll över allt i en burk tillsammans med chilin. Låt stå 6-8 timmar i kylskåp tills löken långsamt ändrat färg från rödvit till vackert ljusrosa. Håller ett par dagar i kylskåp.


Vi fick även en söt och fräsch mangosalsa som även den hade en aning chilihetta och smak av koriander. Som ni kanske märker kan vara bra att läsa recepten ordentligt innan ni sätter igång så ni laddar upp med tillräckligt med chili och andra kryddor.

Mangosalsa, 4 pers.
2 mogna mango, skalade och fint tärnade
½ rödlök, finhackad
½ kruka koriander, finhackad
1-2 msk pressad limejuice
½-1 färsk habanero, urkärnad och finhackad (ta det lugnt med chilin då den är stark!)
½ tsk salt

Blanda samman alla ingredienser i en skål och servera mangosalsan kall.

Jag brukar aldrig använda handskar när jag hackar chili, men det kan vara ett bra tips eller var försiktiga när ni hackar de färska frukterna, särskilt de starkare sorterna. Jag vet av egen erfarenhet att det kan svida bra i flera timmar på känsliga ställen som man råkat ta på efter chilihackande...


Självklart bjöds det även på guacamole och riktig sådan där avokado mosas grovt och fortfarande smakar avokado, men med en fräsch smak av lime och lätt hetta från chili.

Chunky guacamole, 4 pers.
8 avokado, urkärnade och skalade
4 msk pressad lime
2 tsk salt
4-6 vitlöksklyftor, finhackade
½ kruka koriander, finhackad
4 färska chilis, tex jalapeños eller spansk peppar, finhackade

Klubba avokadon i en mortel, mixa den inte! Tillsätt lime, salt, vitlök, koriander samt chili och rör om. Smaka av. Om du är osäker på hur mycket det ska vara av allt så tänk att chilins heta smak ska vara i balans med limens syrlighet och saltets sälta.




Det är här, en stund efter denna bild är tagen som vi började ge ifrån oss små stön av njutning. Ni vet när alla smakerna gifter sig i munnen och man blir härligt påmind om hur underbart gott mat kan smaka. För låt er inte ens för en sekund luras av att det ser ut att vara en vanlig taco som ni tror att ni har ätit. Det är som att jämföra kolsyrat vatten och champagne ungefär. Vi åt oss helt tokmätta, för det fanns inget annat alternativ.
Jag lyckades dessutom på något vis lura Martin till att ta fram Tequila och bjuda på tillsammans med lime och salt. Jag tillhör dem som tycker det är gott på riktigt, men det är allt annat än bra att dricka... Tequilan visade sig dock passa fint till mangosalsan.




Medan killarna dukade av sjönk vi tjejer ned i soffan och inväntade desserten, som var vaniljglass med dulce de leche och rostad kokos. De kokade den kondenserade mjölken i en gryta med vatten, men hade burken stående upprätt och hade gjort ett par hål i toppen på den. Därför var grytan endast till hälften fylld med vatten. Såg smidigare ut än på det viset jag brukar koka den). Mjölken kokade i ca 2 timmar och var som tunnare kolasås. Så ljuvligt gott!


Martin som är precis som jag glad i att blanda drinkar bjöd på klassiska Margaritas i glas med saltade kanter. Ni som känner mig vet att jag har en förkärlek till limefriska drinkar och Margarita tillhör en av favoriterna. Drinken blev ett gott och fint slut på en toppenkväll. Som jag sa, det här gör vi gärna om ;-)

Margarita, 1 drink
4 cl Tequila
2 cl Cointreau
2 cl pressad lime
socker
salt

Den snyggaste saltranden får du genom att gnida toppen av glasets utsida med en citronskiva och sedan vända glaset upp-och-ned och strö på salt. Eller så gnider du kanten med en limeklyfta och doppar glaset i salt.
Skaka Tequila, Cointreau, socker och limejuice tillsammans med is. Sila upp i glasen med saltad kant.