Årets kräftskiva

8/18/2013

I fredags hade vi en mer riktig kräftskiva än de där minivarianterna när vi har mumsat i oss kräftor bara familjen. Och är det kräftskiva så är det, då följer hela paketet med dess traditioner med. Pappa hade fixat lyktor, glada solar och girlanger som Berra och han dekorerade altanen med. Lillasyster och jag styrde i köket och fixade alla tillbehör som vi skulle ha till kräftorna. Lite fick vi tänka till då ett par äter enligt lchf och någon inte tål gluten, men dessa går rätt bra ihop och så här blev det.
Psst... Alla gästerna smaskade glatt i sig av all maten...

En kräftskiva utan Västerbottenostpaj är ingen riktig kräftskiva säger min man och han litar jag blint på så jag testade att göra en paj utan mjöl i skalet som blev riktigt god. Jag trodde aldrig min man skulle säga det för han tycker den Västerbottenostpaj jag brukar göra är den bästa, men denna slog till och med den.

Mjölfri/glutenfri Västerbottenostpaj, 1 stor paj
Pajskal:
3 dl mandelmjöl
½ dl skalade sesamfrön
1 msk fiberhust
1 tsk salt
40 g smör
1 ägg

Fyllning:
300 g riven Västerbottenost
4 ägg
1 ½ dl vispgrädde
2 krm salt
1 ½ krm svartpeppar

Mixa först mandelmjöl och sesamfrön i en blender eller köksmaskin och tillsätt sedan resten av ingredienserna och mixa till en deg. Tryck ut degen i en pajform, nagga botten och ställ i kylen i 30 minuter. Sätt ugnen på 175°. Förgrädda pajskalet i 10 minuter.
Höj ugnsvärmen till 225°. Blanda ihop Västerbottenost, ägg, grädde och kryddor. Häll i pajskalet och grädda ytterligare 20 minuter. Låt svalna något, eller gör den dagen innan och värm den vid servering.

Mixa mandelmjöl och sesamfrön i blender/mixer och blanda sedan ner resterande ingredienser och mixa till en deg. Tryck ut i pajform eller springform och nagga botten med gaffel, låt vila i kylskåp ca 30 min.
Grädda skalet i 175 g i ca 10 minuter tills skalet fått lite färg. Ta sedan ut och höj ugnen till 200 grader. - See more at: http://56kilo.se/vasterbottenspaj-lchf/#sthash.0lQojJ09.dpuf
Mixa mandelmjöl och sesamfrön i blender/mixer och blanda sedan ner resterande ingredienser och mixa till en deg. Tryck ut i pajform eller springform och nagga botten med gaffel, låt vila i kylskåp ca 30 min.
Grädda skalet i 175 g i ca 10 minuter tills skalet fått lite färg. Ta sedan ut och höj ugnen till 200 grader. - See more at: http://56kilo.se/vasterbottenspaj-lchf/#sthash.0lQojJ09.dpuf
Mixa mandelmjöl och sesamfrön i blender/mixer och blanda sedan ner resterande ingredienser och mixa till en deg. Tryck ut i pajform eller springform och nagga botten med gaffel, låt vila i kylskåp ca 30 min.
Grädda skalet i 175 g i ca 10 minuter tills skalet fått lite färg. Ta sedan ut och höj ugnen till 200 grader. - See more at: http://56kilo.se/vasterbottenspaj-lchf/#sthash.0lQojJ09.dpuf

Då inte alla äter sådana kopiösa mängder kräftor som min man och jag bjöd vi på sallader av det mer matiga slaget. I denna var det utöver blandad sallad även lufttorkad karré, lättkokt sparris, färska fikon och hyvlad parmesan.





