I ett av de två små köken

9/27/2014

När jag var i Stockholm förra helgen så passade jag även på att hälsa på Lotta i ett av hennes Två små kök. Jag är en riktig fena på att bjuda hem mig själv till andra. - Hej, jag kommer till Stockholm den dagen, när kan vi ses? Det fina i det hela var att även Kim for ända från Göteborg och hakade på hem till Lotta. Menyn var till viss del förut bestämd och finslipades på plats. Ja, ni kan ju själva tänka er hur det är när tre matbloggare ska kocka i samma kök. Då följs inga recept. Jo, för vi hade i alla fall ett recept. Som vi inte följde... Men jag tror att jag kommer ihåg allt vi på en höft hade i och ger er den versionen. Chili med tillbehör coming up!

Vi började med att göra quesadillas med libabröd (istället för vetetortilla) som vi fyllde med hackad inlagd jalapeño och ost. Jag passade på att köpa hem tre påsar med libabröd när vi shoppade, för det har jag inte hittat här i Kalmar. Brödet är så gott tillsammans med kryddiga grytor, meze och annat ni brukar bryta bröd i bitar och äta tillsammans med maten. De fyllda bröden stekte vi sedan i en grillpanna och de blir lite frasigare än vanliga quesadillas. Bröden doppade vi i en chimichurri Lotta hade fått och guacamole. Här hade vi en diskussion huruvida man förhöjer smaken på en guacamole med salsa eller om det är tvärtom. Jag tycker båda sorterna är goda, men eftersom jag älskar avokado för just sin specifika avokadosmak tycker jag det är lite synd att avokadosmaken kommer lite i skymundan när salsa blandas ned. Man smaken är som alltid - delad.

Jag tjatade (även om de andra inte var direkt svårövertalade) att vi skulle ha pimiento de padrón. Tyvärr var de små paprikorna allihop lite mesiga i smaken. Annars brukar det vara som med sivripaprika, att när man minst anar det dyker det upp en het rackare. Lite som rysk roulett. Detta en av de bästa tapas jag vet! Och gör den ibland med jalapeños istället för aningen mer hetta.

Under tiden vi fixade tillbehör gjorde vi ordningen en chili som fick puttra medan vi tjattrade värre än Piff och Puff där i Lottas käk. Om mat, kärlek, livet, bloggande, resor, ålderskris, äventyr, jobb... allt!


Chili con carne med choklad, 6 pers
800 g högrev, skuret i tärningar
1 ½ tsk salt
½ tsk svartpeppar
1 tsk spiskummin
1 gul lök, hackad
3 vitlöksklyftor  finhackade
1 färsk chili, hackad
1 torkad chili, snittad på längden
1 flaska öl
5 dl vatten
0,5 dl koncentrerad oxfond
2 tomater, tärnade
25 g mörk choklad
1 msk jordnötssmör
1 pkt/burk kokta bönor
Färsk koriander

Stek lök och vitlök i en stor gryta. Bryn köttet runt om i omgångar och lägg över i grytan. Låt chilin steka med en liten stund och slå sedan över öl, vatten och fond. Låt grytan puttra under lock i minst 2 timmar. Ta av locket och tillsätt de hackade tomaterna och ta upp den torkade chilin. Låt chilin puttra utan lock en stund till, gärna 1 timme så den kokar ihop och köttet blir mört. Tillsätt mörk choklad samt jordnötssmör och smaka av grytan. Vänd ned de kokta bönorna och strö över koriander före servering.
b
Alla quesadillas-bitarna hade vi mumsat i oss när maten kom på bordet och bröt istället (ofyllda) libabröd i bitar för att skopa upp chilin med.  Ut över bröden hade vi även lite grönsaker, lime, ugnsrostade potatistärningar (ej med på bild), chimichurri, guacamole och gräddfil som tillbehör.

Någon efterrätt orkade ingen av oss med, men vi var långt i från mätta på varandra så det blev ytterligare ett par timmars småprat hemma hos Lotta och så dammade vi av en och annan gammal låt och blev härligt nostalgiska.

Tack finaste Lotta och Kim för en härlig dag med många skratt! Många gamla låtar kommer få mig att le och tänka på er...



8 kommentarer:

  1. Så jäkla fint var det! Och kul! Mer sånt här.
    Stor kram!

  2. Vad säger man? Världsklass!!! Grymt impad över att du kommer ihåg "receptet" så pass bra. Bästa kryddan var kärlek! Hoppas vi ses snart igen. Du är ALLTID välkommen! Just ja. En sak till. "I'm movin' on" 😉. Puss & kram

  3. Men alltså vilken dag och kväll och mat! Ser supergott ut!

    Kram kram

  4. Vad kul att laga mat tillsammans och umgås:)

  5. Vilket härligt inlägg, glädjen lyser verkligen rakt igenom! Förstår absolut att n hade en hel del att avhandla i det lilla köket:)
    Kramar

  6. Men jag, jag blev alltså tvungen att jobba!! Buhuuuuu!

  7. Underbart att läsa och se hur mysigt ni hade det! Kram.

  8. Ja, det är så kul att träffas IRL och det märks också hur mycket man lär känna varandra genom bloggarna. Det trodde inte jag första gången jag träffade ett par av de andra bloggarna, men det kändes som vi verkligen kände varandra.

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.