Kanelbrownies med saffransglasyr

12/18/2013

Ett par gånger per år har vi gemensam lunch på jobbet när alla, jag menar alla, kommer. Vi är drygt 40 personer som jobbar på vår avdelning om vi räknar in allt från sekreterare, sjuksköterskor och läkare. På dessa luncher kommer även en handfull mammalediga med sina bebisar in. Vi har olika teman på lunchen beroende på årstid och sedan knölar vi in oss i vårt personalrum. Trångt, högljutt och väldigt trevligt. Igår var det risgrynsgröt och skinksmörgås som gällde och på det kaffe med kaka. Och till dessa luncher brukar (kanske inte så förvånande...) jag och Anastasia baka. Vi bestämde att vi skulle bjuda på varsin kaka med julens smaker och valet föll på en mjukpepparkaka med lingonfrosting och en kanelbrownie med saffransglasyr. Jag stod för den sistnämnda och utgick från receptet på succékakan (eftersom det blir en hel långpanna) och smaksatte kakan med kanel och toppade sedan med en saffransglasyr. Båda kakorna fick mycket gott betyg, så varsågoda!

En sak jag funderat på är varför en del vill veta hur onyttiga bakverk eller desserter är. Fäller kommentarer som "den här är det många kalorier i, va?!" och så ser de extra glada och sugna ut. Är det så att det smakar bättre om vi tror/vet att det är onyttigt. "Sockerfri" lockar inte lika mycket som "sockerbomb". Allra värst verkar det vara om man råkar säga att något bakverk som ser ut som en sockerbomb är nyttig. Helt plötsligt är folk inte lika sugna längre. Varför?


Kanelbrownie med saffransglasyr, 1 hel långpanna (30 x 40 cm)
Kakan:
300 g smör
4 ½ dl socker (byt ut mot sockerersättning om ni önskar)
3 ägg
1 ½ dl kakao
3 dl vetemjöl (går att byta ut mot lika delar kokosmjöl och mandelmjöl)
2 msk kanel
2 tsk bakpulver
Glasyr:
400 g cream cheese
5 dl florsocker (byt ut valfri sockerersättning om ni önskar)
1 g saffran (2 paket)

Sätt ugnen på 175°. Täck en långpanna med papper och smörj pappret med smör. Smält smöret i en gryta. Ta det frånvärmen och rör ner socker och ägg. Blanda kakao, mjöl, vaniljsocker och bakpulver i en skål. Rör ned mjölblandningen i grytan. Bred ut smeten på pappret i långpannan. Grädda i mitten av ugnen i 20 minuter. Vänd kakan upp och ner på ett bakplåtspapper. Dra försiktigt bort det översta papperet från kakan. Låt svalna.
Rör ihop (inte vispa har jag fått erfara...) cream cheese, florsocker och saffran. Bred glasyren över den avsvalnade kakan och ställ sedan kallt fram till servering.

14 kommentarer:

  1. Men oj vad gott det låter! De här vill jag prova!

  2. Det låter som en härlig del av julfikat. Choklad och saffran är ju en superkombo och detta låter som en underbart gott recept! Snygg blev den också :)

  3. Mysigt:)
    Och brownie!! Varför jobbar du inte på mitt jobb?

  4. Det är väl känslan av att "unna sig" man vill åt, och det känns inte lika kul att unna sig något som är nyttigt... Kanske :) Gott ser det ut, i alla fall! Snygg bild!

  5. Den ser så god ut. Jag har lagt märke till samma om att nyttigt inte kan vara gott :) Kram

  6. Cheeeeezus så gott! Vilket härligt bakverk... Lätt att jag föredrar denna med saffran framför den med lingon. Låter hur kul som helst med era julträffar :-)

    Kul grej du fick göra på köpcentret också! Du måste vara hur etablerad som helst nu :-)

    Jag tror vi är totalt hjärntvättade med att om något smakar "för" gott så är det onyttigt och då kan vi inte riktigt njuta utan får dåligt samvete. Och så känner vi oss kanske lite busiga när vi ändå äter sånt som vi "vet" inte är nyttigt. Ja, inte vet jag. Jag funderar inte så mycket på det. Jag bara äter :-)

    Kram!

  7. brownies är så gott

    hittade ett gott på Malins diner som jag provade.... blir till att spara ditt recept och baka vid tillfälle

  8. *slurp* *dreggel* Allt med saffran, säger jag bara. Allt.

  9. Mmmm, ja tack! =)

  10. Nyttigt eller onyttigt känns som en mindre intressant fråga, det viktigaste är väl (iallafall för vår del) om det är gott eller inte. Är det sen nyttigt också så är väl det bara en oerhört trevlig bonus... Men det är kanske som Lotta skriver det där med att känna sej busig och lite olydig?
    Förövrigt så är ordet unna ett sånt som känns som att det genast skapar skuldkänslor, som att man egentligen inte är värd det man "unnar" sig... (Sidospår men något som dök upp när vi funderade på detta:) )

    Hur som haver så låter dina brownies oerhört smaskiga, perfekt som munsbit till en kopp starkt kaffe.

    Ha en finfin helg, nyttig eller inte,
    kramar

  11. Ge mig! NU!!! Ser sjukt god ut!

  12. vad läckert det ser ut! :D Ha en riktigt god jul och ett gott nytt! kram !

  13. tror att det är som du skriver, att man tror att det inte ska vara gott för att någon säger att det är nyttigt... lite som när man jobbar på café och skriver ut att nåt är glutenfritt, då är det knappt någon som köper, men om man låter bli att skriva ut det så köper många och kommenterar hur gott det är. så det är väl någon slags förutfattade meningar? att man tror att sockerfritt och glutenfritt innebär.. mindre smak? fast om man redan smakat på den och sedan får reda på att det är nyttigt så borde man ju bli glad över att få veta det? liksom gott och nyttigt = win-win!

  14. Gjorde en liknande kaka förra julen, så himla god! :)

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Alltid lika kul att höra vad ni tycker. Kram.