Ännu mer vegetariskt

8/22/2013

Ja, nu slumpade det sig så att det blev vegetariskt idag också. Kanske beror det på att jag är helt upp över öronen förälskad i alla vackra grönsaker just nu. Nästan så Berra börjar blänga surt på grönsakshandlaren snart...
Soppa kanske inte riktigt ännu hör årstiden till även om vissa dagar har känt aningen höstiga. Men nu finns det ju soppor och det finns soppor. Grön ärtsoppa är en sådan soppa som går att njuta av oavsett tid på året. Detsamma gäller för jordärtskockssoppa, så det har jag också köpt på mig ett gäng. Soppa är inte bara gott utan även oftast mycket enkel mat och mättar mer än man tror. Så var så goda - en riktigt fin gröning!


Grön ärtsoppa, 4 pers.
600 g frysta ärtor
1 gul lök, hackad
2 vitlöksklyftor, hackade
7 dl grönsaksbuljong
2 dl crème fraiche
1 krm salt
1 krm svartpeppar

1 knippe grön sparris
200 g halloumi, tärnad
färsk timjan

Fräs löken i lite smör. Lägg i de frysta ärtorna och häll på buljongen. Låt soppan koka upp och sedan sjuda under lock i 5 minuter. Mixa soppan slät och tillsätt matyoghurt. Smaka av med salt och peppar och låt soppan bli varm igen. Stek under tiden halloumi och koka sparrisen i 1 minut. Servera soppan i skålar och toppa med halloumi, sparris och timjan.

12 kommentarer:

 1. Vilken mumsig soppa! En välkomstmiddag till hösten :) Nog för att jag älskar sommaren men hösten har verkligen sina fördelar och mysiga kvällar. Gottigottgott!

 2. Smaskens! Och halloumi är ju perfekt alternativ till kött! :)
  ha en topprn fredag!
  Kramar!
  //Lana

 3. Soppan ser galet läcker ut! Jag har faktiskt spikat en grön ärtsoppa med prästost som jag ska göra till helgens kräftskiva - som en liten förrätt i glas. Så där är vi på samma våglängd :-)

  Kram och trevlig helg!

 4. Soppa är så gott! Jag ska köpa Monika Ahlbergs nya soppbok när den kommer ut i september. Jag behöver lite inspiration när det gäller just soppa.

  Just ärtsoppa är något av en favorit och jordärtskockssoppa ska vi inte prata om. Bra nu när knölarna är lite större och inte så svårskalade! Kram!!!

 5. ser väldigt gott ut
  man ska ta tillvara på säsongens grönsaker...
  trevlig fredag

 6. Visst är det galet hur lite som behövs mer än buljong för att man ska bli mätt på soppa? Hälften så mycket "riktig" mat som behövs annars, max! Soppa är nice!

 7. Den här soppan bara älskar jag! Kommer att göra den inom kort :) Soppa gillas nu när hösten är i antågande men nej, några dagar till är det varmt och skönt ute och vi ska njuta för fullt! Kram.

 8. den var mycket god

 9. Sopptider är det nästan så man längtar lite efter nu, fast vi nästan skäms för att säga det:)
  Grön ärtsoppa har vi testat med glatt utfall, nästa gång tänkte vi testa med bubbel i, det kan ju inte bli mer än gott.

 10. Anonym, vad kul att du tyckte det!

 11. Yvonne U sa...

  Fantastisk god soppa! Ska servera den med nybakade bagels!

 12. Ja, visst är den! Enkel och god.

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.