Asiatisk nudelsallad med sesampanerad lax

6/30/2014

Då har vi lagt en veckas semester bakom oss. Det är alltid blandade känslor kring de där fyra heliga veckorna där det känns som vädret avgör allt. Jag tillhör dem som får ångest när jag kommit halvvägs och borde dela upp min semester, men nu gick inte det i år. Med barn kan det dessutom vara så att man efter bara ett par dagar är sugen på att avskaffa hela sommarlovet eftersom de bråkar så nästan håret ryker. Vi har dock lyckats sära på dem en del och hittat på en massa skoj (trots en hel del regn). Det har varit en social vecka med sponta middagar både borta och hemma hos oss. Det känns som att det alltid är lättare att bjuda hem vänner med kort varsel på sommaren, även om inte alla gått på semester. Mycket grillad mat blir det, men även en del annan fräsch mat som denna ljuvliga nudelsallad med asiatiska smaker. Inspirationen kommer från Coops senaste receptfolder och passade oss perfekt. Under fliken asiatiskt hittar ni ett par andra liknande sallader med strimlade grönsaker och/eller med nudlar som kan passa bra i sommar.



Asiatisk nudelsallad med sesampanerad lax, 4 pers.
600 g laxfilé
2 tsk flingsalt
1 krm vitpeppar
1 dl sesamfrön

½ litet vitkålshuvud eller spetskål, tunt strimlat
2 morötter, tunt strimlade
100 sockerärtor, strimlade
1 lime, rivet skal och pressad saft
½ dl sweet chilisås
1 msk fisksås

250 g äggnudlar
1-2 msk sesamolja

1 kruka koriander
2 dl cashewnötter eller jordnötter, hackade
1-2 röda chili, finhackade
10-12 rädisor, tunt skivade
limeklyftor
extra sweet chilisås

Blanda vitkål, morot, sockerärtor med limeskal, limesaft, sweet chilisås och fisksås. Låt grönsakerna få marinera en stund i dressingen. Koka nudlarna enligt anvisningen på förpackningen, slå av vattnet och blanda dem med sesamolja.
Salta och peppra laxen och vänd runt i sesamfrön. Hetta upp olja i en stekpanna och stek laxkuberna på hög värme runt om så att de får en knaprig yta. De behöver inte vara genomstekta.
Fördela nudlar, de marinerade grönsakerna och laxen på fyra tallrikar.  Garnera med koriander, hackade nötter, chili, rädisor och limeklyftor. Bjud eventuellt extra sweet chilisås till.

5 kommentarer:

  1. Syskonkärlek, härlig är den! :)
    Sallader som denna gillar vi skarpt, säkert föga överraskande. Vi som i vanliga fall är så duktiga på att planera våra veckomenyer är alltid lika dåliga på det ju närmare semestern vi kommer. Denna sista arbetsveckan är det helt tomt på svarta tavlan, förutom på torsdag då det ska firas semesterstart!

    Kram på dej och fortsatt skön semester!

  2. HÖÖÖÖG igenkänningsfaktor vad gäller syskonen :) Våra barn är väl precis lika gamla. 9 och 6 i år! Bella ser fram emot att börja skolan till hösten! Din mat gahhhh remsan gahhhh vill ha nuuuuuuu :) kram Sofia

  3. Asiatiskt HELT i min smak! Vill ha och ser fram emot semestern om några dagar då jag förhoppningsvis hinner laga.

  4. Jag är nästintill helt obebrydd när det kommer till vädret, för jag är mest glad för att vara ledig och slippa jobbet, haha! Har dessutom kommit på att det är så gött att slippa den här DETMÅSTEVARAFINTVÄDER-pressen som många antagligen känner. Måste vara hopplöst jobbigt en sommar när det regnar mycket!

  5. Mums!

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.