Asiatiska kycklingburgare med limeaioli och avokadosalsa

9/22/2013

Jag har varit aningen sliten idag då jag och mina kollegor var på läkarspex igår. Det är en fest för hela sjukhuset där AT-läkarna har satt ihop ett spex där de driver med de mer erfarna läkarna. Ibland får även vi sjuksköterskor oss en känga som något år när det skojade om hur vi kirurgsyrror styrde som diktatorer på avdelningen och hunsade med AT-läkarna. Riktigt så hemska är vi inte (eller?!). I år drevs det friskt med ett par av våra läkarkollegor och vi fick oss många skratt. Sedan dansade vi in på sena timmen, så idag har jag pysslat med lugna aktiviteter hemma så som att rensa ur min garderob, baka bröd och kex. Nu blir det soffhäng resten av kvällen och så tar vi nya tag imorgon.

Jag hinner inte få upp alla recept på bloggen som ni som följer mig på Instagram eller Facebook kanske märker för det är inte säkert att jag hinner blogga allt vi äter och en del rätter kräver ju inte ens ett recept, men maila mig om det är något ni saknar så löser vi det. Nu är det någon vecka sedan vi åt detta som fredagsmysmiddag, men jag tänkte att dessa får ni inte missa. Denna gång köpte jag färdig kycklingfärs, men oftast mixar jag filéer eller lår till färs så det går bra vilket som. Som ni vet älskar ju vår familj alla sorters burgare och biffar och med dessa tillbehör tycker jag att de är helt galet goda.

 
Asiatiska kycklingburgare med limeaioli och avokadosalsa, 4 pers.
500 g kycklingfärs
1-2 tsk sambal oelek
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 salladslökar, hackade
½ kruka konrinader, hackad

Blanda kycklingfärsen med sambal oelek, salt, peppar, salladslök och koriander. Forma 4 burgare och stek dem på båda sidor tills de är helt genomstekta.

Limeaioli
2 vitlöksklyftor (pressa dem om du inte använder mixerstav)                                    
3 äggulor
1 tsk dijonsenap
1 ½ dl rapsolja
½ dl olivolja
1 krm cayennepeppar
1 lime, rivet skal och pressad saft
salt & svartpeppar

Lägg vitlök, äggulor och senap i en skål. Vispa/mixa (jag gör alltid min med stavmixerna) i raps- och olivoljan droppvis tills det börjar tjockna och häll sedan i en tunn stråle. Smaka av med cayennepeppar, lime, salt och peppar.

Avokadosalsa
3 salladslökar, hackade
2 avokado, skalade och tärnade
1 tomat, tärnad
1 röd chili, finhackad'
½ liten rödlök, finhackad
½ kruka koriander
½-1 lime pressad saft
1-2 msk olivolja

Blanda alla ingredienser utan att mosa avokadon allt för mycket.

Servera burgarna tillsammans med limeaiolin och avokadosalsan samt sallad med eller utan hamburgerbröd.

7 kommentarer:

  1. Vilken härlig rätt och sådana fräscha färger! Brukar du köpa färdigmalen kycklingfärs? Jag har alltid gjort själv på filéer. Men jag kanske vågar mig på att testa färigmalen?

  2. Jag som äter kyckling så pass mycket att min mamma är orolig att det ska växa ut vingar på mig gillar av någon konstig anledning inte kycklingfärs, men allt ser gudomligt gott ut, så kanske att jag skulle få ner en burgare eller två om du trugade!

  3. Men så gott det ser ut och låter. En burgare är aldrig fel, vilket kött den än innehåller. Ja, kanske inte velat ha en hamburgare av råttkött, men du fattar ;-)

    När det gäller sjukhus så får jag hela tiden för mig att det är som på film och tv. Nu då mest som Grey´s anatomy. För visst är det väl så det går till?

    Kram kram

  4. Gaaah, det låter ju hur gott som helst!

  5. Det här skriver jag upp att jag ska testa! Så himla snygg bild också :)

  6. Kyckling är ju så kanoners att variera, men varför gör vi inte färs oftare... Det måste det bli ändring på minsann! Ser så himla fräscht ut, grönt och grannt!

    Hoppas du har piggnat till lite nu,
    kramar

  7. Underbart foto, duktiga du!

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.