Ostar är även det ett måste på en kräftskiva och om ni frågar mig kan det aldrig bli för mycket ost. Vi hade köpt en av Fahlbygdens färdiga ostbrickor med en bit brie, en getost (en syrlig färskostvariant), extralagrad Herrgårdsost Arn Svart och Almkäse (en kittost). Samtliga mycket goda!
Till detta fanns det Finn Crisp rye snacks, små havssaltade kex och sist men inte minst frökexen jag bakat som var dem som det var mest åtgång på (de blir som tunt knäcke). Receptet har jag sett både hos Tant Gul och hos Malin.

Frökex, 1 hel långpanna/plåt
3 dl eget mjöl (v.g. se nedan)
½ dl linfrö
3 ägg
1 tsk bakpulver
2 krm salt
flingsalt

Sätt ugnen på 175°. Blanda samman mjöl, linfrö, ägg, bakpulver och salt. Låt det stå och dra ihop sig i några  minuter. Bred ut smeten på en plåt med bakplåtspapper så det täcker hela plåten. Strö över flingsalt. Grädda i mitt i ugnen i 15 minuter. Ta ut plåten och skär kexen i lagom stor bitar. Sätt in kexen i ugnen igen och sänk ugnstemperaturen till 50°. Låt kexen stå inne i cirka en timme, tills de är spröda och hårda.

Hemmagjort "mjöl", räcker till ca 3 satser frökex
2 dl kokosflingor
2 dl cashewnötter
1 dl sötmandel
1 dl hasselnötter
1 ½ dl solroskärnor
1 dl hela linfrön
1 dl skalade sesamfrön

Mixa alla ingredienser, utom ½ dl linfrö i en matberedare till halvgrovt mjöl.

Ytterligare en blandad sallad, i dennafanns det salami, smulad fetaost, kokta bondbönor och valnöttervalnötter.
Lillasyster och jag gjorde även en broccoligratäng med ädelost som jag tydligen missade att fota, men ni får receptet i alla fall för den är så god.

Broccoligratäng, 4 pers. som ensamrätt eller 10 per på buffé
2 broccolistånd, delade i mindre bitar även stjälkarna
2 dl crème fraiche
2 dl vispgrädde
2 ägg
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
300 g gräddädelost eller annan blåmögelost
1 dl valnötter

Sätt ugnen på 225°. Koka broccolin ett par minuter och låt sedan den rinna av. Sprid ut den på botten av en gratängform. Vispa ihop crème fraiche, grädde, ägg, salt samt peppar och häll över broccolin. Smula över osten och gratinera i 10-15 minuter. Strö över valnötter.

Vinkylaren som min man har köpt billigt någonstans är faktiskt riktigt bra och håller vinet kallt så länge det inte står i direkt solljus eller det är uppåt 30° ute. Dessa gången fick den agera snapskylare istället.



Självklart åt jag en massa kräftor under kvällen också. Alla hade tagit med sig egna så vi skickade alla laget runt så vi kunde smaka alla sorter och faktiskt var alla kräftor riktigt bra.



Bilden på desserten blev lite tråkig eftersom mörkret hunnit falla, men jag kan  ju inte hjälpa att alla skulle äta kräftor i flera timmar. En av mina och lillasysters favorit desserter är pavlova, men citronkräm, grädde och bär. Jag som inte annars tycker om allt för söta saker, men maräng är så gott. Men så var det ju det där med sockret då... Så jag passade på att testa att baka med de produktprover jag fått med stevia i, som jag tidigare bara smakat på och ryggat tillbaka av bismaken på dem. Eftersom jag glömde att göra marängbotten dagen innan som jag brukar för att den ska bli lite seg i mitten, så fick jag göra på lite annorlunda vis och baka den samma dag. Därför blev denna botten lite mer spröd, som de maränger man köper, så jag jag är osäker på om det hade med sötningen att göra.
Då jag inte kan något om sötningsmedel så fick jag på Instagram hjälp av Anna Haeggman som är mycket mer van än mig att baka med olika sorter och kan mer om dessa. Så hos henne hittar ni en massa sockerfri bakinspiration.

