Lite av havets alla godsaker

4/12/2013

Idag regnar det och jag är så glad för detta. Knäppt inte sant? Men gissa vad som händer då, jo den sista snön smälter! Åååh, snart är det barmark i trädgården och vårblommorna kan explodera fritt i gräsmattan. Det är fint det!

Något annat som är fint är dessa små läckerheter från havet. Det här är förra lördagens mysmat som jag inte lyckats få upp på bloggen förrän nu. Det är inte alltid de har hjärtmusslor i min fiskdisk så jag tänkte att det gäller att passa på. Jag har aldrig själv tillagat dessa musslor och de visade sig behöva lite andra förberedelser än blåmusslor. Dessa behövde inte skrubbas rena, men däremot tömmas på en hel del sand. Ingen vill äta en middag när det krasar mellan tänderna, hua! När de väl är sandfria har ni ett gäng ljuvligt goda musslor. Jag har sett Jamie Oliver i ett av sina reseprogram bjuda ett par italienare på dessa musslor blandade med spagetti (spagetti vongole) och det är ett alternativ om ni vill ha en mer komplett måltid. Personligen älskar jag att bara äta musslor som de är tillsammans med sitt goda spad.


Hjärtmusslor med vitt vin och chili, 2 pers. eller 4 förrätter
1 kg (1 nät) hjärtmusslor (eller blåmusslor)
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 schalottenlökar, finhackade
1 röd paprika, finhackad
1 röd chili, finhackad
1 tomat, tärnad
1 ½ dl torrt vitt vin
salt &svartpeppar
hackad bladpersilja

Släng de musslor som är trasiga och de som inte stänger sig när du knackar dem lätt mot diskbänken. Hjärtmusslorna odlas ofta i sand och är då fulla med sand och därför är det viktigt att förbereda musslorna för att bli av med denna. Lägg musslorna i välsaltat vatten i 30 minuter, lika salt som västkustvatten, då spottar de ut sanden. Häll av saltvattnet och spola musslorna under kallt vatten och kasta bort alla musslor som är öppna eller trasiga. 
Fräs vitlök och lök i olja i en gryta någon minut. Tillsätt paprika, chili och tomat. Häll på vinet och krydda med salt och peppar. Låt koka 5 minuter, lägg sedan i musslorna och sätt på locket. Låt musslorna sjuda i 5 minuter, tills de öppnat sig. Släng bort de musslor som inte har öppnat sig. Klipp över persilja och servera musslorna med skyn och ett gott bröd.

Till musslorna testade vi ett vitt mousserande vin vi inte druckit förut, Cloudy Bay Pelorus (7894). Ett riktigt bra bubbel!

9 kommentarer:

 1. GOTT! Frågan är vad jag kan hitta sådana musslor? Men på västkusten borde det väl finnas, annars får jag ut och dyka lite. Bor ju granne med havet. Mmm, varmt och skönt i havet nu kan tänkas...

  Ha en bra helg!

  Kram kram

 2. Ser härligt ut. Har själv gjort blåmusslor. De behöver man inte slänga om de stämger sog när man knackar med de i bänken. Är det inte samma m hjärtmusslor?

  Kram och tack för tipset :-)

 3. Jo, förlåt missade det :-)

 4. Skönt att sista snön försvinner nu... vi har haft bart ett tag men det är bara värmen som måste infinna sig nu. För solen har visat sig i många många dagar nu.

  Så söta dessa hjärtmusslor var... har nog inte sett sådana tidigare.

  PS. Det där med fotokursen låter spännande (inte för att du behöver förbättra dina bilder..) och att jobba 50% men få 100% lön låter som en kanondeal! ;) Kram!

 5. Spännande med en annan sorts musslor, blåmusslor har man ju änna testat några gånger nu. Ska hålla mina tentakler ute efter hjärtmusslor i min fiskdisk!

 6. Jag har faktiskt aldrig lagat musslor... Varit nära flera gånger men dragit mig ut;) ska testa nån gång!
  Ha en fin helg
  Kram från Victoria på www.victoriasprovkök.se

 7. Men det är ju som man brukar säga, inget ont utan det har något gott med sig:) Hoppas er snö är borta nu!
  Hjärtmusslor vill vi så gärna prova, men nu ska snart vår favoritbil (fiskevarianten) stänga så de lär väl inte utöka sitt sortiment. Håller tummarna för att det kommer en ny bil med bättre urval!

  Bubbeltips, vi tackar för det!

 8. Både vackra och goda är de, de små söta hjärtmusslorna. Blåmusslor är kanske oftast mer prisvärda, men variation förnöjer!

  Tänker fröken Dill

 9. Jag, liksom du, älskar musslor! Men efter att de kokts behöver man faktiskt inte slänga de som inte öppnar sig, de går att äta ändå. Var stor debatt om det för något år sedan och jag har gjort min egen empiriska undersökning, så det går bra. :)

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.