Grillad hel fisk

9/02/2014

Pernilla undrade hur alla andra bloggare med barn har tid att blogga. Det frågar jag mig också... När höstterminen drog igång så började ju även en massa andra aktiviteter igen. Och det blir inte riktigt bloggandet jag prioriterar. Hårddisken fylls hela tiden med nya matbilder, men de flesta fastnar där och kommer aldrig längre. Passionen att laga mat och experimentera är fortfarande lika stor, men jag får lov att anställa en sekreterare som hjälper jag att få till blogginläggen. Innan någon svarar på den annonsen (var kanske aningen snålt att bara erbjuda mat i lön...) så får jag själv lägga upp lite bilder från i somras så åtminstone ett par bilder får chansen att komma upp på bloggen.

Jag har en övertygelse att många fler skulle gilla fisk om de bara testade att äta färsk fisk. Några säger då att det är dyrt med färsk fisk och det är många gånger sant, för att köpa färska filéer kostar lite mer än de frysta. Däremot brukar hela fiskar kosta mindre. Be dem i fiskdisken att rensa fisken, men annars låta den vara hel. Hel fisk fungerar lika bra att fylla och tillaga i ugnen som på grillen. Har du inget halster så lägg fisken på en bit aluminiumfolie om du väljer att grilla den.

På denna bilden är det makrillar som jag kryddat rikligt med salt samt vitpeppar och sedan fyllt med koriander, salladslök, lime och chili. För att grillsmaken skulle nå djupare in i fisken snittade jag fiskarnas skinn, men någon hade slipat knivarna och jacken blev lite väl djupa. Penslade dem med en blandning av olivolja och pressad lime.

Samtidigt som fisken blev klar grillade vi skivad sötpotatis. Potatisen blir extra god med en knaprig grillad yta och med bara lite flingsalt på, men är även god att krydda med chilipulver eller paprikapulver. Jag vill gärna ha kryddig sötpotatis eftersom den är precis som namnet säger söt och får inte vara för mesig i mitt tycke. Jag hade även gjort en salsa med ananas, nektariner, salladslök, chili, lite lime och färsk koriander som vi åt tillsammans med den grillade fisken och sötpotatisskivorna.Här är en annan bild från i somras när vi grillade hel röding. Även den kryddades med salt och vitpeppar, men fylldes istället med stora dillvippor och citron. Till den åt vi kokt nypotatis, grönsaker och en kall citron- och dillsås.

Så här enkelt är det! Krydda, fyll fisken med godsaker och skjuts in i ugnen (eller på grillen)! Den är klar på 15-20 minuter. Ska ni grilla i skogen så förbered fisken hemma och slå in den i ett stort foliepaket med ett gäng grönsaker runt den. Allt ni behöver ha med är sedan varsin gaffel så kan ni äta direkt ur foliepaketet.

6 kommentarer:

 1. Helgrillad fisk är toppen! Känns så lyxigt utländskt på något sätt. Kanske eftersom man åt det första gångerna någonstans vid Medelhavet...

 2. Läckert!

 3. Jag äter ju inte fisk men dina bilder är så fina att jag liksom nästan hade kunnat tänka mig att prova! Speciellt varianten som är fullproppad med citron, mmm. Kram!

 4. Vilken härlig sommarmat. Hel fisk köper jag sällan eller aldrig. Latmasken! Även bloggandet ligger lågt på priolistan. Känns som instagram blivit en miniblog.

 5. Vilka vackra fiskbilder!
  Mer fisk åt folket (säger hon från öa)!
  Kram.

 6. Ja, vi är totalt sålda på hel fisk, grillad eller tillagad i ugnen. Och hade vi inte varit det så hade vi garanterat blivit efter att ha sett dina fina bilder!
  Bilder på lager har vi också i datorn, men det är ju det där som du skriver med tiden - den räcker ju inte alltid tid. Speciellt inte på sommaren och när sommaren är så otroligt fin som denna har varit. Men det är väl ändå också lite tur att vi prioriterar att vara ute och njuta än att sitta vid en dator:)

  Kram på dej

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.