Sockerfri Pavlova med lemoncurd och yoghurtgrädde, 12-14 pers.
Maräng:
3 äggvitor
1 nypa salt
1 dl steviaströ/sukrin (jag använde Hermesetas stevia sweet crystal)
2 tsk msk maizena mjsmjöl
1 tsk vitvinsvinäger/äppelcidervinäger

Lemoncurd:
3 st äggulor
1 dl steviaströ/sukrin (seovan)
2 citroner, rivet skal från 1 och saft av 2
100 g rumsvarmt smör

Topping:
2 dl vispgrädde
1 dl turkisk yoghurt
1 l färska bär


Sätt ugnen på 225 C. Vispa äggvitor och salt till hårt skum. Tillsätt stevia lite i taget under vispningen, fortsätt vispa tills smeten är hård. Vispa sedan ned i majsmjöl och vinäger.
Bred ut marängsmeten som en rundel på ett bakplåtspapper ca 25 cm i diameter (så den passar på ditt tårtfat). Dra upp kanterna lite. Sätt in plåten i nedre delen av ugnen och sänk genast ugnstemeraturen till 125°. Grädda ca 1 ½ timme. Stäng av värmen och låt formen stå kvar tills ugnen svalnat.

Blanda ägg, stevia, skal och saft från citronen i en kastrull. Värm på medelvärme under omrörning tills blandningen tjocknar och första bubblan syns. Lyft kastrullen från värmen och vispa i smöret lite i taget. Låt krämen kallna.

Vispa grädden till mjuka toppar och blanda sedan med yoghurten. Bred blandningen över
lemoncurden och toppa sedan med bär.

Hoppas ni har fått lite inspiration till kommande kräftskivor eller buffér!

11 kommentarer:

  1. Ser ut att ha varit en höjdarskiva : ) med allt gott till mums! Har aldrig testat stevia! spännande

    kram Sofia

  2. Vi skivade också igår, bortbjudna helt enligt traditionerna till våra vänner på kräftskiva. Det blev en massa godsaker på buffén, precis som du bjuder på här. Kanon med så många goda alternativ för de (galningar?) som inte äter kräftor...

    Pavlovan ser faktiskt hur god ut som helst, mörkt eller inte!

  3. Oj, vilken skiva! Har aldrig testat stevia i maräng... det låter onekligen spännande måste jag erkänna. Kanske får prova det nu när jag använder stevia i masala chai ;)

    Kram från en galning (enligt Mårtenssons)! ;)

  4. MUMS!!!
    Vi var på kräftskiva igår md och nästa lördag är det dax igen=) Tyra är helt gaaaaaaalen i kräftor:-)
    Sov gott!
    Kram Anna

  5. Åååå, vad härligt! Vi väntar på att J:s föräldrar ska komma hem från Öland med ett gäng levande flodkräftor som ska kokas och avnjutas. Finna knappt något godare....

  6. Mums vad gott med kräftskiva! Och pajdegen med mandelmjöl och sesamfrön låter supergod för en som är tokigt förtjust i allt med mandelmjöl. :-)

  7. Härligt med kräftskiva enligt konstens alla regler. Det är något speciellt med det ändå. Och självklart ska en västerbottenspaj finnas med på buffébordet. Och lite kallskuret. Och en ostbricka. Och så nåt lagom gott till kaffet (som jag inte dricker men ändå).

    Vinkylaren är ju ascool! Kollar vidare hos dig för mer inspo till nästa helg då det blir kräftskiva på landet!

    Kram!

  8. Allt låter så gott! Mums!
    Ska nog också prova maränger med stevia nån gång!
    Kram kram
    //Lana

  9. Ja de finns ju de som inte äter enorma mängder kräftor (vilket jag nästan finner obegripligt ;)), men verkar som om man kan njuta på kräftskiva ändå, med alla dina goda tillbehör!

  10. Ja, känner med dig när man har hungriga gäster och måste vänta med att ta bilder...

  11. Vad mycket gott, vi ska snart ha kräftskiva, så toppen med lite inspiration :) Kram Sandra

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.